De Dragoș Tănase,

Pilula conține o aspirină de subțiere a sângelui, o statină care scade colesterolul și două medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

În ciuda faptului că este foarte ieftină, cercetătorii spun că a avut un impact major în rândul pacienților, relatează BBC News .

Aceștia doresc să fie distribuite în țările mai sărace, acolo unde medicii au mai puține opțiuni și sunt mai puțin capabili să evalueze pacienții, din cauza dotărilor medicale precare.

Deși ideea pilulei combinate a apărut încă din 2001, Aaest nou studiu este primul realizat pe scară mare în scopul evaluării eficacităţii acestui tratament în rândul populaţiei, pe o anume perioadă.

La studiu au participat 6.838 de oameni din peste 100 de sate din Iran

Jumătate dintre ei au primit pilula și sfaturi despre cum să-și îmbunătățească stilul de viață, cealaltă jumătate a primit doar sfaturile.

Rezultatele, după 5 ani:

  • 202 de evenimente cardiovasculare majore, din cei 3.421 de persoane care au luat pilula
  • 301 de evenimente cardiovasculare majore, din 3.417 care nu au primit pastila

În acest ritm, administrarea combinației de medicamente preventive pentru 35 de persoane ar împiedica una dintre ele să dezvolte o problemă cardiacă gravă, pe parcursul a cinci ani.

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE
Recomandări

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE

„Am furnizat dovezi dintr-o țară cu venituri în curs de dezvoltare sau cu venituri medii – și ca ea sunt o mulțime de alte state – că aceasta este o strategie demnă de luat în considerare”

Profesorul Tom Marshall, de la Universitatea din Birmingham:

Polipilula a condus la reduceri mari ale colesterolului rău, dar a avut doar un ușor efect asupra tensiunii arteriale, a arătat studiul.

Medicamentul a fost administrat persoanelor de peste 50 de ani, indiferent dacă au avut sau nu o problemă cardiacă anterioară, majoritatea femei.

„Având în vedere accesibilitatea polipastilei, există un potențial considerabil de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și de a preveni principala cauză de deces din lume”.

Dr. Nizal Sarrafzadegan, de la Universitatea de Științe Medicale din Isfahan, Iran:

În Marea Britanie și în alte țări mai bogate, medicii au timp să evalueze nevoile pacienților individuali și o gamă largă de medicamente diferite, cum ar fi statinele, dintre care să aleagă.

Profesorul Tom Marshall a mai spus că în Marea Britanie avantajele acestei pilule ar fi mai reduse și, probabil, ar trebui ca un studiu clinic să arate ce beneficii ar exista față de ceea ce este oferit în acest moment.

Precizarea sa vine în contextul în care medicamentul respectiv nu este autorizat în Marea Britanie și ar fi dificil să fie aprobat.

Fundația British Heart a declarat că o treime dintre britanicii cu hipertensiune arterială nu știau că au această afecțiune.

„Aceasta înseamnă că cea mai mare prioritate în Marea Britanie este identificarea mai multor persoane care nu realizează că au colesterol în sânge sau tensiune arterială ridicată și să ajute oamenii să prescrie medicamente pentru a le lua așa cum este prescris”, a spus caritatea.

Fundația British Heart:

Bolile coronariene și accidentul vascular cerebral sunt primele două cauze de deces la nivel mondial, ucigând peste 15 milioane de oameni pe an.

Fumatul, obezitatea și lipsa exercițiilor fizice cresc riscul de a avea, la un moment dat, o inimă nesănătoasă.

Citeşte şi:

Celebra Nikita a făcut infarct. În ce stare se află acum fata rea de cartier

Cum a aflat fiul lui Marcel Toader că tatăl lui a murit, în urma unui infarct

Criză de medicamente, alimente și combustibil – ce li se va întâmpla britanicilor în cazul unui Brexit fără acord

Motivul pentru care tatăl lui Mario i-a cumpărat Aston Martin DBS, mașina cu care a făcut accidentul
GSP.RO

Motivul pentru care tatăl lui Mario i-a cumpărat Aston Martin DBS, mașina cu care a făcut accidentul

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții
HOROSCOP

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții