Rețete mediteraneene

Rețetele mediteraneene au la bază carne slabă, pește și surse de proteine pe bază de plante, legume proaspete, cereale integrale și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. De asemenea, condimentele sunt cele care dau o savoare aparte.

Pui caprese  

Pui caprese
Pui caprese

Ingrediente:

  • 4 bucăți de piept de pui  
  • 3-4 roșii  mozzarella  
  • 1 legătură de busuioc proaspăt

Mod de preparare:

Taie roșiile și mozzarella rondele. Unge cu ulei de măsline o tavă, aliniază bucățile de piept de pui (dacă vrei, le poți tăia și mai mici). Acoperă puiul de felii de roșii, apoi de câteva fire de busuioc și pune felii de mozzarella din belșug. Stropește cu ulei de măsline și, dacă vrei, presară cu sare, piper și oregano. Dă la cuptor pentru 20-25 de minute sau până când vezi că puiul se rumenește ușor și mozzarella se topește.

Tocană de năut și spanac

Tocană de năut cu spanac
Tocană de năut cu spanac
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

Uele dintre cele mai sățioase și nutritive rețete meditareneene sunt rețetele cu năut.

Ingrediente:

  • 2 conserve de năut
  • 1 lingură ulei de masline
  • 400 de grame carne tocată de curcan
  • ½ linguriță de oregano uscat
  • ½ linguriță de semințe de fenicul, zdrobite
  • ½ linguriță de ardei roșu măcinat
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 2 morcovi medii, tăiați cubulețe
  • 4 căței de usturoi, tocați, sau 1/2 linguriță de usturoi pudră
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 1 l supă de pui cu conținut scăzut de sare
  • ¼ lingurita de piper macinat
  • ⅛ linguriță sare
  • 3 căni de spanac congelat
  • ¼ cană parmezan ras (Opțional)

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu-înalt. Adăugați curcanul, oregano, semințe de fenicul și ardei roșu zdrobit; se fierbe, amestecându-se cu o lingură de lemn, până când curcanul nu mai este roz, 2-3 minute. Adăugați ceapa, morcovii și usturoiul (sau pudră de usturoi); gătiți, amestecând des, până se înmoaie, 3 până la 4 minute. Adauga pasta de rosii; gătiți, amestecând, timp de 30 de secunde.

Adăugați supa și năutul, piper și sare în oală. Acoperiți și aduceți la fiert. Reduceți focul la mediu și gătiți, acoperit, la fiert înăbușit până când legumele sunt fragede și aromele s-au amestecat, aproximativ 10 minute

Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”
Recomandări
Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”

Adăugați spanacul și creșteți focul la mediu-mare, gătiți, amestecând, până când spanacul este înmuiat, 1 până la 2 minute. Pune mâncarea în boluri. Decorați fiecare porție cu 1 lingură de p armezan.

Somon cu fenicul, cușcuș și roșii uscate

Rețete mediteraneene cu somon
Rețete mediteraneene cu somon

Peștele este de asemenea un ingredient de bază în delicioasele rețete mediteraneene.

Ingrediente:

  • 1 lămâie
  • 1 ¼ kilograme de somon tăiat în 4 porții
  • ¼ lingurita sare
  • ¼ lingurita de piper macinat
  • 4 linguri pesto de roșii uscate
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 bulbi medii de fenicul, tăiați în felii
  • 1 cană de cușcuș, de preferință grâu integral
  • 3 cepe, feliate
  • 1 ½ cană de supă de pui cu conținut scăzut de sare
  • ¼ cană măsline verzi feliate
  • 2 linguri nuci de pin prajite
  • 2 catei de usturoi, taiati felii

Mod de preparare:

Tăiați lămâia în 8 felii. Asezonați somonul cu sare și piper și întindeți 1 1/2 linguriță de pesto pe fiecare bucată.

Încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați jumătate de fenicul; gătiți până se rumenește, 2 până la 3 minute. Transferați pe o farfurie. Reduceți focul și repetați cu restul de 1 lingură de ulei și fenicul. Transferați în farfurie. Adăugați în tigaie cușcușul și ceapa; gătiți, amestecând des, până când cușcușul este ușor prăjit, 1 până la maxim 2 minute. Se amestecă supa, măslinele, nucile de pin, usturoiul, coaja de lămâie de la lămâia tăiată și restul de 2 linguri de pesto.
Cuibăriți feniculul și somonul în cușcuș. Acoperiți somonul cu felii de lămâie. Reduceți focul la mediu-scăzut, acoperiți și gătiți până când somonul este gătit și cușcușul este fraged, 10 până la 14 minute. Ornați cu frunze de fenicul, dacă doriți.

Mărturii cutremurătoare. Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”
Recomandări
Mărturii cutremurătoare. Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”

Pui mediteranean la tigaie

Rețete mediteraneene cu pui
Rețete mediteraneene cu pui

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui cu os
  • ¼ cană suc proaspăt de lămâie
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingura rozmarin proaspat tocat
  • 2 lingurițe de oregano proaspăt tocat
  • ½ linguriță de semințe de fenicul zdrobite
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita piper macinat
  • 1 ceapă roșie mare, feliată
  • 1 cană rosii cherry
  • 1 cană de orzo nefiert
  • ⅓ cană măsline Kalamata fără sâmburi
  • 1 ½ cană desupă de pui nesărat
  • Pătrunjel proaspăt tocat cu frunze plate pentru decor

Mod de preparare:

Combină puiul, sucul de lămâie, usturoi, rozmarin, oregano, semințe de fenicul și 2 linguri de ulei într-o pungă mare de plastic cu fermoar. Sigilați punga; dați la frigider pentru 25 până la 30 de minute.

Scoateți puiul din marinată și uscați-l (aruncați marinata). Presărați puiul uniform cu sare și piper. Se încălzește restul de 1 lingură de ulei într-o tigaie înaltă la foc mediu-mare. Aranjați puiul, cu pielea în jos, în tigaie; gătiți, până se rumenește și devine crocant, aproximativ 7 minute. Întoarceți și gătiți până se rumenesc pulpele pe cealaltă parte, aproximativ 4 minute. Transferați pe o farfurie. Nu ștergeți tigaia.

Adăugați ceapa și roșiile în tigaie; gătiți la foc mediu-mare, amestecând din când în când, până când ceapa este caramelizată, aproximativ 5 minute.

Preîncălziți cuptorul cu grătarul în poziția centrală. Adăugați orzo și măsline la amestecul din tigaie; se amestecă pentru a se combina. Se amestecă în supă. Se aduce la fierbere la foc mediu-mare. Reduceți căldura la mediu-scăzut și puneți puiul, cu pielea în sus, în amestec. Acoperiți și fierbeți la foc mediu-mic până când orzo este al dente, până la 15 minute.

Se ia de pe foc; se lasa sa stea, acoperit, timp de 5 minute. Acoperiți și mai prăjiți până când pielea de pui este crocantă, 2 până la 3 minute. Se ornează cu pătrunjel, oregano și un strop de suc de lămâie, dacă se dorește. Serviți imediat.

Supă de fasole albă cu roșii și creveți

Supă de creveți
Supă de creveți

Creveții dau un plus de savoare în renumitele rețete mediteraneene.

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 kilogram de creveți cruzi (26-30 pe kilogram), decojiți
  • 1 linguriță praf de chili
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță de piper măcinat
  • 1 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • ¼ lingurita de ardei rosu macinat
  • 1 cutie de roșii întregi decojite, fără sare adăugată
  • 2 cești supă de pui
  • 1 cutie de fasole albă fără sare adăugată
  • 50 grame paste mici din grâu integral, cum ar fi orzo
  • ¼ cană măsline Kalamata fără sâmburi, tăiate
  • 2 linguri de capere, clătite și tocate
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru decor

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Adaugati creveții si stropiți cu pudră de chili si câte 1/4 linguriță de sare si piper. Gătiti, amestecând din când în când, pâna cand sunt fierti, aproximativ 3 minute. Scoateți cu o lingură într-o farfurie curată.

Adăugați ceapa și restul de 1/4 linguriță sare și piper în tigaie. Gatiti, amestecand des, pâna devine translucid, 3-4 minute. Amestecați usturoiul și ardeiul roșu zdrobit și gătiți până se simte aroma, aproximativ 30 de secunde. Adăugați roșiile și sucul și aduceți la fiert. Reglați focul pentru a menține fierberea, acoperiți și gătiți timp de 10 minute

Se zdrobesc grosolan roșiile, lăsând câteva bucăți mai mari. Se amestecă fasolea și se zdrobește puțin, lăsând cea mai mare parte întreagă. Reveniți la fierbere la foc mare. Adăugați pastele și gătiți, fără capac și amestecând ocazional, până când pastele sunt doar fragede, 8 până la 10 minute.
Se amestecă creveții, măslinele și caperele. Serviți supa cu pătrunjel, dacă doriți.

Paste cu pui, spanac, lămâie și parmezan

Ingrediente:

  • 250 g paste
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 kilogram de piept sau pulpe de pui dezosat, fără piele, tăiat
  • ½ linguriță sare
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • ½ cană de vin alb sec
  • sucul și coaja de la 1 lămâie
  • 10 căni de spanac proaspăt tocat
  • 4 linguri de parmezan ras

Mod de preparare:

Fierbeți pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Scurgeti si puneti deoparte. Între timp, încălziți uleiul într-o tigaie mare, cu laturi înalte, la foc mediu-mare. Adăugați pui, sare și piper; gătiți, amestecând ocazional, 5 până la 7 minute.
Adăugați usturoiul și amestecați aproximativ 1 minut. Se amestecă vinul, sucul de lămâie și coaja; aduceți din noula fiert. Se ia de pe foc. Se amestecă spanacul și pastele fierte.
Acoperiți și lăsați să stea până când spanacul este doar un pic înmuiat. Împărțiți în 4 farfurii și acoperiți fiecare porție cu 1 lingură parmezan.

Creveți și orez cu usturoi la tigaie

Rețete mediteraneene cu creveți
Rețete mediteraneene cu creveți

Ingrediente:

  • 3 cepe mici verzi
  • 5 cătei de usturoi medii
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 ardei grasi mici, tocați
  • 2 lingurite coajă rasă de lămaie
  • ¼ lingurita de ardei rosu macinat
  • 1 cană de orez alb cu bob lung
  • 2 căni de apă
  • ½ lingurita sare
  • 400 grame de creveți cruzi
  • 2 linguri de unt
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • felii de lămâie pentru servire

Mod de preparare:

Tăiați felii de ceapă și puneți-le deoparte. Tăiati subtire 4 catei de usturoi. Răzuiți cățelul de usturoi rămas.

Încinge uleiul într-o tigaie mare, adâncă, antiaderentă, cu un capac bine fixat, la foc mediu-mare. Adaugati feliile de ceapă, ardeiul gras, coaja de lamaie, ardeiul rosu zdrobit si usturoiul feliat. Gatiti, amestecand din când în când, până cand ardeii se înmoaie usor, 5-6 minute. Adăugați orez; gatiti, amestecand continuu, timp de 1 minut. Se amestecă apa și sarea; aduceți amestecul la fiert la foc mediu-înalt. Acoperiți și reduceți focul la minim. Gătiți până când orezul este fraged, aproximativ 20 de minute, așezând creveții deasupra amestecului (nu amestecați) în ultimele 5 minute de timp de gătire. Se ia de pe foc; se lasa sa stea, acoperit, pana cand crevetii sunt fierti, aproximativ 5 minute.

Combinați untul, sucul de lămâie și usturoiul ras într-un castron mic care se poate găti la microunde. Puneți la microunde la putere mare până când untul se topește, aproximativ 25 de secunde. Se amestecă și se stropește peste creveți. Ornați cu frunze de ceapă verde tocate. Serviți cu felii de lămâie, dacă doriți.

Salată de roșii cu avocado

Ingrediente:

  • 10 roșii cherry
  • 1 avocado
  • 2 ouă fierte
  • 1 caserolă rucola
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ceapă roșie mică
  • 1 morcov ulei de măsline
  • sare piper
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1/2 lămâie

Mod de preparare:

Spală legumele și taie-le în cubulețe. Rupe rucola și pune totul într-un bol mare. Adaugă cubulețe de avocado, stropește cu lămâie, adaugă ardei gras fâșii și morcovul curățat cu pealerul de legume,. Adaugă ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel tocat. Servește alături de crochete subțiri din pâine.

Ouă în sos de roșii cu năut și spanac

Rețete mediteraneene - Ou cu năut și spanac
Rețete mediteraneene – Ou cu năut și spanac

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 4 căni de spanac tocat
  • 4 catei de usturoi, taiati felii
  • 2 căni de roșii zdrobite la conserva
  • 1 cutie de năut fără sare, clătit
  • ¼ cană smântână grasă
  • ½ lingurita sare
  • 4 ouă mari
  • 1 lingura de cimbru proaspat tocat
  • ½ lingurita piper macinat

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați spanacul și usturoiul. Gatiti, amestecand, pana cand spanacul s-a înmuiat si usturoiul începe să se rumeneasca, aproximativ 2 minute.

Reduceți focul. Adăugați roșiile, năut, smântână și sare. Reglați focul pentru a menține fierberea. Spargeți un ou într-un castron mic, având grijă să nu spargeți gălbenușul. Faceți în sos o adâncitură destul de mare pentru a ține oul și introduceți-l astfel încât gălbenușul și cea mai mare parte din albuș să fie conținute (se poate întinde puțin albuș). Repetați cu ouăle rămase, distanzându-le uniform în jurul tigaii. Stropiți sosul cu cimbru; se acoperă și se gătesc până când ouăle ajung la starea dorită, 6 până la 8 minute. Se ia de pe foc si se presară cu piper.

Descoperă cele mai gustoase 20 de rețete cu roșii

Paste cu roșii și măsline

Rețete mediteraneene - Paste cu roșii și măsline
Rețete mediteraneene – Paste cu roșii și măsline

Ingrediente:

  • 300 g paste
  • 1 ceapă
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 400 g roşii decojite în suc de roşii
  • 100 ml vin alb
  • 150 g măsline negre
  • oregano, sare și piper

Mod de preparare:

Pastele se fierb conform indicațiilor de pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Pentru sosul de roșii, ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei încins. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit timp de 10 minute. Se adaugă măslinele, sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. Sosul de roșii se lasă la foc mic 15-20 minute, până se îngroaşă, după care se condimentează după gust cu sare, piper şi oregano. Pastele fierte, după ce s-au răcit, se pun într-un bol şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei. Adaugă sosul de roşii cu măsline peste paste se amestecă ușor.


Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
BOMBA zilei despre Monica Gabor! Ce VÂRSTĂ avea, de fapt, când l-a întâlnit pe Irinel. Se ştia greşit de 17 ani...
Playtech.ro
BOMBA zilei despre Monica Gabor! Ce VÂRSTĂ avea, de fapt, când l-a întâlnit pe Irinel. Se ştia greşit de 17 ani...
„Ai prieten? Ești singurică? Te plimbi?” O adolescentă hărţuită de un controlor într-un tren pe ruta Bucureşti-Braşov
Observatornews.ro
„Ai prieten? Ești singurică? Te plimbi?” O adolescentă hărţuită de un controlor într-un tren pe ruta Bucureşti-Braşov
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.