Când sunt consumate în salate crude sau sub formă de suc natural fructele şi legumele au un puternic efect antioxidant fiind, de asemenea, foarte bogate în fibre, au un important rol de curăţire a deşeurilor rămase după digestie de-a lungul tractului intestinal. Conţinutul lor în clorofilă oferă organismului protecţie împotriva cancerului, neutralizează toxinele şi curăţă fluidele vitale din organism. Uşor şi complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atât cu carnea, cât şi cu făinoasele.
Varza, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles, roşiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special ale sistemelor respirator şi digestiv, fiind prin aceasta adevăraţi paznici ai acestor organe împotriva cancerului, a ulcerelor sau diverselor infecţii. Bogate în nutrienţi antioxidanţi ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul aceste legume protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.
Hreanul a fost întotdeauna remarcat pentru proprietăţile sale digestive, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că însuşi Confucius, îl utiliza la fiecare masă.
Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar probabil că cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani în întreaga lume, nu numai pentru efectele sale culinare atât de apreciate, dar mai ales pentru binecunoscutele sale calităţi curative.
Usturoiul posedă şi el următoarele proprietăţi: inhibă tumorile, îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungus precum candida. Usturoiul nu este numai cel mai puternic întăritor natural al sistemului imunitar, dar este apreciat şi ca un puternic tonifiant sexual.
Strugurii roşii, merele, prunele, grapefruit roz
Substanţa fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantităţi mai mari în aceste fructe delicioase iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia şi tratamentul diverselor formaţiuni neoplazice (cancerul de plămân şi de prostată). Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge). Antocianinele par să ajute şi la oprirea dezvoltării formaţiunilor maligne.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!