Pablo Picasso s-a născut pe 25 octombrie 1881 și a trăit timp de 91 de ani o viață fabuloasă între picturi adesea neînțelese, dar și povești de dragoste nenumărate. O personalitate controversată, Picasso a moștenit talentul încă din copilărie și l-a fructificat pe durata întregii vieți.

Numele complet al lui Picasso

Pablo Ruiz y Picasso, însă numele complet este aproape imposibil de ținut minte. Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártyr Patricio Clito Ruiz y Picasso.

Viața și povestea lui Pablo Picasso

Pablo Picasso a fost fiul lui Jose Ruiz Blasco, pictor și profesor la Școala de Arte Frumoase din Malaga și Maria y Lopez. Încă din copilărie îi plăcea să deseneze, ba chiar desenele lui atrăgeau atenția celor din jur, așa că tatăl său a decis ca în adolescență să-l înscrie la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna. Însă, nu rămâne aici pentru multă vreme deoarece nu era adeptul respectării regulilor impuse.

În 1895 se mută la Barcelona împreună cu familia și acolo continuă să studieze la Școala de Arte Frumoase din Barcelona (1896) și Academia de Pictură din Madrid (1897 – 1898).

La 19 ani, în anul 1900, Picasso își expune pentru prima dată lucrările într-un local din Barcelona.

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Pablo Picasso
Pablo Picasso

Perioada albastră și perioada roz a lui Picasso

În 1904 Picasso se mută definitiv la Paris, acolo unde începe să picteze tablouri în nuanțe reci de albastru, motiv pentru care toți cei din jur erau de părere că traversa o perioadă de tristețe și suferință. Mai târziu, aceste picturi se încadrează în perioada numită “perioadă albastră” a operei lui Picasso.

În scurt timp, în viața lui apare Fernande Olivier, femeia frumoasă de care se îndrăgostește și decid să se mute împreună. Imediat picturile sale capătă alte nuanțe, iar starea pe care el o dezvăluie este acum mult mai luminoasă și marchează “perioada roz”. În această perioadă, Picasso găsește fascinantă lumea circului și începe să picteze diferite chipuri de arlechini, acrobați și tot ce înseamnă lumea circului.

Tablou pictat de Picasso în perioada albastră și perioada roz
Tablou pictat de Picasso în perioada albastră și perioada roz

Perioada Cubism din viața lui Picasso

Însă, „perioada roz” nu a durat prea mult deoarece, odată cu mutarea sa împreună cu iubita într-un sat din Pirinei, Picasso descoperă plăcerea de a picta din imaginație. El renunță la figurile omenești și începe să picteze ceea ce a rămas în istoria artei drept “cubism”. Pictura “Domnișoarele din Avignon” este prima încercare de acest fel a lui Picasso.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Domnișoarele din Avignon - prima lucrare din perioada Cubism
Domnișoarele din Avignon – prima lucrare din perioada Cubism

În anul 1912 Picasso se apucă să facă și colaje, mai exact reduce totul la forme geometrice elementare, la cuburi. Se mută în cartierul Montparnasse, deoarece începe să înflorească din punct de vedere financiar, iar aici se îndrăgostește de a doua femeie, Marcelle Humbert. Nici cu ea nu are să petreacă mult timp, deoarece lui Picasso i se oferă șansa să realizeze costumele și decorurile pentru spectacolul Parada și pleacă la Roma.

Aici, evident, se îndrăgostește de o altă femeie, balerina Olga Khokhlova, care îi devine și prima soție. Urmează o perioadă de liniște pentru el și, din nou, stilul de a picta îi este influențat. Acum reintroduce stilul compozițiilor figurative, a contrastelor de lumină și umbră, dar și la reprezentarea contururilor corpurilor de femei și copii. Tot acum i se naște și primul copil, Paul.

Liniștea din viața lui Picasso nu durează mult pentru că, în viața lui apare o nouă iubire, Marie Therese Walter.

În 1925 Picasso participă la prima expoziție suprarealistă din Paris

Cu tabloul “Trei dansatoare”, Picasso participă la o primă expoziție suprarealistă, chiar dacă el nu făcea parte din acest curent. El pictează un ciclu de lucrări dedicat luptelor cu tauri și reia mitul antic al Minotaurului.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

După 18 ani se desparte de balerina Olga Khokhlova, continuă să o aibă amantă pe Marie Therese Walter, cu care se zvonește că a avut și un copil, dar asta nu-l împiedică să-și găsească o altă amantă, pictorița Dora Maar și continuă să-și împartă viața între cele două amante.

Expoziție a lui Pablo Picasso la Muzeul Orsay
Expoziție a lui Pablo Picasso la Muzeul Orsay

Pablo Picasso s-a implicat și în politică odată cu apariția războiului civil

Apariția războiului i-a cam zdruncinat viața lui Picasso, iar el a decis să se implice activ în politică. În iulie 1937 are loc și Expoziția Mondială, acolo unde tabloul Guernica al lui Picasso a fost expus în pavilionul spaniol dedicat orașului basc Guernica. Tabloul marchează începutul angajării politice a artistului, urmat de înscrierea în Partidul Comunist Francez.

Tabloul Guernica al lui Picasso din perioada Cubism
Tabloul Guernica al lui Picasso din perioada Cubism

În ultimii ani din viață se consacră sculpturii, ceramicii și litografiei

Urmează o nouă iubire, pictorița Francoise Gilot, pentru care Picasso o părăsește pe Dora Maar și cu care se mută la Vallauris, acolo unde se dedică sculpturii, ceramicii și litografiei. În anul 1949 se naște fiica lor, Paloma, însă nici măcar asta nu-l face să rămână prea mult lângă aceeași femeie, deoarece în 1953 Picasso cunoaște o nouă dragoste.

Noua iubire are 26 de ani și îi devine soție lui Picasso, atunci când acesta avea 80 de ani. În anul 1963 se deschide și Muzeul Picasso din Barcelona, acolo unde, mai târziu, sunt multe dintre operele sale.

Lucruri pe care nu le știai despre Pablo Picasso

  • La naștere, moașa lui Picasso a crezut că este mort și l-a lăsat pe o masă pentru a fi luat și îngropat. Însă, unchiul său i-a salvat viața în mod accidental, atunci când i-a suflat în față fum de trabuc, iar copilul a reacționat imediat.
  • Primul cuvânt al lui Pablo Picasso a fost creion.
  • Conform spuselor, primul cuvânt al lui Picasso a fost piz, prescurtarea de la Ipiz, creion, în spaniolă.
  • La vârsta de 9 ani, Picasso a pictat primul său tablou, Le Picador, care înfățișeacă un bărbat călare pe cal într-o luptă cu tauri.
  • Picasso a fost învinuit de furtul Mona Lisa. În 1911, atunci când pictura celebră Mona Lisa a dispărut de la Louvre, poliția l-a arestat pe prietenul său, poetul Guillaume Apollinaire, însă acesta a dat vina pe Picasso, care mai târziu era blamat de poliție, până în momentul în care s-a aflat că nici unul dintre cei doi nu erau vinovați.
  • Pablo Picasso este înmormântat pe terenul unui castel pe care l-a cumpărat în 1958, în Vauvenargues, sudul Franței.
  • Când era la începutul carierei, pictorul celebru și-a ars câteva tablouri pentru a se încălzi cu ele.
  • Artistul a donat o sculptură publică orașului Chicago în anul 1967, fără să accepte nimic în schimb.
  • Picasso este artistul care are cele mai multe tablouri furate, peste 500 dintre lucrările sale sunt catalogate ca dispărute.
Castelul din Vauvenargues, reședința lui Picasso din Provence, Franța
Castelul din Vauvenargues, reședința lui Picasso din Provence, Franța

Femeile din viața lui Pablo Picasso

  • Fernande Olivier – prima iubire a lui, ea avea 18 ani, el 23;
  • Marcelle Humbert – AKA Eva Gouel ea avea 27de ani, el 31;
  • Gaby Lespinasse – el 34 de ani, ea adolescenta;
  • Olga Khokhlova – prima soție a lui Picasso, ea 26 de ani, el 36;
  • Marie-Therese Walter – ea 17 ani, el 46;
  • Dora Maar – ea 29 de ani, el 55;
  • Francoise Gilot – ea avea 21 de ani, el 61;
  • Jacqueline Roque – cea de-a doua soție a lui Picasso. Ea avea 27 de ani, el 79.

Cele mai scumpe picturi ale lui Picasso

  • Nunțile lui Pierrette” – 51.670.000 de dolari / 30 noiembrie 1989 ;
  • Femeie cu braţele încrucişate” – 55.006.000 de dolari / 8 noiembrie 2000;
  • Băiat cu pipă” – 104.168.000 de dolari / 4 mai 2004;
  • Dora Maar cu pisica” – 95.216.000 de dolari / 3 mai 2006;
  • Portretul lui Angel Fernández de Soto” – 51.586.000 de dolari / 8 noiembrie 2010;
  • Nud, frunze verzi și bust” – 116.482.000 de dolari / 17 mai 2010;
  • Visul” – 158.580.000 de dolari / 26 martie 2013;
  • Femeile din Alger” – 179.400.000 de dolari / 12 mai 2015;
  • Femeie așezată” – 63.220.336 de dolari / 21 iunie 2016;
  • Femeie cu beretă și rochie cadrilată” – 64.670.000 de dolari / 28 februarie 2018.

Câteva dintre lucrările celebre ale artistului

  • Vechiul chitarist – la sfârșitul anului 1903 până la începutul anului 1904;
  • Gertrude Stein – pictată în perioada 1905 – 1906;
  • Doamnele din Avignon – în anul 1097;
  • Fată în fața unei oglinzi – în anul 1932;
  • Guernica – în anul 1937;
  • Femeia care plânge – în anul 1937;

Pablo Picasso moare la vârsta de 91 de ani, 8 aprilie 1973 la Mougins, în apropiere de Cannes.

Sursă foto: wikipedia.org și 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI