Sighișoara este unul dintre cele mai vizitate orașe din România, o locație superbă, cu o arhitectură remarcabilă, încărcată de istorie și un pitoresc aparte.

Despre orașul Sighișoara

Datorită arhitecturii sale, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”. Planul orașului-cetate este caracteristic orașelor germane întemeiate în evul mediu târziu.

Locuri de vizitat in Sighisoara
Locuri de vizitat in Sighisoara

Situată în inima Transilvaniei, la 120 de kilometri de Brașov, 95 de kilometri de Sibiu și 55 de kilometrii de Târgu-Mureș, Cetatea medievală a Sighișoarei este legată istoric de tatăl lui Vlad Țepeș, Vlad Dracul.

Între anii 1431 și 1435, Vlad Dracul a stat la Sighișoara, așteptând momentul prielnic de a urca pe tronul Țării Românești. Totodată stăpânea aceste regiuni în numele lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. Se pare că în această perioadă (în 1431) s-a născut la Sighișoara Vlad Țepeș.

Regizorul francez care a făcut o piesă de teatru despre viața Nadiei Comăneci: „A evadat din comunism și a bulversat echilibrul politic al lumii”
Recomandări
Regizorul francez care a făcut o piesă de teatru despre viața Nadiei Comăneci: „A evadat din comunism și a bulversat echilibrul politic al lumii”

Oraşul abundă în obiective turistice, în special centrul istoric. Un prim obiectiv este Turnul cu Ceas, cu un veritabil muzeu în interior, iar de pe terasa căruia se dezvăluie oraşul de poveste. Un al doilea obiectiv îl reprezintă Pasajul Scărilor şi Scara Şcolarilor, astăzi cu 175 de trepte. Un al obiectiv este Şcoala din deal, una dintre cele mai vechi şcoli din Transilvania. Al patrulea obiectiv ar putea fi Casa Vlad Dracul, în care se presupune ca s-a născut Vlad Ţepeş, numit Dracula.

Alt obiectiv turistic este Piaţa Boema, locul de unde putem alege unul din treseele spre obiectivele mai sus amintite. Alte obiective demne de menţionat sunt: Piaţa Centrală, biserici (Biserica Leproşilor, Biserica Ortodoxă, Biserica din deal, Sinagoga evreiască), turnurile (Tăbăcarilor, Măcelarilor, Fierarilor, Aurarilor, Cojocarilor).

Obiective turistice în Sighișoara

Obiective turistice in Sighisoara
Obiective turistice in Sighisoara

Cetatea Sighișoara

Sighișoara este printre puținele cetăți medievale încă locuite, ea fiind înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cetatea este construită pe două “etaje”. Pe cel de sus se află Biserica din Deal și Școala, iar la bază sunt clădirile cetății. Zidul a fost construit în secolul al XIV-lea, având o înălțime cuprinsă între 4 și 14 metri, având din loc în loc turnuri de apărare ce aparțin diferitelor bresle meșteșugărești.

A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”
Recomandări
A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”

Din cele 14 turnuri construite inițial, azi se mai păstrează doar 9. Cel mai important dintre ele a devenit și simbolul Sighișoarei, fiind Turnul cu ceas cu 7 figurine ce reprezintă zilele săptămânii.

Turnul cu ceas

Locuri de vizitat în Sighișoara- Turnul cu ceas
Locuri de vizitat în Sighișoara- Turnul cu ceas

Turnul cu ceas este emblematic pentru Cetatea Sighișoarei, Acesta este înalt de 64 de metri, și este așezat în partea sud-estică a fortificației. Turnul cu ceas este unul dintre cele două turnuri de poartă ale Cetății, dominând piețele Orașului de Sus și Orașului de Jos. Spre deosebire de celelalte turnuri ale Cetății, acesta nu a aparținut niciunei bresle, ci a fost al autorității publice, fiind sediul Sfatului Orășenesc. Partea inferioară a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare au fost construite ulterior.

Biserica Mănăstirii Dominicane

Biserica Mănăstirii Dominicane a fost pentru prima dată menționată documentar în 1298. Aceasta a aparținut călugărilor dominicani până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism. Forma actuală a căpătat-o după marele incendiu din 1676. În patrimoniul bisericii se află printre altele o cristelniță de bronz turnată în 1440 și 39 de covoare orientale confecționate în secolele XVI-XVII.

REPORTAJ. Lupta pentru ziua de mâine, într-un talcioc din Capitală: „Mi-am păstrat un costum pentru înmormântare”
Recomandări
REPORTAJ. Lupta pentru ziua de mâine, într-un talcioc din Capitală: „Mi-am păstrat un costum pentru înmormântare”

Biserica din Deal

Biserica este construită pe un platou, în partea cea mai înaltă a Dealului Cetății, fiind una din puținele biserici din Transilvania cu criptă sub cor. Cercetările arheologice au scos la lumină, sub biserică și în imediata vecinătate a acesteia, urme ale unor biserici din secolele XII-lea și al XIII-lea. La exterior sunt de remarcat portalul sudic (1428) și grupul de patru statui de pe contraforții sudici ai corului reprezentând “Închinarea Magilor”.

La interior sunt păstrate fragmente de pictură din intervalul 1380-1520. Biserica păstrează valoroase piese de mobilier gotic, din piatră, dintre care se remarcă tabernacolul. Stranele din cor (1523) sunt opera unui cunoscut atelier de mobilier renascentist din Sighișoara condus de Johannes Reychmut.

Turnul Croitorilor și alte turnuri din Sighișoara

Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XV-lea, scopul acestuia fiind acela de depozitare, dar în caz de pericol cele doua ganguri se puteau închide cu porți metalice. În anul 1676, în timpul incendiului, praful de pușcă depozitat aici a explodat, distrugând partea superioară a turnului.

În orașul Sighișoara sunt mai multe turnuri cunoscute și apreciate ca obiective turistice:

 • Turnul Fierarilor a înlocuit un turn mai vechi, cel al Bărbierilor
 • Turnul Măcelarilor, dotat cu bastion de artilerie, construit în secolul al XV-lea
 • Turnul Cojocarilor, din secolul al XIV-lea, delimitează mica poartă Torle
 • Turnul Frânghierilor
 • Turnul Cositorarilor, unul dintre cele mai impozante turnuri ale Cetății
 • Turnul Țesătorilor – a fost dărâmat, iar pietrele i-au fost folosite la pavajul cetății;
 • Turnul Aurarilor – era situat lângă Biserica din Deal, dar a ars în urma unul trăsnet și în locul lui a fost construită o sală de gimnastică a liceului din apropiere, care a devenit apoi capela cimitirului de lângă ea;
 • Turnul Lăcătușilor și Turnul Dogarilor – situate cândva între Turnul Cizmarilor și Turnul Fierarilor;
 • Turnul Pescarilor – amplasat pe malul râului lângă moară, în exteriorul cetății; macheta i se mai poate vedea în incinta muzeului Turnului cu Ceas.

Casa Vlad Dracul

Casa Vlad Dracul se afla în Piața Turnului Sfatului, unde se presupune că a locuit, până la vârstă de 4 ani, Vlad Țepeș. În această casă funcționează în prezent un restaurant.

Scara acoperită a școlarilor

Scara Scolarilor Sighisoara
Scara Scolarilor Sighisoara

Scara a fost construită pentru ușurarea accesului elevilor spre Școala din Deal și are 175 de trepte. Pe fațada s-au imitat elemente din epoca Renașterii.

Obiective turistice și trasee în jurul orașului Sighișoara

Satul scufundat Bezid

În urma construirii Barajului de la Bezid, apele lacului de acumulare format au inundat vechiul sat Bezid. Au dispărut în apele lui în anii 1988-1989, 180 de case și o biserică. Atunci când apele lacului se retrag, turla bisericii și unele ruine ies la suprafață. La coada lacului se află un monument comemorativ, un stâlp de lemn cu numărul casei și numele proprietarului pentru fiecare casă înghițită de ape.

Rezervația naturală de stejari seculari Breite

Bătrânii arbori cu vârste între 400 şi 600 ani şi diametre de până la 1,8 m, te aşteaptă pe platoul din apropierea Sighişoarei, în cel mai mare şi mai bine conservat habitat de pășune împădurită cu goruni şi stejari seculari din centrul şi estul Europei.

Aici, în mijlocul pădurii, în doar 133 ha, găsești 10% din plantele cunoscute la nivel naţional (380 de specii şi subspecii de plante). În total 115 specii de vertebrate au fost identificate aici, majoritatea fiind protejate de lege. Loc preferat de culegătorii de ciuperci (30 de specii comestibile), vara te întâmpină aici zeci de fluturi jucăuşi, iar atmosfera e din altă lume.

Multe specii de plante si animale – ciocanitori, pasari cantatoare, soparle, lilieci sau fluturi – pot fi observate de-a lungul intregii excursii, in functie de sezon si perioada zilei. Vă rugăm nu le deranjați, vătămați sau capturați.

La marginea pădurii se află unul dintre cei mai bătrâni stejari din rezervație, cu circumferința de peste 7.1 m și o vârstă estimată de peste 700 de ani.

Cetatea Saschiz și Biserica Fortificată de la Saschiz

La doar 20 de kilometri de Sighișoara, la poalele unor dealuri pline de verdeață, se află satul Saschiz. Pe lângă o frumoasă biserică evanghelică fortificată, care se află pe lista UNESCO, aici se află un turn cu ceas realizat după modelul celui din Sighișoara și o cetate medievală țărănească din secolul al XIV-lea.

Biserica fortificată Biertan

Locuri de vizitat pe langa Sighisoara- Biserica fortificata Biertan
Locuri de vizitat pe langa Sighisoara- Biserica fortificata Biertan

Aflată în județul Sibiu, Transilvania, biserica evanghelică fortificată din Biertan a fost construită în secolul XII, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice UNESCO.

Biserica Fortificată de la Viscri

Obiective turistice langa Sighisoara- Viscri
Obiective turistice langa Sighisoara- Viscri

Datorită structurii sale aproape neschimbate, a dimensiunilor și a așezării sale, biserica-cetate din Viscri se numără printre cele mai frumoase din Transilvania.

Satele transilvănene autentice

Cu case identice, aliniate de-a lungul străzii, cu porțile înalte ce se contopesc cu fațadele caselor. De obicei, sunt pictate în culori vii, satele transilvănene sunt un exemplu de ordine și curățenie, dar și de unitate.

În mijlocul lor se ridică biserica (în general fortificată) și, de multe ori amplasată într-o piață centrală. Așadar, dacă ați terminat lista cu obiective turistice din Sighișoara și împrejurimi, puteți porni pur și simplu să vă bucrați de frumusețea satelor din jur.

Alte obiective turistice în apropiere de Sighișoara

 • Castrul Roman Stenarum din Sighișoara, situat pe platoul Podmoale, unde s-au regăsit 26 de monede emise în perioada 108 – 248 după Christos
 • Pădurea Stejăreni
 • Pădurea Daneșică Sadova
"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
GSP.RO
"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Observatornews.ro
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Știrileprotv.ro
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Culisele scandalului de xenofobie care a dus la oprirea meciului Sepsi – FCU Craiova! Se răzbună ultrașii pe Mititelu? “Nu ne interesează dacă se reia!” Exclusiv
FANATIK.RO
Culisele scandalului de xenofobie care a dus la oprirea meciului Sepsi – FCU Craiova! Se răzbună ultrașii pe Mititelu? “Nu ne interesează dacă se reia!” Exclusiv
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Horoscop 30 ianuarie 2023. Leii au șansa de a obține un control mult mai bun asupra propriilor gânduri și de a le coordona mai bine
HOROSCOP
Horoscop 30 ianuarie 2023. Leii au șansa de a obține un control mult mai bun asupra propriilor gânduri și de a le coordona mai bine
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află