Despre mere

Cu peste 7.000 de soiuri diferite disponibile în întreaga lume, nu este de mirare că merele sunt cele mai consumate fructe la nivel global.

De la soiurile roșii și dulci, la cele verzi și acre, aceste fructe sunt o sursă minunată de vitamine și minerale.

Sunt frecvent folosite în rețete, precum plăcinte, prăjituri, brioșe, gemuri, salate, fulgi de ovăz sau smoothie-uri. De asemenea, sunt o gustare excelentă ca atare sau tăiate în felii și unse cu unt de nuci.

Pe lângă versatilitatea lor culinară și numeroasele culori și arome din care poți alege, merele sunt un fruct excepțional de sănătos, cu multe beneficii susținute de cercetări.

Beneficiile merelor

Nutritive

Merele sunt considerate fructe cu densitate nutritivă, ceea ce înseamnă că oferă o mulțime de nutrienți pe porție.

Un măr de 200 de grame oferă următorii nutrienți:

  • Calorii: 104
  • Carbohidrați: 28 de grame
  • Fibre: 5 grame
  • Vitamina C: 10% din valoarea zilnică
  • Cupru: 6% din VZ
  • Potasiu: 5% din VZ
  • Vitamina K: 4% din VZ

Aceeași porție furnizează, de asemenea, 2-5% din VZ pentru vitaminele E, B1 și B6.

Vitamina E servește ca antioxidant solubil în grăsimi, vitamina B1 – cunoscută și sub numele de tiamină – este necesară pentru creștere și dezvoltare, iar vitamina B6 este esențială pentru metabolismul proteinelor.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele de radicalii liberi – molecule dăunătoare care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși vegetali, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor.

Pentru a profita la maximum de mere, lasă coaja, deoarece aceasta conține jumătate din fibre și majoritatea polifenolilor.

Pot susține pierderea în greutate

Merele sunt bogate în fibre și apă, două calități care le fac sățioase.

O senzație de sațietate din ce în ce mai mare funcționează ca o strategie de pierdere în greutate, deoarece ajută la gestionarea apetitului. Acest lucru, la rândul său, ar putea să te determine să îți reduci aportul de energie.

Într-un studiu, consumul de mere întregi a crescut senzația de sațietate cu până la 4 ore mai mult decât consumul unor cantități egale de piure de mere sau de suc. Acest lucru s-a întâmplat, deoarece merele întregi reduc golirea gastrică – viteza cu care stomacul își golește conținutul.

Cercetările sugerează, de asemenea, că consumul de mere poate reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc legat de greutate pentru bolile de inimă.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Interesant este faptul că polifenolii din mere pot avea, de asemenea, efecte anti-obezitate.

Ar putea fi bune pentru inimă

Merele au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă.

Unul dintre motive ar putea fi faptul că acestea conțin fibre solubile. Acest tip de fibre poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Un alt motiv ar putea fi faptul că oferă polifenoli. Unii dintre aceștia, și anume flavonoidul epicatechin, pot reduce tensiunea arterială.

De asemenea, studiile au asociat un aport ridicat de flavonoide cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.

În plus, flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea oxidării colesterolului LDL și reducerea aterosclerozei, care este acumularea de plăci în artere.

Un alt studiu a legat, de asemenea, consumul de fructe și legume cu pulpă albă, precum merele și perele, de un risc redus de accident vascular cerebral. Pentru fiecare 25 de grame de felii de mere consumate pe zi, riscul de accident vascular cerebral a scăzut cu 9%.

Merele au fost legate de un risc mai mic de diabet

Consumul de mere poate reduce, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.

O compilație de studii a constatat că consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere cu 18% a riscului de diabet de tip 2. De fapt, doar o porție pe săptămână poate reduce riscul cu 3%.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Conținutul lor ridicat de polifenoli antioxidanți quercetină și cloridzin ar putea explica acest efect benefic.

Reţete de plăcintă cu mere

Plăcintă cu mere clasică

  • 1 kg de mere 
  • 140 g de zahăr
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 3 linguri de făină
  • Pentru aluat
  • 225 g de unt, la temperatura camerei
  • 50 g de zahăr pudră vanilat
  • 2 ouă
  • 350 g de făină simplă,
  • frișcă bătută moale, pentru a servi

Pune o foaie mare de copt într-o tavă. Taie merele în sferturi, curăță-le de miez, decojește-le și taie-le în felii de aproximativ 5 mm grosime, apoi așează-le uniform pe foaia de copt. Pune prosoape de hârtie deasupra merelor și lasă deoparte în timp ce faci și răcești aluatul.

Pentru aluat, bate untul și zahărul într-un castron mare până când se amestecă bine. Sparge un ou întreg și un gălbenuș (păstrează albușul pentru glazură mai târziu). 

Bate împreună pentru puțin sub 1 minut – va arăta puțin ca oul amestecat. Acum adaugă făina cu o lingură de lemn, câte o treime pe rând, până când începe să se adune, apoi termină de adunat cu mâinile. 

Lucrează ușor aluatul într-o minge, înfășoară-l în folie alimentară și dă-l la rece timp de 45 de minute. Acum amestecă 140g de zahăr, scorțișoara și făina pentru umplutură într-un castron suficient de mare pentru a încăpea merele mai târziu.

După ce aluatul s-a răcit, încinge cuptorul la170 grade C. Bate ușor albușul cu o furculiță. Taie o treime din aluat și păstrează-l învelit în timp ce întinzi restul.

Fă o formă de plăcintă – rotundă de 20-22 cm și adâncă de 4 cm – lăsând o ușoară depășire. Întinde treimea rămasă pentru a obține un cerc cu diametrul de aproximativ 28 cm. Usucă merele cu hârtie de bucătărie și pune-le în castronul cu amestecul de scorțișoară și zahăr. Se amestecă rapid cu mâinile și se pun imediat în forma tapetată cu aluat.

Unge cu puțină apă în jurul marginii aluatului și așează capacul de patiserie peste mere apăsând marginile împreună pentru a le închide. 

Taie marginea cu un cuțit ascuțit și fă 5 tăieturi mici pe partea de sus a capacului pentru ca aburul să iasă. (Se poate congela în acest stadiu.) 

Se unge totul cu albuș de ou și se presară zahăr pudră. Coace timp de 40-45 de minute, până când devine aurie  apoi scoate-o și las-o să stea timp de 5-10 minute. Se presară cu mai mult zahăr și se servește încă caldă din cuptor cu frișcă bătută moale.

Plăcintă cu mere simplă și rapidă

  • 225 g de făină 
  • 140 g de unt sau margarină
  • 3 mere mari de gătit
  • 2 linguri de miere
  • un vârf de cuțit de scorțișoară
  • un vârf de cuțit de condimente amestecate
  • 1 ou, bătut
  • Înghețată pentru a servi

Se încălzește cuptorul la180 de grade. Pentru a face aluatul, se cerne făina într-un bol mare și se adaugă untul sau margarina. Folosind degetele, amestecă până când aluatul seamănă cu pesmetul.

Adaugă aproximativ 3 linguri de apă rece – câte o lingură pe rând – pentru a lega amestecul într-o bilă. Apoi înfășoar-o în folie alimentară și las-o să se răcească în frigider în timp ce pregătești merele, sau timp de 30 de minute dacă ai timp.

În timp ce aluatul se răcește, curăță merele de miez, apoi taie-le în bucăți de dimensiuni egale, astfel încât să se gătească toate în același timp. Pune merele în vasul de plăcintă, stropește-le cu miere și adaugă scorțișoara, amestecul de condimente (cuișoare, cardamom, etc) și aproximativ două linguri de apă.

Întinde aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină până când este suficient de mare pentru a acoperi vasul de plăcintă. Cu ajutorul făcălețului, ridică cu grijă aluatul și așează-l peste amestecul de mere. 

Taie cu grijă excesul de aluat (acesta poate fi rulat din nou și tăiat în forme pentru a decora crusta de plăcintă, dacă vrei) și apasă marginile aluatului pe vas pentru a crea o etanșare.

Fă o mică tăietură în patiserie pentru ca aerul să poată ieși în timpul gătitului, apoi unge-o cu ou bătut pentru a forma o crustă aurie.

Coace plăcinta în cuptor timp de 20-30 de minute, până când aluatul este auriu și are un aspect nisipos, iar umplutura de mere este fierbinte și cu bule. Se servește cât este încă caldă, cu înghețată de vanilie.

Crumble de mere

  • Pentru umplutură
  • 570 g de mere 
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • Pentru crumble
  • 175 g de făină simplă
  • 110 g de zahăr pudră 
  • 110 g de unt rece
  • Pentru topping (opțional)
  • 1 lingură de fulgi de ovăz
  • 1 lingură de zahăr 
  • frișcă sau înghețată, pentru a servi

Încălzește cuptorul la 170 de grade. Se amestecă 570 g de mere decojite, curățate de coajă și tăiate în felii cu 2 linguri de zahăr pudră și se pun într-o tavă rotundă de copt de 23 cm, cu o adâncime de cel puțin 5 cm, sau într-o tavă pătrată de 20 cm. 

Aplatizează cu mâna pentru a împiedica să cadă prea mult crumble.

Pune 175 g de făină simplă și 110 g de zahăr pudră într-un castron cu un vârf bun de cuțit de sare.

Se taie în cubulețe 110g de unt rece și se freacă cu vârful degetelor până când amestecul seamănă cu pesmetul umed. Agită bolul și orice bucățele mari vor ieși la suprafață – sfărâmă-le. Alternativ, pune într-un robot de bucătărie până când devine nisipos.

Toarnă amestecul de firimituri peste mere pentru a forma o grămadă în centru, apoi folosește o furculiță pentru a uniformiza.

Apasă ușor suprafața cu dosul furculiței pentru ca crumble-ul să se țină împreună și să devină crocant, apoi trage ușor furculița pe deasupra pentru un finisaj decorativ.

Presară uniform 1 lingură de fulgi de ovăz și 1 lingură de zahăr brun, dacă vrei.

Așează pe o tavă de copt și introdu în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 de minute, până când partea de sus este aurie și merele se simt foarte moi atunci când introduci un cuțit mic și ascuțit. Se lasă să se răcească timp de 10 minute înainte de a le servi.

Servește cu frișcă sau înghețată de vanilie lângă.

Plăcintă de post cu mere

Ingrediente

Pentru aluat

  •  aproximativ 500 g făină;
  •  12 linguri zahăr;
  •  12 linguri ulei;
  •  12 linguri apă;
  •  1 plic praf de copt;
  •  coaja rasă de la o jumătate de lămâie/portocală;
  •  zahăr vanilat;
  •  sare.

Pentru umplutură

  •  1 kg mere;
  •  4 linguri zahăr;
  •  zahăr vanilat/ esență de vanilie;
  •  scorțișoară;
  •  griș;
  •  anason stelat (opțional);
  •  cuișoare (opțional).

Mod de preparare

Se spală și se curăță merele de coajă. Merele se dau pe răzătoarea mare, apoi se storc de suc.

Merele rase se pun într-o cratiță. Se adaugă zahărul, vanilia, scorțișoara și celelalte arome. Merele se călesc până ce rumenesc frumos și nu mai lasă suc (aprximativ 10 minute). Se dau deoparte pentru a se răci. Dacă s-au folosit anason și/sau cuișoare se îndepărtează din umplutură.

Într-un castron se amestecă zahărul cu uleiul, apa și vanilia. Făina se amestecă cu praful de copt și sarea. Făina se adaugă peste amestecul de zahăr și ulei până ce devine omogen.

Aluatul pentru plăcinta de post cu mere se frământă și apoi se lasă să se odihnească 10 minute. Aluatul se împarte în două părți egale și se întinde câte o foaie de dimensiunea tăvii (30cm).

O foaie se adaugă în tavă și se coace 5 minute în orb după ce a fost întepată cu furculița din loc în loc. După ce foaia s-a semi-copt se adaugă griș peste ea și apoi se distribuie egal umplutura de mere.

Se întinde cea de-a doua foaie peste umplutură și se înțeapă și ea cu furculița. Plăcinta cu mere de post 12 linguri se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 minute (se face testul cu scobitoare).

Plăcinta se porționează în pătrate și se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Sursa: retete.unica.ro

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Rețeta de clătite. 13 rețete de clătite delicioase și rapide
Citeşte şi: Placintă cu carne – 10 rețete de placintă cu carne

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Roxana22   •   18.09.2023, 22:09

Un articol util cu rețeta excelenta

N3gry90   •   10.08.2023, 15:39

Îmi aduce aminte de copilărie.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI