Clătite
Ingrediente clătite: 125 g făină, 100 ml apă minerală, 50 g ulei, 25 g zahăr, 10 g sare.
Ingrediente umplutură: 300 g spanac, două linguri de ulei, sare, delikat, boia.
Preparare: se amestecă ingredientele până se obţine o pastă de consistenţa unei smântâni subţiri. Se coc într-o tigaie de teflon, unsă cu ulei înainte de fiecare clătită. Spanacul se spală, se taie mai mare şi se căleşte două minute în ulei, cu sare, delikat şi boia, apoi se înăbuşă, până se înmoaie. Se umplu foile de clătite şi se rulează fiebinţi. Se pot servi întregi sau tăiate în două. Dacă nu ţii post, poţi presăra peste umplutură caşcaval ras.
PONT!
Din cauza lipsei oului din compoziţie, foile de clătite se pot rupe foarte uşor şi de aceea e bine să fie puţin mai groase.
Supă cu legume
Ingrediente: o legătură de leuştean, trei linguri de ulei, trei căţei de usturoi, un pahar de orez, două linguri de bulion, doi cartofi, un păstârnac, doi morcovi, două cepe, un kilogram de spanac.
Mod de preparare: spanacul se spală şi se scurge. Ceapa , morcovii, păstârnacul şi pătrunjelul se curăţă şi se taie mărunt. Cartofii se taie cubuleţe. Toate ingredientele se pun la fiert în doi litri de apă, timp de 40 de minute, împreună cu orezul. Când zarzavaturile sunt fierte, se adaugă uleiul şi se mai lasă pe foc încă cinci minute. La sfârşit, se pune verdeaţa tocată mărunt, sare şi piper, apoi usturoiul tocat mărunt.
Ruladă cu tofu
Ingrediente aluat: 300 g de făină, 150 ml de apă, 6 linguri de ulei, un vârf de cuţit de sare.
Ingrediente umplutură: 400 g de spanac, 300 g tofu, sare.
Preparare: se face o adâncitură în făina cernută, se toarnă apa şi sarea şi se frământă un aluat. Se lasă o jumătate de oră, acoperit. Se opăreşte spanacul, se taie cu un cuţit din lemn şi se amestecă uşor cu tofu tăiat cubuleţe sau dat pe răzătoarea mare şi cu sare. Se întinde o foaie subţire. Se unge cu ulei călduţ, apoi se întinde umplutura uniform, pe toată suprafaţa foii. Se rulează uşor şi se aşază în tava unsă cu puţin ulei, astfel încât să nu se desfacă. Se bagă în cuptorul bine încins şi se coace 45 de minute la foc potrivit. Se serveşte caldă.
PONT!
Cei care nu ţin post pot adăuga în compoziţia de umplutură trei ouă. Astfel, rulada va fi mai legată.