Satul Viscri face parte din Patriomoniul Mondial UNESCO, se regăsește în ghiduri turistice internaționale și a fost sursa mai multor reportaje în presa de la noi și în cea internațională.

Despre Satul Viscri

Localitatea Viscri se află în comuna Bunești și își are originile în sec.al XII-lea, când aici au fost aduși secui, pentru a păzi granița estică a regatului. Aceștia au ridicat o biserică de calcar alb-verzuie, de la care s-a dat numele localității în maghiară și germană.

După câțiva ani secuii au fost mutați la limita estică – Covasna și Harghita de astăzi, iar în locul lor au venit țărani sași, de origine germanică. Dialectul săsesc este și după o izolare de mai mult de 800 de ani similar celui din Luxemburg și este folosit încă de locuitorii germani ai satului.

Satul Viscri

Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică, după ce prințul Charles și-a cumpărat o casă aici. Localitatea practic a înflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurante care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale.

Cum ajungi la Viscri

Viscri este poziționat între Brașov (80km) și Sighișoara (40km) și la 8 km de drumul european E60, cu acces din localitatea Bunești.

Cea mai scurtă cale să ajungi la Viscri porneşte din Drumul Naţional 13. Turiştii care circulă între Braşov şi Sighişoara trebuie să părăsească drumul naţional la Buneşti.

Obiective turistice în Viscri

În ultimii ani, popularitatea satului Viscri a crescut considerabil, numărul de turiști depășind cu mult așteptările localnicilor.

În 2019, 45.000 de turiști au vizitat biserica evanghelică fortificată din Viscri, o structură remarcabilă din secolul al XII-lea. Prin comparație, 15.000 de turiști ajungeau aici în 2015 și doar 5.000 în anul 2005.

Cel mai important obiectiv este spectaculoasa biserică fortificată săsească, inclusă în patrimonial mondial UNESCO.

Pe lângă biserica în sine, care este o oază nesperată de răcoare, puteți urca și în turn, de unde veți admira satul de la înălțime.

În curtea bisericii, gășiți și un muzeu cu diverse obiecte sășești: costume tradiționale, broderii, război de țesut. De asemenea mai există și o expoziție de teracotă tradițională dar și modernă.

Biserica fortificată Viscri

Biserica fortificată din satul Viscri

Biserica fortificată Viscri a fost construită din piatră de râu și nisip. Aceasta a fost ridicată de comunitatea germană, sașii transilvăneni, într-un moment în care zona aparținea Regatul Ungariei (1000-1301). Inițial romano-catolică, biserica fortificată a devenit luterană după Reformă. Biserica evanghelică fortificată din Viscri a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea.

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric.

Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași.

Cetatea și Biserica fortificată Viscri

Casa prințului Charles

Prințul Charles s-a îndrăgostit de frumusețea istorică a locului în urmă cu mai bine de două decenii.

Prinţul Charles a cumpărat în 1996 o casă veche în satul Viscri, a refăcut-o în stil tradiţional şi a transformat Viscri într-o destinaţie turistică foarte căutată.

Timp de mai mulți ani, prințul moștenitor a ajutat la dezvoltarea unor proiecte pentru conservarea patrimoniului arhitectural.

Proprietatea deținută de prințul Charles în satul Viscri este o casă săsească tradițională, cu elemente specifice precum porți largi de lemn și țigle de lut pentru acoperiș. O parte din casă datează din secolul al XVIII-lea.

Alte activități în satul Viscri

  • Tururi ghidate pe traseele de biciclete din zonă
  • Plimbări cu căruța
  • Decustare de gemuri home-made
  • Degustări de vinuri
  • Degustări de palincă
  • Drumeții prin padure

Ce poți vizita în împrejurimi

O plimbare până în satul Viscri poate fi foarte ușor integrată într-o excursie mai amplă, în zona fiind multe alte locuri și drumuri pitorești.

Biserica Fortificată Bunești este, de asemenea, foarte aproape de Viscri.Aceasta este o bazilică în stilul de tranziție de la romanic la gotic. Altarul este realizat din lemn, în stil clasicist sau neoclasic, datează din anul 1805 și este acoperit cu picturi murale în vopsea tempera, deasupra căruia este construită orga. În interiorul bisericii se păstrează mobile din secolul XVII – galerii și balcoane.

Cetatea Rupea este la mai puțin de 30 de minute de mers, Sighișoara se află la aproximativ 40 km, iar înspre Brașov mai găsim cetatea Feldioara, care a fost restaurată.

  • Descoperă cele mai importante obiective turistice în Sighișoara

Ceva mai departe găsim vulcanul stins de la Racoș alaturi de Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.

Urmărește-ne pe Google News