Ce este pasca

Multe culturi au propriile lor pâini tradiționale de Paște, iar România nu face excepție. Pâinea tradițională pentru această sărbătoare se numește pască, după termenul pentru Paște în credința ortodoxă răsăriteană.

Ceea ce face ca pâinea de Paște românească să fie unică față de pâinile de Paște ale altor culturi este faptul că are o umplutură de brânză țărănească, asemănătoare unei prăjituri cu brânză, care este presărată cu stafide. 

Această umplutură se îmbină cu aluatul ușor și pufos, astfel încât este greu de spus unde se termină umplutura de brânză și unde începe aluatul.

Este tradițional ca la mesele de Paște din România să existe atât pască umplută cu brânză, cât și cozonac cu nucă, cacao, stafide, mac sau ciocolată.

În timp ce cozonacul este consumat în timpul multor sărbători românești, Paștele cere ca pâinea să fie însoțită de ceva special.

Ca și în cazul majorității pâinilor de Paște, pasca românească poartă un simbolism religios. Umplutura de brânză albă care se adaugă în aluatul tradițional de cozonac simbolizează pe Hristos cel înviat, dar și pe Duhul Sfânt.

Reguli generale pentru când faci pască

Pasca durează mult timp pentru a o face, dar partea bună este că partea cea mai mare a timpului este timp de așteptare.

De regulă se face în Joia Mare, atunci este ziua în care gospodinele prepară toate bunătățile și roșesc ouă, conform tradițiilor și obiceiurilor din Joia Mare.

Această pască începe cu un proces în care făina, zahărul, lichidul și drojdia sunt amestecate împreună și apoi lăsate o vreme pentru ca drojdia să se activeze.

Odată maiaua activată, vei vedea că vor începe să apară bule la suprafața amestecului. Acum este timpul să pui restul ingredientelor pentru a crea aluatul.

După ce amesteci ingredientele împreună cu cea mai mare parte a făinii, aluatul se răstoarnă pe tejghea pentru a fi frământat manual. 

De asemenea, poți face acest aluat în bolul mixerului dotat cu un cârlig de aluat și va dura ceva mai puțin timp.

Când ai terminat de frământat (manual sau cu mixerul), aluatul trebuie să fie moale și neted. Ar trebui să fie ușor lipicios la atingere, dar nu ar trebui să se lipească de mâini.

Acum este timpul să acoperi aluatul și să îl lași să crească. De regulă, gospodinele fac din aluat o cruce pe pască. 

Rețetă de pască cu smântână

Pentru aluat

  • două ouă
  • două linguri făină
  • două linguri ulei
  • două linguri zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură

  • 1 kg smântână
  • 5 gălbenuşuri
  • 3 albuşuri
  • 2-3 linguri făină
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Pentru aluat, separă albuşurile de gălbenuşuri şi bate albuşurile spumă tare cu un praf de sare. Freacă gălbenuşurile cu zahărul tos şi cel vanilat şi toarnă uleiul într-un fir subțire. 

Când capătă o consistenţă cremoasă, încorporează treptat albuşurile şi adaugă făina, apoi omogenizează.

Cu câteva ore înainte să prepari pasca, pune smântâna într-un prosop curat, pe care-l aşezi pe un vas cu mălai. Din când în când amesteci în smântână pentru a se absorbi tot zerul în mălai. Freacă smântâna cu gălbenuşurile, făina, zahărul tos şi cel vanilat. Adaugă albuşurile bătute spumă cu un praf de sare şi omogenizează.

Pune aluatul într-o formă rotundă tapetată şi dă-l la cuptor 15 minute, scoate tava, toarnă umplutura şi nivelează bine. Dă din nou pasca la cuptor până când se rumeneşte. Las-o să se răcească în tavă și apoi servește-o.

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News