Umbrele din Ada Kaleh (George Arion, Editura Crime Scene Press)
Cel de-al șaptelea volum care-l aduce din nou în atenția publicul amator de thriller-mistery autohton pe detectivul Andrei Mladin are toate ingredientele cu care George Arion și-a obișnuit cititorii.
În toată cartea se regăsește aerul sumbru și tensionat al aventurilor de care Mladin nu se lasă deloc – de data aceasta, misiunea lui este să descifreze enigma unor tineri deținuți închiși într-o hrubă de pe insula Ada Kaleh. Motiv pentru care Arion face și o incursiune în istoria locului, fără să ne permită să uităm detalii dureroase din trecut.
Investigația lui Mladin și a partenerei sale – o figură proaspătă, care balansează în mod fericit silueta deja tradițională a lui Mladin în literatura română de specialitate – ajunge să-i pună în pericol pe cei doi, pentru că ramificațiile cazului sunt numeroase și primejdioase.
Fascinante în aceste pagini sunt trimiterile la momente și personaje neașteptate, legăturile care pun în mișcare mintea cititorului și scrierea mereu labirintică a lui George Arion, care este, uneori, un mare compliment adus imaginației.
Declin și prăbușire (Evelyn Waugh, Editura Art)
Cartea lui Evelyn Waugh, unul dintre cei mai importanți scriitori englezi ai secolului trecut, vorbește, cu umor și amărăciune despre traiul în Țara Galilor, cu monotoniile sale, dar și cu momentele sale condimentate și foarte, foarte personale.
Paul Pennyfeather, eroul volumului, este dat afară de la Oxford, fiind acuzat de comportament indecent la o petrecere nebună. Își găsește un post de profesor tocmai în Țara Galilor, la o școală particulară.
Colegii săi se dovedesc a nu fi cu nimic mai prejos (sau mai presus) decât el – unii au ca pasiune minciuna, expresie poate a imaginației, poate a plictiselii, alții sunt bețivi, în ciuda meseriei lor.
Mai există și acel gen care pune la îndoială divinitatea și expresiile religioase, iar Paul învață multe despre sufletul velș de la apropiații săi.
Viața lui Paul se schimbă însă și mai mult când în fața sa apare Margot, care, pe cât este de frumoasă și fascinantă, pe atât îl încurcă mai tare pe bietul exilat de la Oxford.
Întregul volum vorbește despre cât e de greu să prinzi rădăcini în altă parte. Greu, dar nu neapărat tragic.