Mergi direct la conținut »
Simptome timpurii ale diabetului. Cum recunoști boala înainte să-ți creeze probleme
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness

Simptome timpurii ale diabetului. Cum recunoști boala înainte să-ți creeze probleme

Semne că ai putea avea diabet, boala de care suferă 400 de milioane de oameni din toată lumea și unul din 10 români. Diagnosticarea precoce, chiar din faza numită prediabet, este foarte importantă, pentru că diabetul slăbește organismul și-l predispune la o mulțime de complicații, unele cu potențial fatal, cum sunt afecțiunile cardiovasculare.

De Ana Maria Marinescu,

Iată care sunt simptomele timpurii ale diabetului:

  1. Oboseală cronică și senzația de foame nepotolită. Mâncarea pe care o consumi e convertită în glucoză, combustibilul cu care funcționează celulele din organism. Acest proces e posibil cu ajutorul insulinei. Când organismul dezvoltă rezistență la insulină, cum se întâmplă în diabet, procesul e întrerupt, celulele nu mai primesc hrană, iar tu, ca urmare, nu ai energie.
  2. Urinări dese. O persoană fără probleme de sănătate urinează de 4-7 ori în 24 de ore. Diabeticii au un nivel crescut al gluzocei în sânge, nivel pe care rinichii încearcă să-l reducă, iar pentru asta, “cer” mai multe lichide. Cum e și firesc, un aport crescut de lichide te face să mergi mai des la toaletă.
  3. Scădere inexplicabilă în greutate. Urinările dese despre care vorbeam mai sus duc nu doar la scăderea nivelului glucozei în sânge, ci și la pierderea caloriilor.
  4. Senzația de uscăciune a gurii. Deshidratarea vine tot ca urmare a urinărilor dese.
  5. Vedere încețoșată. Asta se întâmplă pentru că o glicemie crescută, care înseamnă zahăr în exces în organism, duce la privarea țesuturilor e fluidele necesare, iar țesutul ocular este unul dintre primele afectate. În cazurile grave de diabet se poate ajunge la orbire.
  6. Zgârieturile și tăieturile se vindecă foarte greu, pentru că fluxul sangvin e afectat de glicemie. Deși pare o problemă minoră, nu e; există risc de infecții! Iar în cazul în care se impune o intevenție chirurgicală, complicațiile sunt majore.
  7. Furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Este urmarea faptului că glicemia crescută afectează nervii.
  8. Pete întunecate pe piele, în special pe gât sau la subraț. Dacă este vorba despre Acanthosis Nigricans (te poate lămuri medicul dermatolog), aceasta este un semn clar de diabet. Pielea se și îngroașă în zona respectivă.

Cum te afectează diabetul

Diabetul de tip 1, care este o boala autoimună, se mai numește diabet insulino-dependent. Sistemul imunitar atacă celulele pancreatice care produc insulina și le distrug. Un bolnav de diabet de tip 1 trebuie să facă zilnic injecții cu insulină pentru a supraviețui.

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”
Recomandări

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”

 

Diabetul de tip 2, cea mai răspândită formă a acestei boli – peste 90% dintre bolnavii de diabet au acest tip -, e asociat în special cu obezitatea (majoritatea celor care au diabet de dip 2 sunt supraponderali), dar și cu vârsta înaintată, cu moștenirea genetică și cu sedentarismul.

Diabetul de tip 2 atrage după sine boli cardiovasculare – este asociat cu hipertensiunea și, din acest motiv, vine la pachet cu un risc crescut de infar, dar poate duce și la accident vascular cerebral, deoarece excesul de zahăr din sânge distruge, în timp pereții arterelor. În cazul bărbaților, din pricina problemelor cu vasele sangvine, pot apărea și disfuncțiile erectile.

Pe termen lung, diabetul duce și la alte complicații, care afectează organismul pe aproape toate palierele. Pot apărea infecții și ulcerații ale pielii, insuficiență renală, leziuni ale nervilor, orbire, infecții și deformări osoase la nivelul picioarelor care să impună amputări, intervenții foarte riscante, din pricina circulației sangvine afectate de boală.

Vezi și: Fructe permise in diabet


Firea, Pandele și Nețoiu, vacanță comună în Turcia, începută cu oprirea îmbarcării pasagerilor și cu transport VIP pe pistă către avionul de Antalya!

Close
Închide
  Close