Cuprins:
În acest articol îți vom spune povestea acestuia, precum și cele mai notabile recorduri ale celui mai înalt punct de pe planetă.
Ce este Vârful Everest?
Vârful Everest este situat la granița dintre Nepal și Tibet, la o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Este cel mai înalt loc de pe Terra, atât de înalt încât 70% din aerul atmosferic se află sub tine și doar 30% deasupra ta.
Vezi și: Cele mai înalte vârfuri muntoase din lume
Acesta este acoperit cu un strat compact de gheață, care are o grosime de aproape 4 metri. Fără acest strat de gheață, cota la nivelul rocii ar fi de „doar” 8.844 de metri, potrivit unor surse chineze. De asemenea, unele măsurători mai vechi îi dădeau altitudini de 8.850 de metri sau chiar de 8.872 de metri.
Există două trasee principale de cățărare. Unul este „traseul standard”, care urcă spre vârf dinspre sud-estul Nepalului, iar celălalt abordând vârful dinspre nord, din Tibet.
Muntele Everest crește cu aproximativ 44 de milimetri în fiecare an datorită deplasării continue a plăcilor tectonice, care împing Himalaya în sus.
Stratul de gheață și de zăpadă îl protejează de acțiunea directă a unor agenți externi (vântul, precipitațiile și amplitudinile termice), astfel că intensitatea eroziunii este mai redusă decât viteza de înălțare.
Everestul a fost denumit inițial Sagarmāthā de către nepalezi, adică „Zeița cerului”, în timp ce tibetanii o numesc Chomolungma, adică „Zeița Mama Munților”. Vârful este un loc sacru și cere tuturor alpiniștilor să solicite permisiunea și trecerea în siguranță înainte de a încerca să atingă vârful. Aceasta se numește ceremonia „puja” și are loc la tabăra de bază.
Cine a fost primul om care a cucerit vârful Everest?
Ziua de 29 mai 1953 va rămâne scrisă cu litere de aur în istoria Everestului și asta pentru că în dimineața acelei zile de primăvară, la ora 11.30 ora locală, un alpinist neo-zeelandez devenea primul pământean care reușea să ajungă pe Everest.
Edmund Hillary, un explorator originar din Auckland, a izbutit să atingă vârful de 8.848 de metri alături de şerpașul nepalez Tenzing Norgay. Cei doi făceau parte din cea de-a noua expediție britanică de cucerire a legendarului vârf montan avându-l în frunte pe John Hunt.
Interesant este faptul că Hillary și Tenzig nu erau cei care, conform planurilor inițiale, ar fi trebuit să fie primii care ajung pe Everest. Ei formau al doilea grup care escalada muntele în urma echipei formate din alpiniștii englezi Bourdillon și Evans.
Pe vânturi care depășeau pe alocuri 200 km/h și un ger năprasnic de –28 de grade Celsius, aceștia din urmă au rămas fără oxigen cu vreo 100 de metri înainte de atingerea vârfului, fiind nevoiți să renunțe.
Vestea cuceririi Everestului a devenit publică abia pe 2 iunie, fix în ziua în care urma să aibă loc ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a. De aceea, britanicii au considerat performanța lui Hillary drept un semn bun pentru viitorul țării lor.
De altfel, mai târziu în același an, Edmund Hillary avea să fie ridicat la rang de cavaler de către regină. La rândul său, Tenzing Norgay a fost decorat cu Medalia Imperiului Britanic.
Sir Edmund Hillary a încetat din viață la 11 ianuarie 2008, la vârsta de 88 de ani.
20 de recorduri pe Everest
Motivați de performanța reușită de Edmund Hillary, de-a lungul timpului, mii de alpiniști de pe toate meridianele globului au încercat să stabilească diverse recorduri. Iată 20 dintre cele mai importante:
- Primul om care a făcut măsurători ale vâfului Everest a fost generalul Sir George Everest, cel care i-a și dat primul nume, XV. Ulterior, vârful a fost botezat după numele acestuia.
- Primii europeni pe Everest: Jürg Marmet și Ernst Schmied (Elveția), la 23 mai 1956.
- Primul român ajuns pe Everest: Constantin Lăcătușu, la 17 mai 1995.
- Prima româncă ajunsă pe Everest: Otilia Ciotău, în 2019.
- Prima femeie pe Everest: Junko Tabei (Japonia), la 16 mai 1975.
- Prima ascensiune fără supliment de oxigen: Reinhold Messner (Italia) și Peter Habeler (Austria), la 8 mai 1978.
- Prima ascensiune solitară fără mască de oxigen: Reinhold Messner (Italia), 1980.
- Prima escaladare iarna: Krzysztof Wielicki și Leszek Cichy (Polonia), la 17 februarie 1980.
- Cei mai mulți alpiniști care au ajuns pe Everest într-o singură zi: 89 de alpiniști, în 2001.
- Cel mai tânăr alpinist ajuns pe Everest: Jordan Romero (SUA) – 13 ani și 10 luni, în 2010.
- Cel mai vârstnic alpinist ajuns pe Everest: Yuichiro Miura (Japonia) – 80 de ani, în 2013.
- Cea mai rapidă ascensiune pe Everest (urcarea de la tabăra de bază în vârf): Pemba Dorje Sherpa (Nepal) – 8 ore și 10 minute, în 2004.
- Cei mai mulți alpiniști ajunși pe Everest într-un singur an: 630 de alpiniști, în 2007.
- Omul care a urcat de cele mai multe ori pe Everest: Apa Sherpa (Nepal) – 21 de ascensiuni, între 1990 și 2011.
- Primul om cu handicap fizic (ambele picioare amputate) ajuns pe Everest: Mark Inglis (Noua Zeelandă), în 2006.
- Primul orb ajuns pe Everest: Erik Weihenmayer (SUA), la 25 mai 2001.
- Primul elicopter care a aterizat pe Everest, la 14 mai 2005.
- Prima coborâre pe schiuri de pe Everest: Tormod Granheim și Tomas Olsson (Suedia), în 2006.
- Anul cu cele mai multe decese: 1996 – 15 morți (opt au murit în aceeași zi, 11 mai).
- Cel mai tânăr alpinist decedat pe Everest: Pemba Sherpa (Nepal) – 19 ani, în 2015.