Sexologii sunt de păere că, pentru a avea o relaţie armonioasă, partenerii trebuie să aprecieze împreună frec venţa contactelor sexuale şi modalităţile de a face sex (poziţii, va – riante şi ambianţă). Un adevărat monstru, ca re poate să ucidă mariajul, e rutina. Când faci sex mereu şi mereu la fel, în acelaşi pat, la aceeaşi oră, în aceleaşi poziţii, riscul rupturii este mare. În acest moment, se impune o schimbare. Modificaţi poziţiile, ora, patul, locul!
Din nefericire, sunt şi alţi duşmani care pândesc armonia căsniciei. Toate grijile, necazurile şi su pă rările reprimate, stre sul au implicaţii în viaţa sexuală a cuplului. Este extrem de important ca permanent să aibă loc un dialog des chis, să se respecte ideile, opiniile şi preferinţele sexuale ale celuilalt. Să-şi exprime fiecare dorinţele sexuale şi mo dalităţile preferate de a face sex. Un alt inamic as cuns al mariajului e gelozia, ca re d i s t r u g e viaţa conj u g a l ă . Partenerul gelos pe o relaţie amoroasă, reală sau i ma ginară a celuilalt, este stăpânit de un pu ternic sentiment dis tructiv. El îndreaptă “armele” către partenerul “vinovat” şi-l acuză de trădare, de infidelitate sexuală.
Fiecare relaţie de lungă durată are urcuşuri şi coborâşuri. Presiunile prea mari şi lipsa co municării pot duce la o despărţire definitivă, susţine psihologul Mirela Tîrlie.
“Cel mai adesea, răcirea relaţiilor pleacă dintr-o înţelegere greşită asupra vieţii de cuplu, alături de, sau suprapusă, de multe ori, cu monotonia şi stingerea pasiunii”, explică psihologul Mirela Tîrlie. Specialista consideră că “există o confuzie majoră, foarte des în tâl nită, între iubire şi dorinţă, pe care cel mai adesea o facem nu la nivel de cuvinte, ci în viaţa de zi cu zi”. “Nimeni nu ne spune serios că e greu să ţii o relaţie aprinsă multă vreme, şi toţi credem că, dacă există iu bire, lucrurile merg de la sine”, adaugă specialistul.
Mirela Tîrlie consideră că admiterea schimbărilor e un prim pas. “Înţelegerea şi acceptarea realităţii că pa si unea trece reprezintă prima uşă deschisă într-o re laţie în – de lun gată. Celor mai multe cupluri în impas le e greu să sesizeze acest adevăr şi par a fi mai iritaţi de lucruri mărunte, care existau şi înainte la partener, dar nu îi deranjau prea tare sau de loc”, spune psihologul.
“Comunicarea deschisă şi sinceră cu partenerul, chiar dacă vorbim de lucruri extrem de delicate şi ne temem că pot provoca durere, e o soluţie mult mai bună decât ignorarea problemei sau trecerea ei sub tăcere, aşteptând ca lucrurile să se rezolve de la sine”, e sfatul specialistului. “Discutând, pu teţi avea surpriza să treceţi într-o altă e tapă a relaţiei şi să vă bucuraţi din plin de mulţi ani înainte pe trecuţi împreună. Im portant este, în astfel de momente, să nu uitaţi că pasiunea poate fi reaprinsă, dar depinde doar de dumneavoastră ce variantă alegeţi!”, concluzionează psihologul.