De Oana Dușmănescu,

Lumea tăcerii (Jacques-Yves Cousteau, Editura Art)

Cartea prezentată aici este, de fapt, istoria începuturilor carierei omului de știință francez, cel care a adus lumea misterioasă a mărilor și oceanelor mai aproape de noi, cei care viețuim la suprafață și trăim, în mare, datorită aerului.

Anii dinaintea faimei cunoscute de Cousteau la nivel mondial au fost marcați de invențiile și premierele sale. Francezul povestește aici perioada în care experimenta filmarea subacvatică, căuta minele marine ale naziștilor și epave cu comori de tot felul la bord, făcea primele încercări în zoologia marină și stabilea noi recorduri în privința scufundărilor.

Deși a trecut jumătate de secol de la lansarea sa, cartea rămâne și acum un ghid al celor pasionați de enigmele apelor lumii, de ființele ciudate și misterioase care umplu abisurile, de întrebările și explicațiile științifice născute din studiile făcute de Cousteau.

Imaginile descrise prin puterea cuvântului nu sunt, evident, la fel de puternice precum filmele care au fost făcute de Cousteau, dar rămân o dovadă a pasiunii sale pentru lumea tăcută de sub ape.

Superuman (Rowan Hooper, Editura Publica)

În paginile acestei cărți se concentrează numeroase exemple uluitoare de oameni care, într-un fel sau altul, și-au depășit barierele condiționate de natură – mental sau fizic. Hooper este un biolog evoluționist, care explică mecanismele și capacitățile speciale ale unora dintre semenii noștri.

OMV Petrom a oferit burse unor elevi din Moreni! Ce a făcut liceul cu banii
Recomandări

OMV Petrom a oferit burse unor elevi din Moreni! Ce a făcut liceul cu banii

Lucrurile ieșite din comun, pe care le putem face cu trupul sau cu creierul nostru – uneori cu amândouă, pentru că influența reciprocă și colaborarea nu pot fi negate – sunt înșirate în acest volum neobișnuit – vorbesc despre imensitatea potențialului uman.

Un atlet care aleargă 24 de ore fără oprire. Un japonez care poate recita pe dinafară primele 100.000 de zecimale ale lui pi. Trupuri care se vindecă, în ciuda oricărui tratat de medicină scris vreodată și copii-minune, admiși la mari universități ale lumii la vârste la care alții de-abia se duc singuri cu autobuzul la școală.

Studiile lui Hooper, care a analizat anduranța, memoria, forța fizică sau inteligența, vorbesc despre partea ascunsă a abilităților umane și oferă o motivație în plus de a ne explora superputerile pe care, uneori, le întrezărim în interior.

Citeşte şi:

Concurs controversat pentru şefia agenției care decide ce medicamente intră sau ies de pe piață. Adriana Cotel, promovată de Vâlcov la șefia CNAS, vrea să fie vicepreședinte. Acuzații de discriminare și abuz!

Gabriela Firea dă vina pe Oprescu în cazul Spitalului Gomoiu și susține că a făcut economii de 23 de milioane de lei

Termen în dosarul Colectiv | Supraviețuitorii și rudele victimelor au rememorat calvarul. Judecător: „Ce a însemnat pentru dvs. moartea fiicei?”

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat
GSP.RO

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură
HOROSCOP

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură