Celelalte sosuri de bază din bucătărie franceză sunt velouté, espagnole, hollandaise și sos de tomate.

Toate aceste sosuri au derivate și, odată ce le înveți, poți face o varietate de sosuri adăugând alte ingrediente pentru a se potrivi scopului dorit.

Bechamel este uneori denumit pur și simplu sos alb sau sos de smântână, deși este făcut cu lapte, nu smântână. Este rapid și ușor. Îl poți folosi ca bază pentru sufleuri sau chiar în unele rețete de lasagna.

Cum se face sos bechamel

Cu toată versatilitatea sa, ai putea crede că sosul bechamel este complicat și durează mult să îl faci. Dar nu este deloc așa, poți prepara sosul în mai puțin de 10 minute.

De fapt, are doar trei ingrediente: lapte, făină și unt. Se incepe cu un roux alb, facut prin amestecarea făinii și a untului aproximativ 2 minute într-o cratiță pe aragaz. Este suficient timp pentru a găti făina fără a o rumeni, pentru a elimina gustul de pastă care vine de la făina crudă. 

După ce roux-ul s-a gătit timp de un minut sau două, adaugă jumătate din cantitatea de lapte și amestecă pentru a elimina orice cocoloașe. Apoi pune laptele rămas, amestecând încontinuu pentru a nu se lipi de fundul cratiței. 

Multe rețete pledează pentru lapte fierbinte atunci când faci un bechamel, dar încălzirea laptelui este un pas suplimentar inutil. Practic, sosul este mai ușor de gestionat cu lapte rece, deoarece cocoloașele nu se formează prea repede.

Sosul durează puțin mai mult până să dea în clocot decât dacă ai adăuga lapte fierbinte, dar elimini un pas suplimentar inutil. Odată ce sosul ajunge la fierbere, trebuie să se gătească în continuare cel puțin un minut pentru a se asigura că se îngroașă. Amestecă constant pentru a evita arsurile.

Bechamel este unul dintre cele mai ușor de făcut sosuri și sigur vei avea succes dacă ești atent la aceste detalii.

Ai grijă ca făina să se rumenească atunci când faci roux-ul. Dacă pare că se gătește prea repede, pur și simplu ia tigaia de pe foc și continuă să amesteci până când tigaia se răcește; va continua să gătească cu căldură reziduală.

Amestecă încontinuu odată ce adaugi laptele, astfel încât fundul oalei să nu se ardă și să nu se formeze cocoloașe.

Gătitul făinii este cheia pentru un sos delicios! Acordă atenție marginilor tigaii și asigură-te că amesteci tot sosul. 

Pentru a ajusta consistența sosului după preferință. Adaugă puțin lapte pentru a dilua sosul dacă este prea gros. Dacă este prea subțire, poți adăuga câteva lingurițe de buerre manié.

Buerre manié este termenul francez pentru o pastă făcută din părți egale de unt și făină amestecate împreună până la omogenizare. Se poate adăuga pentru a îngroșa aproape orice sos. Se topește ușor în sos prin amestecare. Sosul trebuie să fiarbă ușor timp de un minut sau două pentru a găti complet făina odată ce adaugi buerre manié.

Ce poți face cu sos bechamel?

Frumusețea tuturor sosurilor de bază este că sunt la dispoziție pentru o multitudine de variații. Bechamelul nu face excepție.

Adaugă brânză la bechamel și devine un sos delicios pentru nachos sau cartofi prăjitți. Poți pune acest sos cu brânză și peste sparanghel, ouă poșate, brocoli sau să îl amesteci cu macaroane pentru o porți de paste cu sos de brânză. 

Croque monsieur, este un sandviș francez faimos cu șuncă caldă și brânză, unde bechamelul este punctul de plecare.

Pentru pește sau carne de pasăre, adaugă muștar la un bechamel clasic pentru a face un sos acidulat.

Cum se păstrează sosul bechamel

Păstrează sosul bechamel într-un recipient ermetic la frigider până la 5 zile. Se reîncalzește la foc mic, amestecând continuu, pe plita. Poți congela bechamel într-un recipient ermetic timp de până la 3 luni.

Reîncălzește blocul congelat într-o oală mică acoperită la foc mic, amestecând bine. Adaugă un strat subțire de apă pe fundul oalei și amestecă des odată ce sosul începe să se lichefieze.

Rețetă sos bechamel

  • 3 lingurițe unt
  • 3 linguri de făină universală
  • 2 cani de lapte integral
  • 1/4 linguriță de sare sau mai mult, după gust
  • Un praf de piper alb sau negru

Într-o oală cu fund gros, la foc mediu-mic, se topesc 2 linguri de unt. Adaugă făina și amestecă până când amestecul de unt și făină formează bule mici cu o nuanță palidă, aproximativ 2 minute.

Adaugă 1 cană de lapte și amestecă până când sosul este omogen și fără cocoloașe. Se amestecă restul de 1 cană de lapte, apoi pune sare și piper alb sau negru.

Dă focul la mediu și adu sosul la fierbere. Continuă să amesteci sosul la fiert încă 2 minute sau până când se îngroașă și nu mai are gust de făină crudă.

Sosul finit trebuie să aibă o consistență groasă.

Răcește sosul timp de 10 până la 15 minute înainte de a-l pune la frigider sau congela, acoperit cu un capac.

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News