MENIU CAUTĂ

Rimetea, „comoara” din Apuseni

Distribuie

Străjuită de un brâu dantelat de stânci, Rimetea îşi proiectează casele vechi în "vaior", izvorul vechi din sat, care se varsă spectaculos în şase bazine. Acest spaţiu oglindeşte o faţă bătrână a lumii, însă deloc ridată. Micul burg cu aer medieval pare o machetă veche, întinsă dincolo de Cheile Aiudului.
Dar, odată ce întinzi piciorul şi calci pe aceste plaiuri, realizezi că totul e aievea, deşi arată ca în fotografiile de epocă. De la piaţa centrală în mijlocul căreia se înalţă impunător fortăreaţa bisericii, casele frumos aliniate, stâncile semeţe care căptuşesc micul ochi de viaţă de pe întinsul sălbatic, până la salutul prietenos al oamenilor, toate te duc cu gândul la un univers desprins din nuvele arhaice sau coborât din tolba cu poveşti a bunicilor.

Pe aripi de vreme

Nu rata punctul de atracţie cel mai important şi anume cetatea Colţeşti, pe care o găseşti la cinci kilometri depărtare de Rimetea. Viziteaz-o neapărat! Clădită în stâncă, departe de case şi uliţe, se pierde într-un peisaj extraordinar de frumos. Drumul până la cetate urcă abrut, dar merită efortul din plin. De pe fruntea ruinelor tăcute, pătrunzi cu privirea, hăt, departe în zări. Cheile Aiudului, Piatra Secuiului şi Colţeştiul se întind leneş în depărtare, zugrăvite pe un petic de cer. Aşa că, ai de aici cea mai splendidă panoramă şi, clar, poţi să faci cele mai spectaculoase poze.

Meşteşuguri străvechi

La Rimetea, acele orologiului par a fi îngheţat în timp. Aici, oamenii se îndeletnicesc cu activităţi peste care patina timpului a alunecat lin şi au rămas şi azi la loc de cinste în obşte. În cătunul dintre munţi, găseşti un atelier unic de mobilă, „croită” şi pictată manual. În plus, îţi vor încânta privirea costumele populare, cusăturile, broderiile şi dantelăriile de o rară frumuseţe.

Recunoaştere europeană

De altfel, localitatea Rimetea a obţinut în 1999 Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural „Europa Nostra” pentru extraordinara conservare a 138 de case. Acestea ce reprezintă un exemplu pentru arhitectura zonei, respectând cele mai înalte principii ale restaurarii, cu ajutor internaţional şi implicare locală.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei
FOTO: Wikipedia

Citește mai multe despre Destinații de vacanță pe Libertatea.

Comentarii