Daca despre implanturile mamare, folosite in scopul maririi sanilor, se scrie si se vorbeste mult, se stie foarte putin despre implantul pentru corectarea formei gambelor. Singurul loc din tara in care se fac astfel de operatii e clinica Smart Medical Center, din Capitala. ‘Am facut prima interventie de acest tip in anul 1998, la Spitalul de Arsi Grivita. De atunci, am operat aici, la clinica, alte 11 paciente’, ne-a declarat conf. dr. Nicolae Antohi.
Modificarea formei gambelor poate fi congenitala sau dobandita in urma unei boli ori a unui traumatism. Disproportionalitatea gambelor fata de coapse, forma modificata a acestora sau asimetria creeaza o stare de disconfort ori chiar de frustrare. Majoritatea pacientilor apeleaza la aceasta metoda chirurgicala pentru ca au ‘paranteze’ la picioare sau pentru ca au gambele prea subtiri.
‘E stiut ca musculatura gambiera se modeleaza foarte greu prin exercitii in comparatie cu alte grupe musculare. Multi culturisti considera aceasta zona un „calcai al lui Achile” in efortul lor de a obtine un corp perfect. Din acest motiv, tot mai multi practicanti ai acestui sport din SUA si Europa Occidentala solicita implanturi siliconice la gambe’, explica conf. dr. Antohi. Exista doua tipuri de astfel de implanturi: simetrice si asimetrice, dimensiunile lor fiind variate, ceea ce permite alegerea protezei in functie de particularitatile cazului.
Interventia costa in jur de 2.300 euro
Pacientii vin la clinica cu un set complex de analize medicale si, sub anestezie generala sau peridurala, intr-o ora – o ora si jumatate, se trezesc cu picioare asa cum si-au dorit. Interventia costa, in medie, 2.300 de euro, din aceasta suma 900 de euro reprezentand perechea de implanturi. ‘Se face o incizie de 4 cm in spatele genunchiului si pe acolo se introduce si se fixeaza implantul. Spitalizarea e de doar doua zile. Dupa externare, recomand purtarea unor fase elastice vreme de doua saptamani. Prin aceasta interventie se obtine o marire a circumferintei gambelor cu 3-5 cm’, explica conf. dr. Antohi.
Dupa perioada de recuperare postoperatorie, de 7-10 zile, nu exista restrictii privind activitatea fizica efectuata.
Tinerele, cele mai mari amatoare
‘Cel mai adesea tinerele cu varste intre 18 si 22 de ani au optat pentru implanturi siliconice la gambe, dar am avut si o pacienta de 38 de ani. Majoritatea sunt persoane cu un anumit nivel de educatie si foarte bine informate cu privire la acest tip de operatii. Una din pacientele careia i-am facut o astfel de interventie suferea de o distrofie musculara. Muschii gambei nu se dezvoltasera corespunzator. In plus, ea trebuia sa poarte permanent tocuri, deoarece avea tendoanele foarte scurte. Tanara, de 30 de ani, mai fusese operata, de patru ori, dar problemele ei nu fusesera rezolvate. Am avut ceva retineri in a interveni deoarece urma sa fac implantul pe un teren deja tarat, dar totul a decurs bine. Tanara avea complexe. Ulterior mi-a declarat ca dupa operatie viata ei s-a schimbat. Mai mult, s-a si casatorit’, povesteste conf. dr. Antohi.