Pască – rețetă tradițională

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1/2 kg făină;
  • 150 g zahăr;
  • 250 ml lapte;
  • un cubuleț drojdie;
  • 200 ml ulei;
  • 2 galbenușuri;
  • un praf sare;
  • esențe după gust;

Pentru umplutura:

  • un kg brânză de vaci;
  • 150 g stafide;
  • 5 ouă;
  • 200 g zahăr tos;
  • 60 g unt;
  • 3-4 linguri griș;
  • coajă rasă de lamâie;

Pentru uns:

  • un ou.

Mod de preparare

Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră. Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.

Ad placeholder
În Secţia COVID a Spitalului Judeţean Arad, medicii şi pacienţii împart şi responsabilitatea, şi teama în faţa bolii: „Ne-am dat curaj unii altora!”
Recomandări
În Secţia COVID a Spitalului Judeţean Arad, medicii şi pacienţii împart şi responsabilitatea, şi teama în faţa bolii: „Ne-am dat curaj unii altora!”
 

Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.

Rețetă pască fără aluat

Pască fără aluat - rețetă
Pască fără aluat – rețetă

Ingrediente pasca fara aluat

(pentru o formă rotundă de 20 cm)

  • 4 ouă medii;
  • 80 grame îndulcitor praf;
  • 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi);
  • 50 grame amidon de porumb;
  • 500 grame de branza de vaci degresată;
  • 25 de grame de gluten;
  • coajă rasă de la o lămâie mare;
  • 1/2 plic praf de copt;
  • esență de vanilie;
  • esență de lămâie.

Cum se face pasca fara aluat

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul.

Ad placeholder
Scurtă simulare de alegeri locale în Republica Imobiliară România. Cum își negociază partidele absența de la lupta electorală!
Recomandări
Scurtă simulare de alegeri locale în Republica Imobiliară România. Cum își negociază partidele absența de la lupta electorală!
 

Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern. Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.

Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fara aluat să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.

Ad placeholder
Manifestații masive și ciocniri cu poliția în mai multe orașe din Belarus după alegerile pe care Lukașenko le-ar fi câștigat cu 80%. Opoziția nu recunoaște rezultatul
Recomandări
Manifestații masive și ciocniri cu poliția în mai multe orașe din Belarus după alegerile pe care Lukașenko le-ar fi câștigat cu 80%. Opoziția nu recunoaște rezultatul
 

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Pască cu smântână

Ingrediente pască cu smântână

Pentru aluat:

  • 1 kg făină;
  • 200 g unt;
  • 8 gălbenușuri;
  • 300 g zahăr;
  • coajă de lămâie;
  • 1 cană cu lapte dulce;
  • 1 lingură drojdie de bere;

Pentru umplutură:

  • 1 kg smântană groasă;
  • 3 gălbenușuri;
  • 1 plic de vanilie;
  • coajă de lamâie;
  • 100 g stafide;
  • 300 g zahăr;
  • câteva fructe confiate;
  • sare.

Mod de preparare

Se frământă aluatul, care se pune la dospit o oră, apoi se împarte în 2-3 părti egale și se întinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana în jurul unei cratițe unse cu unt. Umplutura se realizează combinând zahărul, stafidele, coaja de lămiie, fructele confiate, vanilia și gălbenușurile frecate separat cu smântâna. În mijlocul vasului se pune o parte din umplutură ceva mai înaltă decât aluatul.

Ad placeholder

Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac. Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă. Se pune peste gura cratiței un platou, se răstoarna pasca, apoi, cu grija, se întoarce pe o farfurie.

Truc: Pentru un aspect deosebit trebuie sa ungem aluatul la vedere, din cratiță cu gălbenuș de ou, bătut cu zahăr.

Rețetă pască făcută în casă
Rețetă pască făcută în casă

Pască cu brânză şi smântână

Ingrediente pentru pască cu brânză şi smântână

Pentru aluat:

  • 300 g faină;
  • 25 g drojdie;
  • 20 g zahăr;
  • 30 ml ulei;
  • 2 bucati gălbenuşuri;
  • 150 ml lapte călduţ;
  • 1 praf sare;
  • 1 lingură de coajă rasa de la jumătate de lamâie;

Pentru umplutură:

  • 300 g brânză grasă;
  • 300 ml smântână grasă;
  • 4 bucăți ouă;
  • 4 linguri de griş;
  • 100 g zahăr;
  • 1 cească coajă şi zeamă de la o lămâie;
  • 1 plic de zahăr vanilat;
  • 1/2 fiola de esenţă de rom;
  • 1 cească de stafide.

Mod de preparare

Pentru aluat: se dizolvă drojdia în laptele cald, se pune o lingură de zahăr şi două de faină şi se lasă la cald până creşte bine maiaua. Făina se cerne într-un lighean, în mijloc se toarnă maiaua, se amestecă puţin, apoi, pe rând, se adaugă sarea, gălbenuşurile, uleiul şi coaja de lamâie. Se framântă bine aluatul, pâna devine fin şi neted, şi se lasă la crescut o oră. Din aluat se opreşte o bucățică din care se modelează crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tăvii.

Ad placeholder

Pentru umplutură: se amestecă brânza cu smântâna şi se mixează cu blederul de mâna pentru a scapa de cocoloaşele de brânza. Astfel se obţine o cremă spumoasă, în care se adaugă şi restul ingredientelor şi se omogenizează.

Crema de brânză obşinută se toarnă peste aluatul din tavă, care se dă la cuptor la 180°C. Când începe să se rumenească, se montează deasupra crucea făcută din aluatul pus deoparte. Pasca este gata când trece testul scobitorii.

Pască tradițională
Pască tradițională

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Ad placeholder

Reteță de pască făcută la mașina de pâine

Ingrediente pască la mașina de pâine

Pentru aluat:

  • 500 g de făină;
  • 250 ml de lapte;
  • 125 g de zahăr;
  • 100 ml de grăsime (unt topit și ulei);
  • 25 g de drojdie;
  • 2 gălbenușuri;
  • esență de vanilie;
  • esență de rom;
  • coajă de lămâie;
  • sare;

Pentru umplutură:

  • 500 g de branză dulce de vaci;
  • 2 ouă;
  • 1 pahar de zahăr pudră;
  • 80 g de unt topit;
  • 2 plicuri de zahăr vanilat;
  • coajă de lămâie;
  • 2 linguri de făină;
  • o mână de stafide înmuiate în rom timp de o oră.

Mod de preparare pască la mașina de pâine

Pentru aluat: Zahărul se dizolvă în lapte cald și împreună cu gălbenușurile, sarea, o parte din grasime și arome, se pun în cuva mașinii de pâine. Se adaugă toată făina și drojdia granulată dizolvată în puțină apă călduță (dacă folosim drojdie proaspătă, atunci facem o maia). Se porneste mașina de pâine și în primele 10 minute de frământare se picură câte puțin, tot restul grăsimii. Se alege programul pentru aluaturi dulci, grase, iar după aproximativ o oră și jumătate, aluatul este gata.

Ad placeholder

Se scoate aluatul și se împarte în două. Într-o tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt se asează o foaie, iar din restul de aluat se face o împletitură în trei care se așează peste foaia de cocă, formând un inel. Se lasă la crescut pentru încă 30 de minute.

Pentru umplutură: se mixează bine toate ingredintele, iar stafidele se adaugă la final. După ce aluatul a crescut în tavă, chiar înainte de a baga pasca la cuptor, se pune compoziția de brânză în compoziția formată în tavă.

Se coace, la început la foc mai iute, 180 grade Celsius, apoi se scade temperatura la 165 de grade și se lasă timp de 35 – 40 de minute. La final, faceți testul cu scobitoarea, să verificați dacă s-a copt.

Pască
Pască

Pască rapidă fără aluat

Ingrediente pască rapidă fără aluat

  • 5 linguri de făină;
  • 800 g brânză de vaci;
  • 200 ml smântană;
  • 1 plic de budincă de vanilie;
  • 200 gr de zahăr pudră brut;
  • 5 ouă;
  • 1 lingurițăde  praf copt;
  • vanilie;
  • 2 mâini de stafide puse la hidratat în apă călduță cu miere (sau zahăr);
  • vanilie.
Ad placeholder

Mod de preparare

Se amestecă brânza cu smântâna, gălbenușurile și zahărul pudră. Praful de budincă de vanilie, făina și praful de copt se amestcă, apoi se încorporează și ele. Se adaugă vanilia și stafidele, se amestecă, iar la final se încorporează și albușurile bătute spumă. Aluatul se poate pune în orice formă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă cuptor, la foc mic,  până se rumenește deasupra și chiar dacă pare necoaptă la mijloc o scoatem. Se va întări când se va răci.

Pască cu fructe de pădure

Ingrediente

  • 800 g brânză de vaci;
  • 1 plic budincă vanilie;
  • 2o0 ml smântană;
  • 5 linguri făină;
  • 200 gr zahăr pudră brut;
  • 5 ouă;
  • 1 linguriță praf copt;
  • vanilie;
  • 2 mâini de fructe pădure (proaspete sau congelate).

Mod de preparare

Brânza, smântana, zahărul și gălbenușurile se amestcă cu făina, praful de copt și plicul de budincă și conținutul unei păstăi de vanilie. Trebuie un pic de atenție, să nu se formeze cumva cocoloașe. Se încorporează cu grijă și albușurile bătute spumă. Apoi fructele.

Într-o formă de tort cu margini detașabile se pune hârtie de copt. Apoi se toarnă compoziția și se bagă la cuptorul încins până se rumenește deasupra. Chiar dacă pare că este încă moale, se va întări după ce o scoateți.

Rețetă de pască cu ciocolată

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 250 g făină;
  • 125 g margarină;
  • 1 ou;
  • 65 g zahăr;
  • 1 praf sare;
  • margarină pentru uns forma;

Pentru umplutură:

  • 100 g ciocolată de menaj;
  • 2 linguri cacao;
  • 2 linguri făină;
  • 200 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 100 g de margarină;
  • 1 plic de vanilie.

Mod de preparare

Se prepară aluatul din făină, margarină, ou, zahăr şi un praf de sare. Se frământă, apoi se lasă la dospit. Se întinde cu sucitorul o foaie potrivit de groasă şi se întinde în forma de copt specială. Se topeşte ciocolata pe baie de aburi, se adaugă margarina, cacao şi vanilie. Se toarnă laptele treptat şi se amestecă până când compoziţia se îngroaşă. Separat, se bat ouăle, se adaugă zahărul, apoi se toarnă peste ciocolată.

Peste aluatul din tavă, se pune hârtie de copt cu boabe de fasole deasupra, pentru a-şi păstra forma. Se dă la cuptor şi se lasă cam 15 minute. După ce este gata, se scoate şi se îndepărtează foaia cu boabele de fasole.

Se toarnă umplutura, şi se dă din nou la cuptor, încă 20 de minute. Cu 5 minute înainte de a scoate forma din cuptor, se decorează cu jumătăţi de nuci sau migdale. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr.

Pască cu ciocolată
Pască cu ciocolată

Pască cu stafide şi coajă de portocale dulce

Ingrediente

Pentru aluat

  • 120g făină de caju sau de migdale;
  • 80g făină de floarea-soarelui;
  • 2 curmale;
  • esenţă de vanilie raw;
  • sirop de agave după gust;
  • ½ ceaşcă apă;

Pentru umplutură

  • 100g caju;
  • ½ ceaşcă sirop de agave;
  • 70 grame stafide;
  • 2 linguriţe coajă de lămâie;
  • 70 grame coajă de portocală confiată sau deshidratată;
  • 50g unt de cacao;
  • linguriță de turmeric sau şofran;
  • 100g nucă de cocos uscată, răzuită fin.

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele pentru aluat într-un blender, până rezultă o pastă elastică şi groasă. Se presează aluatul într-o formă de tort, cu marginile ridicate.

Se amestecă toate ingredientele pentru umplutură, mai puţin stafidele şi coaja de portocală, până se obține un lichid gros ca smântâna. Se adaugă nuca de cocos răzuită până se obține o pastă groasă. Se adaugă stafidele şi coaja de portocală şi se potrivește după gust cantitatea de sirop de agave.
Se umple forma din aluat şi ornaţi cu stafide, frunze de mentă, coajă de portocală confiată în casă sau căpșuni.

Pască cu cremă de brânză dulce și glazură

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 3 ouă;
  • 100 g unt;
  • 6 linguri zahăr;
  • 25 ml ulei de floarea-soarelui;
  • un praf sare;
  • coaja de la 1-2 lămâi;
  • 35 g drojdie;
  • 125 ml lapte;
  • 500 g făină;
  • unt pentru tapetat tava;

Pentru umplutură:

  • 400 g brânză dulce;
  • 200 g stafide;
  • 5 ouă;
  • esenţă de vanilie;
  • 200 g zahăr;

Pentru ornat:

  • un ou pentru uns;
  • 50 g ciocolată topită pentru glazură;
  • 50 g nucă de cocos.

Mod de preparare

Se pregătește maiaua cu puțină făină, zahăr, drojdie și lapte. Se cerne făina și se adaugă restul ingredientelor, laptele, uleiul călduț și maiaua. Se încorporează, se acoperă aluatul și se lasă să crească aproximativ 50 de minute. Se bat albușurile spumă cu zahărul și se formează bezeaua. Brânza dulce se amestecă cu gălbenușurile, stafidele și vanilia și, la final, se adaugă bezeaua.

Aluatul se împarte în două. Se fac două forme, una de coș și alta de colac împletit. Se întinde crema de brânză în coșul de aluat, deasupra se pune colacul împletit, se ung cu ou și se bagă în cuptor. Se servește ornată cu glazură de ciocolată, nucă de cocos şi ornamente pentru Paşte.

Cum se face pasca
Cum se face pasca
Citeşte şi:

Drob de miel – 10 rețete pe care le poți pregăti pentru masa de Paște

Friptură de miel – 10 rețete gustoase cu miel la cuptor și la tigaie

Ciorbă de miel – 10 rețete de borș de miel din care să alegi pentru masa de Paște

FOTO Anamaria Prodan s-a pozat în Herăstrău cu un bărbat de succes: „Campionul meu drag”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Anamaria Prodan s-a pozat în Herăstrău cu un bărbat de succes: „Campionul meu drag”
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI