PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – salută votul dat de majoritatea covârșitoare din Camera Deputaților pe legea de aprobare a OUG 77/2011 care plafonează taxa clawback la 15% pentru medicamentele fabricate în țară. “De peste 5 ani, o mașinărie bine organizată și finanțată de importatori, avocați, consultanți și lobbyiști face tot ce-i stă în putință pentru a denigra medicamentele generice fabricate în țară, care reprezintă un pericol în calea transformării României într-o țară complet dependență de importuri” a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER. “În mare parte a reușit, pentru că din cauza creșterii taxei clawback de la 12% în 2016 la aproape 30% în 2019, cota de piață a medicamentelor fabricate în țară s-a redus la sub 10%, deficitul balanței comerciale din industrie generează 15% din deficitul total al României iar fabricanții din țară și-au anulat sau amânat investiții capitale de circa 100 milioane de Euro” a continuat oficialul PRIMER.

Votul din Camera Deputaților din 23 aprilie aduce speranța pentru continuarea investițiilor, mai ales în perioada de după pandemia de COVID-19, când România trebuie să producă suficiente medicamente pentru a face față nevoilor populației. Plafonarea taxei clawback la 15% este primul pas pentru că industria din țară să își revină după 5 ani de decredibilizare. Următorul pas este unul logic, și anume ca industria să fie desemnată domeniu de interes strategic, pentru a putea să pună la dispoziția pacienților și mai multe medicamente din producție domestică.

Unitățile de fabricație de medicamente din România, aflate în București, Tg Mureș, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov și Baia-Mare au făcut în ultimii începând cu 2007 investiții de peste 500 de milioane Euro pentru a se menține competitive. “România are o tradiție îndelungată în industria farmaceutică iar contribuția pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și la  dezvoltarea economică este esențială pentru evoluția noastră ca stat European modern”, a mai declarat Damian.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.