Ce este parodontoza?
Parodontoza este o afecțiune a țesutului de susținere al dintelui, fiind principala cauză a pierderii dinților la adulți. Afecțiunea se caracterizează prin formarea pungilor parodontale, prin apariția mobilității dinților, de cele mai multe ori, în lipsa tratamentului adecvat, ajungându-se la pierderea acestora.
Factorii favorizanti:
- igiena deficitară,
- fumatul,
- bolile sistemice precum diabetul zaharat,
- alimentația bogată în săruri minerale și săracă în fructe,
- stresul,
- anumite medicamente,
- factori hormonali precum prezența gingivitei la femeia gravidă.
Semnele parodontozei la debut:
- inflamatiile gingiei,
- sângerările trecătoare,
- disconfortul gingival.
Semnele parodontozei în stadiu avansat:
- ai o respirație urât mirositoare,
- prezența sângerărilor gingivale la periaj sau la folosirea aței dentare,
- apare retragerea gingiilor si a osului alveolar si mobilitate dentara.
În ce constă diagnosticarea
Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale mai ales pentru că semnele și simptomele parodontozei sunt dificil de diagnosticat în lipsa unui control clinic si radiologic. ”Depistată în stadiu incipient, parodontoza are mari șanse de vindecare. În cabinetul medicului stomatolog diagnosticul se stabilește în urma unor radiografii care au rolul de a evalua suportul osos din jurul dinților”, spune medical stomatolog Claudiu Lupașcu (foto).
În plus, tot medicul este cel care face evaluarea gingiei cu ajutorul unei sonde parodontale prin măsurători pentru fiecare dinte în parte. Mai exact, acest instrument medical, sonda, este plasat între gingie și dinte, iar orice valoare mai mare de 3 mm care este însoțită de sângerare este considerată semn al parodontozei.
Care este tratamentul?
”Tratamentul este complex și se stabilește în funcție de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru îndepărtarea factorului favorizant și anume tartrul, până la intervenții chirurgicale de adiție osoasă și reconstrucție a țesuturilor afectate. De exemplu, în cazul gingivitei, care este o formă ușoară și reversibilă de îmbolnăvire parodontală, tratamentul este alcătuit dintr-un detartraj pentru îndepărtarea tartrului. Dacă, însă, pacientul are o formă avansată de parodontoză, tratamentul va avea mai multe etape. La început se va apela la tratamentul non-chirurgical care constă în chiuretaj în câmp închis. Acest tratament însă are anumite limite și atunci când nu este de ajutor bolnavului se va apela la tehnici chirurgicale regenerative”, mai spune medicul stomatolog Claudiu Lupașcu.
O altă metodă de tratament a bolilor gingivale este Tratamentul Parodontal Laser Low Level Laser (LLL), fiind una dintre cele mai noi inovații cu laser.
De regulă, toți pacienții aleg această metodă în detrimentul intervenției chirurgicale cu bisturiul și sutura. Mai exact, acest nou tratament este o procedură minim-invazivă, o alternativă blândă, fără incizii, a chirurgiei parodontale cu lambou. Eficiența acestui nou tip de tratament parodontal se observă mai ales în cazul formelor incipiente și moderate ale bolii, când putem spera la vindecare. În formele avansate, acest tratament produce o îmbunătățire a sănătății parodontale și o reducere semnificativă a ritmului evoluției bolii.
Principalele avantaje ale folosirii laserului în tratamentul parodonteze:
- Tratamentul parodontal laser are rezultate clinice superioarecomparative cu chirurgia parodontală cu lambou.
- Țesutul gingival sănătos este păstrat și nu îndepărtat.
- Este redusă retracția gingivală
- Infecția este eliminată, iar pungile parodontale sunt sterilizate.
- Gingiile nu vor mai sângera.
- Are loc reatașarea gingiei de dinți.
- Este mai puțin traumatizant, iar ăerioada de recuperareeste sub 24 ore, pacienții putând să meargă la serviciu în aceeași zi.
Parodontoza se poate opri evoluție prin instituirea tratamentului, prin învățarea, exersarea și practicarea unei igiene riguroase.