Mirajul litoralului vecinilor a crescut vizibil în ultimii ani. De ce aleg mulți români Bulgaria? De ce ar putea să reevalueze litoralul românesc?
PRO
Plaje mai puțin aglomerate. E simplu. România are de la Corbu la Vama Veche aproximativ 100 km de litoral la o populație de 20 de milioane, Bulgaria are peste 300 km la 7 milioane de locuitori! Firesc, în Bulgaria, mai sunt destule zone în care nu ești înghesuit la plajă chiar și în august.
Peisaj spectaculos. Vecinii au multe zone cu maluri înalte și cu stânci impresionante, care amintesc mai mult de Grecia.
Mâncare. Găsești pește proaspăt și scoici foarte bune și la prețuri rezonabile, în restaurante simple, ca Yanitza din Krapets sau Lavazza din Shabla.
Cazare. S-a construit enorm în zona litoralului și există multe complexuri de apartamente noi, unde, în plin sezon, poți închiria un apartament modern și curat și cu 50-60 euro pe noapte.
Meniuri în română. În zona de la Vama Veche la Balcic se poate plăti în lei în foarte multe restaurante ale căror meniuri sunt și în limba română.
CONTRA
Atmosfera. E multă liniște în Bulgaria la mare, cel puțin în zona apropiată României, așa că dacă vă place distracția și agitația de pe litoralul românesc, nu are rost să treceți granița.
Timpul pe drum. La Mamaia se ajunge de la București în două ore, iar la Vama Veche, în aproximativ 3. Pentru Bulgaria, cu formalitățile de la vamă, trebuie luate în calcul minimum 4 ore, indiferent de ruta aleasă.
Scoicile. Mulți români trec granița pentru scoicile de la ferma Dalboka. Dacă în urmă cu câțiva ani merita efortul, acum la Dalboka e foarte aglomerat și se pot mânca scoici chiar mai bune la Agigea la Popasul Pescarilor sau la Pescăria lui Matei.
Prețuri similare. De multe ori când se vorbește de diferența mare de preț la mâncare în favoarea Bulgariei, se compară lucruri diferite, cum ar fi o tavernă bulgărească și un restaurant sofisticat din Mamaia. Dacă se face comparația corectă, prețurile nu mai sunt atât de diferite.
Stațiunile. Plajele din stațiunile bulgărești , Nisipurile de Aur, Sunny Beach, sunt la fel de aglomerate.
Vama Veche + 60 km. Cele mai interesante locuri de pe litoralul bulgăresc aflate aproape de granița cu România
Durankulak
Plajă sălbatică de nisip de câțiva km, aflată la aproximativ 7 km de la graniță. Are un bar și un restaurant părăginite. Luați umbrele de acasă!
Krapetz
Zona e considerată noua “Vama Veche”, mulți români care iubeau Vama preferând acum Krapets. S-a aglomerat mult în ultimii ani, dar tot găsești intimitate, plaja fiind foarte lungă. Are două baruri, unde se poate plăti în lei, dar la un curs nefavorabil. Anul trecut se calculau 3 lei la o leva! Are și o mică zonă amenajată cu șezlonguri. Dacă vreți să mâncați la Krapets, luați mașina și mergeți în sat la restaurantul Complexului Yanitza.
Ezerets
E o plajă spectaculoasă, cu un mal înalt care găzduiește o pădure printe copacii căreia se adăpostesc multe corturi românești. Și aici este amenajat de anul trecut un bar.
Shabla
Altă plajă sălbatică lungă de câțiva kilometri. Nisipul alb mărginește Marea Neagră, care în această zonă nu își justifică sub nicio formă numele! Are un bar, câteva restaurante simple și o zonă amenajată cu șezlonguri. Două șezlonguri și o umbrelă costă 15 leva. Când bate vântul, aici se practică kitesurfing și windsurfing.
Tyulenovo
Sat de pescari aflat într-o zonă stâncoasă spectaculoasă. Nu există plajă, dar se pot face scufundări și snorkeling. Stâncile se explorează în excursii cu barca sau cu kaiace.
Bolata
Foarte aproape de Cap Kaliakra, găsiți o plajă într-un mic golfuleț, unde marea este liniștită, foarte bună pentru înot. E o plajă relativ mică și, în consecință, aglomerată. Are o zonă de șezlonguri și un restaurant.
Thracian Cliffs
Resort de golf de top , dotat cu heliport și cu două plaje, Bendida și Argata, amenajate în stil arăbesc, cu saltele groase așezate direct pe nisip. Mai nou e nevoie de rezervare, ca să fii sigur că găsești loc, iar două șezlonguri și o umbrelă costă 35 de leva, adică aproape 90 de lei. În sezon, se plătește și parcarea 10 leva.
Topola – White Lagoon
Sunt trei plaje nu foarte mari în zonă, Kibella fiind cea mai interesantă. Aici găsiți mari complexuri de apartamente, Kaliakra Resort, Topola Resort, unde de anul trecut e și un mic aquapark, White Lagoon. Lighthouse Resort. Tot aici, o variantă foarte bună pentru familii cu copii mici este resortul Royal Bay, cu plajă proprie și sistem all-inclusive. Pentru masă, restaurantul Laguna are în meniu foarte multe specialități la prețuri decente.
Balcic
Orașul atât de drag reginei Maria merită vizitat în primul rând pentru castelul fostei regine a României și grădina botanică din apropiere. Are o mică plajă urbană și multe terase la malul mării.
Vignetă electronică
Din acest an, dacă mergeți sau traversați Bulgaria nu mai trebuie să opriți și să cumpărați vignetă, pe care apoi să o lipiți pe parbriz. Bulgarii au introdus vigneta electronică, pe care o puteți achiziționa de pe site-l https://www.bgtoll.bg, care are variantă și în limba română.
Dacă până anul trecut, varianta cea mai ieftină era vigneta de o săptămână, care costă 15 leva, acum găsiți și vigneta de weekend, de 10 leva, valabilă de vinerea, de la ora 12, până duminica, la ora 24. Dacă uitați să cumpărați online, trebuie să stați la coadă la automatele de după graniță sau la vechile ghișee. Și nu mai lipiți nimic pe parbriz!
Din acest an, leva se schimbă pentru 2,5 lei, la chioșcurile de lângă graniță
Autorulote
Bulgarii au amenajat în zona White Lagoon o zonă specială pentru autorulote, dotată cu surse de apă și energie electrică. Autorulotele se mai parchează în Bulgaria pe malul mării la Krapets, la Ezerets, la Shabla și în zona stâncilor de la Tyulenovo. La Krapets și Shabla, aproape de plajă sunt amenajate și un campinguri.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!