Despre parizer

Parizerul este un produs alimentar procesat, care a făcut parte din dieta multor români, mai ales în perioada comunistă și în anii de tranziție ce au urmat. Acesta era popular datorită prețului accesibil și faptului că era ușor de folosit pentru diverse preparate, de la sandviciuri rapide, la șnițel din parizer, până la aperitive. În acele vremuri, parizerul era perceput ca un produs la îndemână, aproape omniprezent pe mesele românilor.

Fabricarea parizerului implică procesarea cărnii – de obicei, carne de porc, vită sau o combinație, la care se adaugă grăsimi, condimente, sare și alte ingrediente. Amestecul este omogenizat și introdus în membrane, apoi tratat termic prin fierbere sau afumare. În variantele mai industrializate, se folosesc frecvent aditivi, conservanți, potențiatori de aromă și coloranți, pentru a-i conferi textura fină și gustul specific.

De-a lungul timpului, parizerul a devenit un subiect controversat, în special din cauza compoziției sale. Criticii au subliniat că, în multe cazuri, conține un procent mic de carne reală, fiind înlocuită cu proteine de soia, amidon, șorici și alte ingrediente mai puțin nutritive. În plus, aditivii alimentari și sarea în cantități mari sunt aspecte care ridică întrebări legate de impactul consumului frecvent asupra sănătății. Acestea au dus la o scădere a popularității sale, mai ales în rândul celor preocupați de un stil de viață sănătos.

De ce bate pasul pe loc dosarul doctoriței care a luat mită de 926 de ori în timpul pandemiei. Medicul Venera Vatan a „făcut” peste 48.000 de euro din vaccinarea „la chiuvetă”
Recomandări
De ce bate pasul pe loc dosarul doctoriței care a luat mită de 926 de ori în timpul pandemiei. Medicul Venera Vatan a „făcut” peste 48.000 de euro din vaccinarea „la chiuvetă”

Cu toate acestea, pentru mulți români, parizerul rămâne un produs asociat cu nostalgia, fiind legat de amintirile din copilărie și de vremurile când opțiunile alimentare erau mai limitate. Totuși, în contextul modern, consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la etichetele produselor, iar cererea pentru variante mai curate și mai sănătoase de parizer a început să crească.

Așadar, dacă vrei să faci șnițel din parizer poți căuta unul cu un conținut ridicat de carne sau îl poți face chiar tu acasă.

Reţete de şniţel din parizer

Șnițelul din parizer este o rețetă simplă, dar apreciată, care combină gustul familiar al parizerului cu o crustă crocantă. De-a lungul timpului, acest preparat a devenit o soluție rapidă și accesibilă în bucătăriile românești, fiind preferat pentru mesele de zi cu zi, dar și pentru anumite ocazii.

Șnițelele din parizer se potrivesc de minune alături de garnituri diverse, precum cartofi prăjiți, salate proaspete sau murături. În același timp, ele pot fi servite și ca parte a unor sandviciuri savuroase, fiind ideale pentru prânzuri rapide sau gustări consistente.

Uneori, șnițelul poate fi îmbunătățit prin adăugarea de cașcaval sau brânză, fie în interiorul preparatului, fie în compoziția crustei. Pentru un plus de savoare, se pot integra condimente precum boia, oregano sau pudră de usturoi, care oferă o notă distinctă fiecărei rețete.

Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul Muzeului „Ștefan cel Mare”. Au profitat că nimeni nu le controla
Recomandări
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul Muzeului „Ștefan cel Mare”. Au profitat că nimeni nu le controla

Șnițel din parizer cu pesmet

Șnițel din parizer cu pesmet
Șnițel din parizer cu pesmet

Ingrediente

  • 6 felii groase de parizer (aprox. 1 cm grosime)
  • două ouă
  • 100 g făină
  • 150 g pesmet
  • sare și piper după gust
  • 200 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Bate ouăle într-un bol și adaugă un praf de sare și piper.
Tăvălește fiecare felie de parizer prin făină, apoi scufundă-le în oul bătut, asigurându-te că sunt bine acoperite.

Rulează-le în pesmet, presând ușor pentru o crustă uniformă. Prăjește-le într-o tigaie cu ulei încins, câte 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii.

Scoate-le pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei. Se servesc calde, alături de o salată sau cartofi prăjiți.

Șnițel din parizer cu cașcaval

Șnițel din parizer cu cașcaval
Șnițel din parizer cu cașcaval
Orgoliul doamnei Lasconi și victimele colaterale
Recomandări
Orgoliul doamnei Lasconi și victimele colaterale

Ingrediente:

  • 4 felii mai groase de parizer
  • 4 felii de cașcaval (de aceeași dimensiune ca feliile de parizer)
  • două ouă
  • 150 g făină
  • 200 g pesmet
  • o linguriță oregano uscat (optional)
  • sare și piper după gust
  • 200 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Fă un buzunar în fiecare felie de parizer sau pune o felie de cașcaval între două felii mai subțiri de parizer și presează-le bine.

Bate ouăle într-un bol, adăugând sare, piper și oregano.

Treci fiecare „sandviș” de parizer și cașcaval prin făină, apoi prin ou și, la final, prin pesmet.

Prăjește în ulei încins pe foc mediu, câte 3-4 minute pe fiecare parte, până crusta este crocantă și brânza topită în interior.

Se servește cald, alături de legume sau murături.

Sandviciuri cu parizer pane

Ingrediente:

  • o franzelă
  • 5 ouă
  • 8 felii de parizer
  • 8 felii de caşcaval
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prăjit

Pentru ornat: caşcaval/ ketchup

Franzela se taie în felii mai groase, de 1-1,5 cm. Franzela se taie din lateral, în aşa fel încât să rămână prinse pe o parte câte trei felii de franzelă.

Între feliile de franzelă se pun felii de parizer şi felii de caşcaval şi totul se prinde cu scobitori să nu se desfacă.

Separat, se bat albuşurile spumă cu un praf de sare. Se adaugă gălbenuşurile şi un vârf de cuţit de piper şi se amestecă bine.

Se trec sandviciurile prin ouăle bătute spumă şi se prăjesc în ulei încins pe ambele părţi.

Șnițel din parizer în aluat cu bere

Ingrediente:

  • 5 felii de parizer groase
  • 200 g făină
  • 150 ml bere blondă
  • un ou
  • o linguriță pudră de usturoi
  • sare și piper după gust
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Într-un bol, amestecă făina cu berea, oul, pudra de usturoi, sare și piper, până obții un aluat omogen, de consistența smântânii.

Încinge uleiul într-o tigaie adâncă.

Scufundă fiecare felie de parizer în aluat, asigurându-te că este complet acoperită.

Prăjește-le în ulei încins, câte 2-3 minute pe fiecare parte, până aluatul devine auriu și crocant.

Scoate-le pe hârtie absorbantă și servește-le alături de o salată de varză proaspătă.

Șnițel din parizer în crustă de fulgi de porumb

Ingrediente:

  • 8 felii subțiri de parizer
  • două ouă
  • 100 g făină
  • 150 g fulgi de porumb zdrobiți (nu foarte fin)
  • o linguriță boia afumată
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Zdrobește fulgii de porumb într-o pungă, folosind un sucitor, dar păstrează-i ușor crocanți. Amestecă-i cu boiaua, sarea și piperul.

Bate ouăle într-un bol.

Treci fiecare felie de parizer prin făină, apoi prin ou și, la final, prin fulgii de porumb zdrobiți. Prăjește-le în ulei încins, câte 1-2 minute pe fiecare parte, până crusta devine aurie și crocantă.

Scoate-le pe șervețele pentru a elimina excesul de ulei. Se servesc calde, alături de cartofi la cuptor sau o salată de crudități.

Cum faci parizer de casă

Cum faci parizer de casă
Cum faci parizer de casă

Ingrediente

  • 500 g piept de pui dezosat;
  • 20 g gelatină;
  • un litru de apă;
  • 4 căței de usturoi;
  • două linguri de suc de sfeclă roșie;
  • 3 foi de dafin,
  • o linguriță de sare, piper.

Mod de preparare:

Pentru început, se spală bine carnea de pui, se taie în bucăți mai mici și se pune la fiert în apă. Se adaugă și foile de dafin peste, sare și piper.

După ce a fiert carnea, se păstrează supa. În 100 ml de supă de pui se pune gelatina. Se mai păstrează încă 300 ml de apă în care a fiert carnea. Carnea fiartă se pune într-un blender împreună cu sarea, piperul și usturoiul.

Treptat, peste carnea care se mărunțește se adaugă 250 ml din supa în care a fiert carnea de pui. Se mixează până când se obține o compoziție cremoasă asemănătoare cu un piure. Gelatina hidratată se amestecă apoi cu 50 ml din supa de pui rămasă și se adaugă peste carnea din blender.

Se amestecă apoi bine până când se omogenizează toate ingredientele. Spre final se adaugă și sucul de sfeclă și se amestecă până când se omogenizează compoziția. Acum, urmează montarea pentru a obține forma clasică a parizerului.

Ai nevoie de o sticlă de plastic curată sau de un recipient cu formă cilindrică. Vei turna toată compoziția și vei pune parizerul la frigider pentru minimum 5 ore. După acest timp, vei scoate parizerul din frigider, îl vei scoate din sticlă și îl poți felia.

Descoperă și alte rețete de parizer de casă.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu s-au viralizat pe internet / FOTO
Unica.ro
Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu s-au viralizat pe internet / FOTO
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
Viva.ro
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
Au apărut imaginile pe care Laura Vicol le-ar vrea șterse din online. Cum arăta acum 10 ani. E de nerecunoscut. 20 de poze cu transformările “de lux” și “de look” are avocatei
Libertateapentrufemei.ro
Au apărut imaginile pe care Laura Vicol le-ar vrea șterse din online. Cum arăta acum 10 ani. E de nerecunoscut. 20 de poze cu transformările “de lux” și “de look” are avocatei
Cu ce personaj istoric poate fi asemănat Donald Trump. Cum s-a repetat istoria după 175 de ani
Adevarul.ro
Cu ce personaj istoric poate fi asemănat Donald Trump. Cum s-a repetat istoria după 175 de ani
INNA, imagini de colecție de la începutul carierei. Ce spune artista despre schimbarea de stil din ultimii ani: „Îmi asum ce am fost”
Elle.ro
INNA, imagini de colecție de la începutul carierei. Ce spune artista despre schimbarea de stil din ultimii ani: „Îmi asum ce am fost”
ULTIMA ORĂ / Decizia la care NIMENI nu se aștepta! Ce a hotărât Ilie Bolojan la doar o zi de când a fost numit președinte interimar al României. E oficial!
Unica.ro
ULTIMA ORĂ / Decizia la care NIMENI nu se aștepta! Ce a hotărât Ilie Bolojan la doar o zi de când a fost numit președinte interimar al României. E oficial!
Salariul unui român, şef pe un vas de croazieră în Franţa: "Câștig cât un director de bancă"
Observatornews.ro
Salariul unui român, şef pe un vas de croazieră în Franţa: "Câștig cât un director de bancă"
Horoscop 15 februarie 2025. Balanțele au în față o zi agreabilă, cu momente plăcute și mai puțin plăcute, chiar și în compania acelorași persoane
HOROSCOP
Horoscop 15 februarie 2025. Balanțele au în față o zi agreabilă, cu momente plăcute și mai puțin plăcute, chiar și în compania acelorași persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI