Principalii factori care determină pierderea dinților naturali sunt cariile dentare și afecțiunile parodontale severe. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 30% dintre europenii cu vârsta între 65 și 74 de ani nu mai au niciun dinte natural, ceea ce le reduce considerabil calitatea vieții, estetica și funcționalitatea aparatului dento-maxilar.
Același procent se regăsește și în România, 3 din 10 români afirmând că nu mai au niciun dinte natural și poartă proteză, iar 7 din 10 români au cel puțin un dinte lipsă.
Edentația parțială sau totală afectează semnificativ viața unei persoane, deoarece influențează procesul de masticație, cu efecte asupra aparatului digestiv, interacțiunea socială și încrederea în sine.
Ce înseamnă reabilitare orală?
Reabilitarea orală reprezintă un tratament dentar complex realizat cu scopul de a reda funcționalitatea și estetica dinților și de a oferi pacienților o stare optimă de sănătate orală pe termen lung.
De cele mai multe ori, o reabilitare orală completă presupune restaurarea dinților de pe una sau ambele arcade, printr-o abordare multidisciplinară a cazului, respectiv prin implicarea medicilor specializați în implantologie, chirurgie dento-alveolară, endodonție, estetică dentară și parodontologie.
Reabilitarea orală completă înseamnă, de fapt, un plan de tratament personalizat ce cuprinde o combinație de tratamente:
- tratament cu implant dentar
- intervenții chirurgicale (sinus lifting, adiții osoase, gingivectomii, gingivoplastii)
- realizarea de lucrări protetice (coroane dentare, punți dentare, proteze fixe și mobile)
- tratament endodotic
- tratament ortodontic
- tratament parodontologic.
Planul de tratament pentru reabilitarea orală completă este stabilit de medicul specialist în funcție de nevoile și dorințele fiecărui pacient în parte.
Transformă imposibilul în posibil cu DENT ESTET
Pentru că implică mai multe tipuri de tratamente dentare, reabilitarea orală este realizată de o echipă de medici dentiști specializați în diferite ramuri ale stomatologiei, întreg procesul fiind supervizat de un medic coordonator.
Este bine ca în decizia de a urma un tratament de reabilitare orală completă să ținem cont de expertiza și experiența echipei de medici, de calitatea serviciilor oferite de clinica stomatologică la care apelăm, precum și de tehnologia utilizată de medici pentru obținerea celor mai bune rezultate.
Fiecare caz este diferit, iar de cele mai multe ori tehnologia și experiența echipei de medici fac diferența. Pentru a veni în sprijinul pacienților care se confruntă cu astfel de cazuri complexe, clinicile DENT ESTET oferă un pachet de reabilitare orală care transformă imposibilul în posibil, indiferent de complexitatea cazului.
În clinicile DENT ESTET, cazurile complexe sunt tratate de o echipă medicală cu experiență de peste 21 de ani, sub coordonarea expertului implantolog prof. Paulo Malo, inventatorul sistemului All-on-4®.
Reabilitarea orală cu implant dentar
Lipsa igienei orale zilnice reprezintă unul dintre factorii care contribuie la apariția afecțiunilor parodontale și a cariilor. Netratate, aceste afecțiuni pot evolua rapid și pot provoca mobilitatea dinților pe arcadă sau chiar pierderea unuia sau mai multor dinți.
În plus, bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge în organism, provocând afecțiuni grave precum boli de inimă, boli renale, infecții respiratorii, complicații ale sarcinii, diabet.
Atunci când se optează pentru un tratament complex de reabilitare orală, este important ca medicul dentist să ofere soluțiile optime pentru tratarea tuturor afecțiunilor înainte de inserarea implanturilor dentare și de realizarea lucrărilor protetice.
Reabilitarea orală cu implant dentar este o soluție și pentru pacienții care au pierdut masă osoasă după ce au optat pentru o proteză dentară, care își pierde astfel din stabilitate.
Sub coordonarea profesorului și expertului implantolog Paulo Malo, medicii din cadrul DE Implant Division reușesc să ofere pacienților cu cazuri complexe șansa la o viață mai bună cu ajutorul sistemului All-on-4® de reconstrucție a întregii arcade dentare.
Conceptul All-on-4® permite inserarea de 4 implanturi pe o arcadă dentară într-o singură zi, pentru pacienți complet edentați, fără a fi nevoie de adiție de os.
Tipuri de reabilitare orală
Reabilitarea orală cu implant dentar reprezintă cea mai modernă și sigură soluție de a reda estetica și funcționalitatea zâmbetului pe termen lung.
Fie că vorbim despre un implant dentar single, multiplu sau despre un sistem de protezare fixă pe implant (reabilitare orală a întregii arcade), pacientul are garanția unei lucrări dentare cu durată de viață de la 20 de ani până la garanție pe viață (în condiții optime de întreținere).
Reabilitarea orală poate fi totală sau parțială.
Reabilitare Totală – presupune reabilitarea întregii arcade dentare, fie printr-un sistem de protezare fixă pe implant (All-on-4, Pro Arch) într-o singură zi, fie printr-o combinație între implanturi dentare și dinții rămași viabili.
Reabilitare Parțială – utilizată atunci când pacientul are și dinți naturali sănătoși pe arcadă, dinții lipsă fiind înlocuiți de implanturi dentare sau lucrări protetice de mici dimensiuni.
Avantajele unei reabilitări orale cu implant dentar
Reabilitările orale cu implant dentar au numeroase beneficii pentru pacient:
- redobândirea esteticii și funcționalității dinților (masticație, fonetică)
- recâștigarea încrederii și a echilibrului emoțional
- îndepărtarea disconfortului cauzat de purtarea unei proteze mobile
- ritualul de igienizare orală zilnică este cel normal, recomandat de medicul dentist
- zâmbetul nou are o garanție extinsă (+ 20 de ani) sau garanție pe viață, în funcție de tipul de implant
- eficientizarea costurilor – cu un număr redus de implanturi în cazul protezării fixe pe implant sunt reduse costurile și durata tratamentului stomatologic
Așadar, încurajăm persoanele care își doresc să zâmbească din nou fără restricții să meargă la prima consultație de specialitate la medicul implantolog. Acum, poți să-ți recapeți zâmbetul chiar dacă credeai că acest lucru nu mai este posibil.