Descoperă lucruri interesante și curiozități despre porcul mistreț:
Cuprins:
Cum arată porcul mistreț
Porcul mistreț, specie a cărei denumire științifică este Sus scrofa este un mamifer sălbatic întâlnit și pe teritoriul țării noastre.
Porcul mistreț are trunchiul puternic, turtit în lateral, dar mai rotunjit în zona umerilor și mai lat în zona soldurilor. Blana este formată din peri lungi și aspri, despicați la vârf, de culoare închisă, negru combinat cu cafeniu. oate avea o lungime de1.5 metri/femele, până la 2 metri/masculi.Înălțimea porcului mistreț poate fi de aproximativ 1 m, iar greutate: 120-200 kg.
Puii au blana de culoare cafeniu-cenușiu, cu dungi galbene laterale.
Capul mistrețului este mare, iar râtul se termină cu un disc mobil, susținut de un os care poate săpa și cel mai tare pământ.Dentiția este adaptată modului de hrănire și este formată din incisivi, canini și măsele. Caninii sunt recurbați și au o lungime de până la 28 cm, din care 2/3 sunt implantați în maxilarul inferior.
Fiecare picior al porcului mistreț are câte 4 degete, din care două sunt dezvoltate, cu copite puternice, iar două sunt plasate pe partea internă a piciorului, asemenea unor pinteni.
Mirosul și auzul sunt cele mai dezvoltate simțuri la acest animal, văzul fiind cel mai slab și din cauza ochilor foarte mici. Mistrețul este un bun înotător, dar numai forțat de circumstanțe.
Ce mănâncă porcul mistreț
Un animal omnivor extrem de adaptabil, porcul mistreț se hrănește în primul rând cu plante. Asta numai dacă sezonul îi permite să le găsească: fructe, frunze, iarba, ghinde, nuci, rădăcini și bulbi pe care le scoate la suprafață scormonind cu râtul. Dacă acest meniu nu îi este la îndemăna, porcul mistreț trece la ușurință la consumul de șopârle, viermi, șoareci, oua, șerpi și orice fel de resturi din gunoaiele oamenilor.
Porcul mistreț produce stricăciuni în special în lanurile de porumb și cartofi.
Unde trăiește porcul mistreț
Aria de răspândire a porcului mistreț cuprinde întreaga Europă, nordul Africii inclusiv Munții Atlas, mare parte din Asia, întinzându-se la sud până în Indonezia.
În România populează pădurile, începând cu Delta și Lunca Dunării, până în desișurile Carpaților. Este colorat negru – cafeniu. Scoate sunete foarte asemănătoare celor ale porcilor domestici. Colindă în turmă pădurile și culturile agricole de la marginea acestora.
- Descoperă lucruri interesante și despre alte animale sălbatice din România
Curiozități despre porcul mistreț
- Dacă masculii preferă în mare parte singurătatea, femelele sunt animale sociabile care trăiesc în grupuri ce pot numără până la 30 de individe, împreună cu puii lor.
- În anul 2009, Europa se confrunta cu o creștere explozivă a numărului de mistreți, ca rezultat al încălzirii globale și al cultivării pe scară largă a porumbului și rapiței pentru biocombustibili.
- Mistrețul doarme 12 ore pe zi, în adăposturi dense făcute din frunze
- Turmele sunt conduse de scroafe bătrâne și au în componența intre 5 și 12 indivizi uneori chiar și 20
- În condiții de libertate, mistreții trăiesc, în medie, 18-20 de ani În captivitate, pot ajunge chiar și până la 30 de ani.
- În general, mistrețul nu atacă omul, decât atunci cînd se afla la strâmtoare, încolțit și rănit, iar omul se afla în nemijlocita sa apropiere. Se deplasează în trap mărunt, spornic, cu care poate pariurge distanțe mari în căutarea hranei.
- La nevoie aleargă și în galop, însă pe distanțe scurte. Înoată bine, dar numai forțat de împrejurări.
- Perioada de împerechere la mistreț este iarna, între lunile noiembrie – decembrie. Gestația durează 17 săptămâni, după care fiecare scroafa are 5 – 10 purcei cu care rămâne până în noiembrie anul următor. Scroafa își îngrijește bine puii, aparandu-i împotrivă dușmanilor. Aceștia sunt lupul, rasul, uneori ursul.
- Porcul mistreț (și cel domestic) are anatomia aproapiată de cea a oamenilor și organele lor pot fi folosite în transplante.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 26.01.2024, 14:23
Porcii mistreți pot fi purtători ai unor boli transmisibile la animalele domestice sau chiar la oameni
Costica2023 • 26.01.2024, 14:22
În anumite regiuni, porcii mistreți pot provoca pagube culturilor agricole sau pot fi considerați o amenințare pentru animalele domestice