Preparare: se căleşte puţin într-o tigaie cu ulei cârnatul tăiat în felii subţiri. Se bat ouăle cu sare, piper şi câteva frunze de pătrunjel tocate, apoi se adaugă smântâna. Se pun feliile de cârnat prăjite peste ouăle bătute, se adaugă roşiile tăiate în jumătăţi, se presară caşcavalul ras şi se toarnă în tigaie compoziţia. Se prăjeşte pe ambele părţi. Deasupra se presară pătrunjel tocat.
Zurek – ciorba poloneză
Ingrediente: 4 l apă, 3 morcovi, două cepe, o ţelină, o legătură de pătrunjel, 1 l borş, 5 căţei de usturoi, 400 g cârnaţi picanţi proaspeţi, 4 cartofi mari, 3 linguri de smântână, o linguriţă de măghiran uscat, sare după gust, 6 ouă.
Preparare: mai întâi se fierb morcovii, ceapa, ţelina, pătrunjelul şi 4 căţei de usturoi în apă. După ce au fiert, se scot din apă şi se pun în ea cârnaţii tăiaţi felii, cartofii cuburi şi măghiranul. În timpul acesta se fierb ouăle tari. Când cartofii sunt fierţi, se pun borşul şi ultimul căţel de usturoi, mărunţit. Se dă într- un clocot, se adaugă smântâna, se sărează după gust şi se stinge focul. Când se serveşte ciorba, se pune câte un ou tăiat felii la fiecare porţie.
În aluat
Ingrediente: 500 g făină, 25 g drojdie proaspătă, 250 ml lapte, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr, două linguri de ulei, 3 linguri de apă, un ou, 14-15 crenvurşti (sau cârnăciori); pentru uns – un gălbenuş şi două linguri de lapte.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_13760f0125aa2bcc7a149f99ba5b82e7.jpg)
Preparare: drojdia se freacă bine cu zahărul şi se adaugă o linguriţă de făină şi 3 linguri apă călduţă. Se amestecă şi se lasă să crească la cald. Într-un vas mai mare se cerne făina şi se adaugă maiaua, oul, uleiul, sarea, laptele călduţ. Se frământă rapid un aluat care se lasă să dospească 40 de minute. Pe masa tapetată cu făină se întinde o foaie subţire, de 0,5 cm, cu lungimea de 30 cm, care se taie în fâşii de 2 cm. Se ia fiecare crenvurşt şi se înfăşoară aluatul în jurul lui. Se pun crenvurştii înveliţi în aluat într-o tavă, pe hârtie de copt, se ung cu gălbenuşul amestecat cu lapte şi se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 15-20 minute. Se servesc calzi, cu muştar şi ketchup.
Cartofi-acordeon
Ingrediente: 4 cartofi mari, 100 g caşcaval, 100 g cârnaţi mai groşi, 3 linguri de ulei de măsline, ierburi aromatice (salvie, oregano, cimbru, busuioc, mentă, rozmarin), o linguriţă de boia afumată, sare, piper.
Preparare: se curăţă cartofii de coajă şi se spală. Se taie fiecare în felii subţiri – dar parţial, nu total, adică nu se merge cu cuţitul până la capăt. Se taie caşcavalul şi cârnaţii în felii foarte subţiri şi se introduc alternativ în crestăturile cartofilor. Se pun cartofii în tavă, se presară ulei de măsline, ierburile şi condimentele. Se introduc la cuptor acoperiţi cu folie de aluminiu, pentru aproximativ 30 de minute, apoi se scoate folia şi se mai lasă să se rumenească. Se servesc calzi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1b58cbc0cbb229279534a94cbef85411.jpg)
Linte
Ingrediente: 300 g linte verde, 300 g cârnaţi afumaţi sau proaspeţi, o ceapă, un morcov, 1/2 păstârnac, o ţelină mică, 2-3 căţei de usturoi, 2-3 roşii în bulion, cimbru, coriandru, piper, sare, pătrunjel, 2-3 linguri de ulei de măsline, 500 ml supă de legume.
Preparare: se curăţă şi se toacă legumele: ceapa, morcovul, ţelina şi păstârnacul. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie şi se călesc puţin. Se pun piper proaspăt măcinat şi puţină sare. Apoi se adaugă lintea şi se amestecă 2-3 minute la foc încet. Se adaugă roşiile tocate cu sosul lor, cimbru şi puţin coriandru. Se amestecă şi se pune supă cât să acopere lintea. Se lasă să fiarbă încet, pentru ca lintea să absoarbă supa şi să se înmoaie. Cârnaţii se prăjesc într-o altă tigaie. Când lintea este aproape fiartă, se pun căţeii de usturoi feliaţi şi se amestecă. Se adaugă cârnaţii prăjiţi la mâncare şi un ultim polonic de supă şi se lasă să se absoarbă. La final, se adaugă pătrunjel tocat.
Ardei umpluţi
Ingrediente: 4 bucăţi de ardei gras, 400 g cârnaţi subţiri, 200 g brânză, 100 g parmezan ras, două roşii, puţină boia dulce, puţin ulei.
Preparare: se taie cârnaţii în felii subţiri. Se adaugă peste ei brânza tăiată cubuleţe, parmezanul ras şi se amestecă. Se adaugă roşiile cubuleţe. Se spală ardeii şi se taie pe lungime. Se curăţă cotorul, dar se păstrează codiţele. Se umplu cu compoziţia de cârnaţi şi se pun într-o tavă unsă cu puţin ulei. Se presară boia pe fiecare. Se lasă la cuptor cam 30 de minute, până se rumenesc.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a450bec4d11ca39a179290f0fa15a9f9.jpg)
Tăiţei
Ingrediente: un pachet de tăiţei, sare, 2 cârnaţi picanţi, 200 ml smântână de gătit, un sul mic de brânză topită, piper, pătrunjel.
Preparare: pastele se fierb în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Între timp, smântâna şi brânza topită se pun pe foc şi se lasă până se topeşte brânza. Cârnaţii se taie rondele, care se prăjesc într-o tigaie, fără ulei. Pastele scurse se amestecă bine cu sosul de smântână. Se aşază şi rondelele de cârnaţi, se adaugă puţin piper şi pătrunjel tocat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_7508c57e20c26f164bf953dd6aea7196.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_3b1976f365a60739e2754d0a9f8093d4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_3ccf2a19bb8e301fdd22c0f531222edc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d25dd4799695604ac4ce24faed48bfa6.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_3d77418d9ce1d1264a91f4b9bd82f98c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7177b7eccae9044b5b7dc6b66cc4a993.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_4eb2a572bb68c27ef1734e60c87149e9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_74da1d090aaed6187cce71206cad8288.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ae72a4078e0005f0078cd2a7ece2a77c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_4a6ecb11c41553bc412f47ba0a14e43a.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.