Acizii grași aparțin unei categorii de molecule biologice numite lipide, insolubile în apă, însă solubile în solvenți organici. Cei mai mulți acizi grași naturali conțin un lanț de patru până la 28 de atomi de carbon. Derivă atât din surse animale, cât și din surse vegetale și uleiuri și sunt o parte importantă în nutriție, cu utilizări atât interne, cât și externe (ca lubrifianți sau componente ale produselor de îngrijire personală sau ale detergenților). Acizi grași sunt de regulă clasificați în două grupe: saturați și nesaturați. Cei din prima categorie sunt solizi la temperatura camerei și au diferite puncte de topire, la temperaturi mai înalte, pe când cei nesaturați sunt lichizi și au puncte de topire mai joase. Pe lângă aceștia, există și categoria acizilor grași polinesaturați, considerați, de regulă, nesănătoși pentru organismul uman.
Acizii grași esențiali
Acizii grași esențiali au fost descoperiți în 1923 de George și Mildred Burr și denumiți, la vremea respectivă, ”vitamina F”. Ulterior, termenul a fost schimbat de chimistul francez Michael Eugene Chevreul. În prezent, dintre acizii grași omega 3 6 9, doi sunt considerați esențiali pentru oameni: acidul alfa linoleic (omega 3) și acidul linoleic (omega 6). Aceștia nu pot fi sintetizați în mod natural, deoarece ne lipsesc enzimele necesare pentru a-i produce. Pe de altă parte, corpul nostru este capabil să convertească acești acizi grași – nu, însă, pe deplin sau în moduri eficiente. De aceea, medicii și nutriționiștii recomandă deopotrivă ingestia acizilor grași omega 3 și omega 6.
Beneficiile acizilor grași esențiali
Doza adecvată de acizi grași poate avea o serie de beneficii asupra sănătății. De la sănătatea inimii, manifestată printr-un risc redus de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, până la cea a creierului – cogniție îmbunătățită, riscuri reduse de apariție a unor tulburări emoționale sau la cea a sistemului articular – inflamație redusă și dureri articulare ameliorate, beneficiile pentru sănătate sunt incontestabile. De altfel, Asociația Americană pentru Afecțiuni Cardiovasculare recomandă tuturor adulților consumul de pește gras, de cel puțin două ori pe săptămână, datorită asocierii cu reducerea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Într-o dietă deficitară în acest sens, pot fi administrate suplimente precum ulei de krill, în cantitățile și cu recurența recomandate de un medic.
Deși deficiențele de acizi grași sunt rare, se întâmplă mai degrabă în rândul copiilor. Printre manifestări sunt incluse dermatita, alopecia și dizabilitățile intelectuale. Diagnosticul trebuie să fie unul clinic, iar administrarea suplimentelor alimentare poate face o astfel de deficiență reversibilă.
Unele studii sugerează că rația dintre acizii grași omega 3 și omega 6 poate avea un impact important asupra dezvoltării mai multor afecțiuni cronice, precum cele cardiovasculare sau cancerul. Sunt, totodată, necesari pentru reglarea metabolismului. În ceea ce privește dozele recomandate, oamenii de știință nu au ajuns încă la o concluzie, iar raportul acestora poate varia de la 1:1, la 1:4. Institutul Național pentru Sănătate din Statele Unite ale Americii recomandă o dozare bazată pe referințele alimentare dezvoltate de Academia Națională de Medicină din SUA, care variază în funcție de vârstă și sex. În cazul adulților care suferă de afecțiunea cardiacă numită boala coronariană, doza recomandată este de 1 gram pe zi. Pentru scăderea numărului de trigliceride, aceasta variază între 2 și 4 grame.
Ca regulă generală, Asociația Americană pentru Afecțiuni Cardiovasculare recomandă ca adulții să consume între 5% și 10% din aportul caloric, acizi grași. Aceeași sursă recomandă ca aceștia să provină mai degrabă din alimentație, decât din diferite suplimente, dar și o administrare controlată a acestora din urmă, sub îndrumarea medicului.
Sursă foto: Unsplash
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!