Despre păstrăv

Păstrăvul este strâns legat de somon. Păstrăvul de lac și majoritatea celorlalte specii de păstrăv trăiesc exclusiv în lacuri și râuri de apă dulce, în timp ce există alte specii care pot petrece doi sau trei ani pe mare înainte de a reveni la apa dulce pentru a depune icre.

Păstrăvul este o sursă importantă de hrană pentru oameni și animale sălbatice, inclusiv urși bruni, păsări de pradă, cum ar fi vulturi și alte animale. Sunt clasificați ca pești cu un conținut mare de grăsime.

Păstrăvii care trăiesc în medii diferite pot avea culori și modele total diferite. În principal, aceste culori și modele se formează sub formă de camuflaj, pe baza mediului înconjurător, și se vor schimba pe măsură ce peștii se mută în diferite habitate.

Cum arată

 Păstrăvul care vine din mare poate părea foarte argintiu, în timp ce același pește care trăiește într-un pârâu mic sau într-un lac alpin ar putea avea marcaje pronunțate și o culoare mai vie; de asemenea, este posibil ca la unele specii, acest lucru să însemne că sunt gata să se împerecheze. 

În general, păstrăvul care este pe cale să se reproducă are o culoare extrem de intensă și poate arăta ca un pește complet diferit în afara sezonului de reproducere.

Este practic imposibil să se definească un anumit model de culoare ca aparținând unei anumite rase; cu toate acestea, în general, se pretinde că peștii sălbatici au culori și modele mai vii.

Păstrăvul are aripioare complet fără spini și toate au o mică aripă adiposă de-a lungul spatelui, lângă coadă. 

Aripioarele pelvine stau fixate înapoi pe corp. Spre deosebire de mulți alți pești fizostomi, păstrăvii nu își folosesc vezica drept dispozitiv auxiliar pentru absorbția oxigenului, bazându-se doar pe branhii.

Există multe specii și chiar mai multe populații, care sunt izolate una de alta și morfologic diferite. Păstrăvul de pârâu, păstrăvul aurora și păstrăvul argintiu (dispărut) au toate caracteristici fizice și colorații care le disting, totuși analiza genetică arată că sunt o singură specie, Salvelinus fontinalis.

Păstrăvul de lac poate trăi multe decenii și poate crește până la peste 30 de kilograme.

Unde se găsește păstrăvul

Păstrăvul se găsește de obicei în râuri și lacuri reci, limpezi, deși multe dintre specii au și tulpini anadrome. Ei se găsesc în mod natural în toată America de Nord, Asia de Nord și Europa. 

Mai multe specii de păstrăv au fost introduse în Australia și Noua Zeelandă de către pasionații de pescuit în secolul al XIX-lea, punând în pericol mai multe specii de pești nativi din munți. 

Speciile introduse includeau păstrăvul brun din Anglia și păstrăvul curcubeu din California.

În Australia, păstrăvul curcubeu a fost introdus în 1894 din Noua Zeelandă și este un pește extrem de popular în pescuitul de agrement.

Păstrăvul se hrănește alți pești și cu nevertebrate acvatice cu corp moale, cum ar fi muștele, moluștele și libelulele. În lacuri, diferite specii de zooplancton formează adesea o mare parte a dietei. În general, păstrăvul mai lung de aproximativ 300 de milimetri mănâncă aproape exclusiv pești, acolo unde sunt disponibili. 

Păstrăvul adult va devora pești mai mici până la 1/3 din lungimea lor. Păstrăvul se poate hrăni cu creveți, viermi, insecte.

Cum să gătești păstrăvul

Păstrăvul are câteva oase, dar carnea este considerată, în general, gustoasă. 

Aroma cărnii este puternic influențată de dieta peștelui. De exemplu, păstrăvul care s-a hrănit cu crustacee tinde să fie mai aromat decât cel care se hrănește în primul rând cu insecte. 

Datorită popularității lor, păstrăvul este adesea crescut în fermele piscicole și plantat în ape puternic pescuite, în efortul de a masca efectele pescuitului excesiv. 

1 file de păstrăv de aproximativ 80 de grame conține:

  • Calorii: 117 kcal
  • Grăsime (g): 5,22
  • Carbohidrați (g): 0
  • Fibre (g): 0
  • Proteină (g): 16,41
  • Colesterol (mg): 46

Rețete simple cu păstrăv

Păstrăv la cuptor cu legume

  • 3 păstrăvi
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 legături pătrunjel
  • sare
  • piper
  • 100 g unt
  • 2 lămâie

Se curăță peștele și se unge cu ulei, apoi se condimentează cu sare și piper și se pun în tava tapetată cu o foaie de copt. 

Morcovul și ceapa se taie în rondele și pătrunjel se toacă mărunt. Se pun legumele în tavă apoi pe ele se așează peștii și apoi pătrunjelul. Se dă totul la cuptor pentru 20-30 de minute. Poți adăuga în tavă și cartofi noi condimentați și unși cu ulei. 

Pentru sos, topești untul în tigaie, pui pătrunjel tocat mărunt, apoi pui coajă rasă de lămâie și zeama ei. Rezultatul se toarnă peste pește și se servește ca atare. 

Păstrăv cu mujdei de usturoi și cartofi noi cu mărar

  • 2 bucăți păstrăv
  • unt
  • ulei
  • cartofi noi
  • 1 legătură mărar
  • sare
  • piper
  • 1 căpățână usturoi
  • boia dulce
  • 1 pahar smântână

Peștii se curăță și se spală, se ung cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. 

Se frig într-o tigaie tip grill și se lasă deoparte. Cartofii noi se fierb până la jumătate, apoi se prăjesc în ulei și unt. Se sărează și se adaugă mărarul. 

Se zdrobește bine usturoiul cât să formeze o pastă și se adaugă smântâna peste. Se amestecă și se adaugă sare și boia dulce. Se servește peștele cu cartofii și sosul. 

Păstrăv la grătar mămăligă

  • 1 păstrăv
  • 1 lămâie
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • mălai pentru mămăligă

Se curăță și se spală păstrăvul. Se crestează pe fiecare parte și se unge cu puțin ulei. Condimentezi peștele cu sare și piper, atât pe exterior, cât și pe interior.

Se pune pe grătarul încins și se gătește. Se pune deasupra zeamă de lămâie și se servește cu mujdei de usturoi și mămăligă.

Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News