Mergi direct la conținut »
PORȚIA DE CARTE / Drame existențiale noir și primejdii fermecătoare

În această săptămână, Libertatea vă propune un thriller profund și complex, pentru oameni mari, și o carte fascinantă și hazoasă, pentru copii.

De Oana Dușmănescu,

Manhattan Beach (Jennifer Egan, Editura Pandora M)

Unii o consideră pe Egan cea mai importantă scriitoare americană a contemporaneității. Romanul acesta susține în multe moduri această teorie, desigur, subiectivă, pentru că e o operă rotundă, amănunțită, în care brutalitatea și tandrețea se completează una pe alta, anihilându-se și alimentându-se reciproc.

Anna, eroina principală, și tatăl său îl vizitează, în timpul Marii Crize, pe Dexter Styles, despre care fetița de 12 ani conștientizează că e un factor cheie în supraviețuirea familiei ei. Copila rămâne fascinată de marea care se întinde dincolo de fereastra lui Dexter, dar și de tainele care par a sta la baza relației dintre cei doi bărbați.

Peste ani, în timpul războiului, Anna devine cea dintâi femeie scafandru. În paralel cu misiunile sale, vrea să afle unde și de ce a dispărut părintele său. Folosindu-se de Anna și Dexter, Egan își extinde viziunea scriitoricească asupra unui univers populat de gangsteri, bancheri, sindicaliști și marinari, în care istoria se schimbă în același timp cu relațiile dintre bărbați și femei.

Pericol (Raluca Poenaru, Editura Arthur)

Povestea unui puști rebel vine de sub condeiul unei autoare române, iar rezultatul este o poveste simpatică, plină de aventuri. Pericol pare a fi mereu indignat de lucrurile care se petrec în jurul lui – se trezește înscris fără voia lui la un concurs de creație și la unul de zoologie. În plus, cine a îndrăznit să-l pună în echipă cu niște FETE?

Rportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii
Recomandări

Rportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii

Pericol e un tip autoritar, un pic bully pe alocuri, la suprafață, dar până la urmă se dovedește a fi un copil inofensiv, cu temerile și întrebările lui profunde despre oameni și viață. Ar vrea să facă totul de unul singur, dar treptat își dă seama că și fetele pot fi folositoare și că prietenia nu e un lucru atât de ușor de trecut cu vederea.

Pericol excelează la a face prostii, ca orice puști normal, e un pic obraznic și intră în tot felul de buclucuri, care-i fac copilăria condimentată și aventuroasă. E un erou care are mereu idei care-l scot din încurcătură, dar mai ales idei care-l aruncă direct în brațele necazurilor. Iar cartea al cărei erou este poate deveni o lectură ideală pentru vacanța de vară.

Close
Închide
  Close