Cartofii sunt unele dintre cele mai populare legume din lume. Aceștia sunt cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumaţi zilnic de peste un milliard de oameni.

Despre planta de cartof

Cartofii, a căror denumire științifică e Solanum Tuberosum, sunt o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.

Planta de cartof
Planta de cartof cu tuberculi comestibili

Planta de cartof este cultivată pentru tuberculii comestibili, bogați în amidon. Cartoful este folosit atât în alimentație, dar și ca furaj.

După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară în lume. Cartofii au fost descoperiți în jurul anului 150, în Peru, de către spanioli,și introduși, puțin după aceea, în Spania și în Italia.

Pe teritoriul României, planta de cartof a început să fie cultivată la scară largă abia la începutul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, este posibil să fi fost cultivați cartofi mult mai devreme la scară mai mică prin grădini. În Transilvania s-a cultivat prima oară cartoful, de aici s-a răspândit și în Țara Românească și în Moldova.

Rusia a anexat oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Vladimir Putin: „Ne vom apăra teritoriul cu toată puterea și cu toate mijloacele”
Recomandări
Rusia a anexat oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Vladimir Putin: „Ne vom apăra teritoriul cu toată puterea și cu toate mijloacele”

Cultivarea cartofilor – când se plantează tuberculii de cartofi

Plantarea tuberculilor de cartofi se face, de regulă, la mijlocul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Atunci când se plantează, tuberculii trebuie să fie încolțiți. Primul pas pentru cultivarea cartofilor este săparea unui șanț cu o adâncime de aproximativ 10 centimetri în care se depun tuberculii, având grijă ca mugurii acestora să fie orientați în sus. Indicat este să se păstreze o distanță în jur de 30 de centimetri între tuberculi plantați.

Cartofii au nevoie de cât mai multă lumină solară pentru a se dezvolta, de aceea trebuie aleasă o zonă cât mai luminată a grădinii. Totodată, cartofii nu este bine să fie plantați în același loc doi ani consecutiv sau în imediata apropiere a culturilor de roșii, ardei sau vinete. Aceste legume au dăunători și boli comune, fapt ce favorizează dezvoltarea acestora.

Atunci când mugurii tuberculilor ating înălțimea de aproximativ 15 – 20 de centimetri, solul trebuie mușuroit la bază pentru a favoriza strângerea apei de ploaie și irigarea naturală a pământului.

Când se scot cartofii

Soiurile timpurii de cartofi se pot recolta încă din luna iunie, iar pentru celelalte, recoltarea se poate realiza până în luna octombrie. Recoltarea propriu-zisă se efectuează prin îndepărtarea cu grijă a tulpinilor astfel încât să nu se deterioreze tuberculii.

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Recomandări
Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”

Cum se depozitează cartofii culeși

Odată culeși, cartofii se lasă foarte puțin la soare pentru a se usca. Apoi, cartofii se depozitează într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui. Este bine de știut că aceștia nu trebuie nici în frigider, asta deoarece se vor altera foarte ușor.

Tipuri de cartofi

Cartofii sunt de mai multe tipuri: cartofi dulci, roșii, albi, închiși la culoare, mov, de dimensiuni mici sau mai alungiți. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici și gust diferite, dar și recomandări de gătit diferite.

Cartof dulce

Cartofi dulci
Cartofi dulci

Cartoful dulce are un conținut moderat de zahăr. Are, așa cum îi spune și numele, un gust semnificativ mai dulce decât cartoful alb, este untos și savuros. Textura unui cartof dulce este ușor mai umedă, dar și mai catifelată.

Cartoful dulce se folosește în salate, pasat, pentru prăjire sau pentru grătar.

În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, un cartof dulce oferă organismului 120% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 30% din DZR de vitamina C, 13% DZR de potasiu și câte 4% din DZR de calciu și fier. În cantități mai mici se găsesc și vitaminele E, B5 și B6.

Biserica schimbă regulile după cazul Visarion Alexa: spovedania nu se mai face în chilii, iar duhovnicii trebuie să fie „eliberați de robia patimilor trupești”
Recomandări
Biserica schimbă regulile după cazul Visarion Alexa: spovedania nu se mai face în chilii, iar duhovnicii trebuie să fie „eliberați de robia patimilor trupești”

În plus, în compoziția cartofilor dulci se găsesc trei compuși cu rol antioxidant: betacaroten, acid clorogenic, antocianine.

Vezi ce alte beneficii are și cum gătim acest cartof dulce

Cartofii roșii

Cartofi roșii
Cartofii roșii sunt potriviți pentru salate

Diferențele de culoare dintre diferitele tipuri de cartofi sunt date de caroten și conținutul de flavonoide antioxidante. Un cartof roșu copt de dimensiune medie conține 154 de calorii, 34 de grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram de grăsime.

Cartofii roșii sunt excelenți în tocănițe, salate, ciorbe.

Cartofii albi

Cartofi albi
Cartofii albi au conținut redus de zahăr

Cartoful alb are un conținut redus de zahăr și este mai puțin dulce. În ceea ce privește textura, este ușor dens, cremos și cu înveliș delicat.

Cartof mov

Cartofi mov
Cartofi mov

Culoarea mov a acestui tip de cartof este dată de cantitatea mare de antocianine, o clasă de antioxidanți. Cartofii mov reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative la care poți apela, fiind bogați în vitamine și nutrienți – vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, este o sursă de proteine, fibre dar și carbohidraț.

Cartoful mov poate fi folosit pentru copt, în salate sau la grătar.

Află ce beneficii uimitoare are renumitul cartof mov și cum se prepară

Beneficiile cartofilor

Datorită conținutului de substanțe nustritive, minerale, vitamine și antioxidanți, cartofii au multiple beneficii în menținerea sănătății, atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți corespunzător.

Efect antiinflamator

Cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamații. Cartofii conțin o substanță numită colină. Sunt studii care susțin că această substanță are un rol important antiinflamator. Se pare că nu degeaba bunicile noastre foloseau comprese cu cartofi cruzi rași pentru a calma durerile în gât.

Reglarea metabolismul

Cartofii sunt o sursă importantă de vitamina B6. Această vitamină joacă un rol vital în metabolism, prin transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.

Sănătatea oaselor

Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la menținerea sănătății oaselor. Fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului. Deși fosforul și calciul sunt foarte importante în structura osoasă, echilibrul dintre cele două minerale este necesar pentru o bună mineralizare a oaselor.

Reglează tranzitul intestinal

Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore. Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi consumăm fierți, sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

Valorile nutriționale pentru 100 de grame de cartofi

Dacă vă întrebați ce conține cartoful, din punct de vedere nutrițional, acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și de carbohidrați.

 • Calorii -94
 • Proteine – 2,1 grame
 • Lipide (grăsimi) – 0,15 grame
 • Carbohidrați – 21,08 grame
 • Fibre – 2,1 grame
 • Calciu – 10 miligrame
 • Fier – 0,64 mg
 • Zaharuri – 0,82 grame
 • Magneziu – 27 mg
 • Fosfor – 74 mg
 • Potasiu – 544 mg
 • Sodiu – 6 mg
 • Zinc – 0,3 mg
 • Vitamina C – 12,6 mg
 • Vitamina B6 – 0,21 mg

Contraindicațiile consumului de cartofi

Persoanele sănătoase nu au contraindicații în ceea ce privește consumul de cartofi, ba dimpotrivă, aceștia reprezintă o sursă importantă de nutrienți.

Totuși, este importantă cantitatea de cartofi pe care consumăm, dar și modul în care îi gătim. Un studiu din 2009 arată că, mai ales în cazul femeilor, un consum mare de cartofi duce la îngroșarea taliei.

Cartofii prăjiți, consumați în cantități foarte mari, pot fi un risc pentru sănătate, la fel și cipsurile din cartofi. Anumite cercetări arată că, atunci când cartofii sunt prăjiți la temperaturi ridicate, se eliberează o substanță numită acrilamidă, substanță cu potențial ridicat cancerigen.

De asemenea, există dovezi potrivit cărora este important să nu se consume cartofi încolțiți sau care au modificări de culoare în verde. Aceste caracteristici sunt indicatori ai prezenței solaninei, un compus toxic, care poate cauza probleme circulatorii și respiratorii, dureri de cap, crampe musculare și diaree.

Cartofii în sarcină

Consumul de cartofi nu este contraindicat femeilor însărcinate sănătoase. Cu toate acestea, dietea unei femei însărcinate este importantă atât pentru ea, cât și pentru făt. Așadar, este bine ca felul în care sunt preparați cartofii să fie unul sănătos. Aceștia pot fi făcuți la abur, copți, la cuptor sau fierți.

Cartoful în alimentația bebelușilor

Cartofii pot fi introduși în alimentația bebelușilor în jurul vârstei de 8-10 luni, nu chiar la începutul perioadei de diversificare. Deși nu sunt un aliment cu risc alergenic, conținutul ridicat de amidon face ca acesta să fie mai greu de digerat de sistemul digestiv imatur al unui bebeluș.

Se recomandă ca în mâncarea bebelușilor să se combine cantitățile mici de cartof cu alte alimente mai bogate în nutrienți. De asemenea, este foarte important cum se prepară cartoful, fiind recomndat ca acesta să fie fiert, copt sau preparat la aburi.

Cum se prepară cartofii

Una dintre frecvente greșeli de alimentație este aceea că prăjim cartofii și îi combinăm cu carnea, și ea tot prăjită de cele mai multe ori.

Modalitățile cele mai sănătoase de preparare sunt gătirea la aburi și coacerea la cuptor, menținându-se astfel gustul plăcut și păstrându-se nutrienții.

Cum alegi cartofii pentru gătit

Este important să știi cum alegi cartofii, atunci când prepari diferite mâncăruri, deoarece aceștia au texturi și gust diferite.

 • Cartofi copți – alege cartofii în coajă albă, pentru că sunt cei mai gustoși preparați astfel.
 • Cartofi fierți pentru salate – alege cartofii noi și mici sau cartofii în coajă rosie.
 • Cartofi prăjiți : dacă vrei să fie pufoși și moi sub crusta prăjită, alege cartofii în coajă albă; dacă vrei să fie perfecți, subțiri și crocanți, alege cartofii în coajă roșie.
 • Pentru salata de boeuf alege cartofii cu coajă roșie, fiindcă își păstrează textura și forma la gatit.
 • Pentru piure nu folosi niciodată cartofii în coajă roșie sau cei noi. Cei albi, „făinoși” sunt însă perfecți pentru un piure pufos și moale, ca la carte.
 • La ciorbe poți folosi cartofii roșii, însă la supe merg și cei în coajă albă, chiar dacă se vor sfărâma în timpul fierberii, tot pentru că sunt mai gustoși.

Rețete cu cartofi

Cartofii sunt delicioși și pot fi preparați după numeroase rețete, în funcție de gusturi și preferințe. Iată câteva rețete cu cartofi pentru inspirație:

Rețete cu cartofi la cuptor

Cartofi “prăjiți” la cuptor

Cartofi la cuptor
Cartofi prăjiți la cuptor

Ingrediente:
-4-5 cartofi
-1 lingură ulei de măsline
-sare, piper
-boia de ardei dulce sau picantă.

Mod de preparare:
-cartofii se curăță de coajă și se taie în felii subțiri (asemănător cartofilor pai),
-se așează feliile într-o tavă, pe hârtie de copt,
-se amestecă cu uleiul și condimentele și se dau la cuptor (250˚C) timp de 45 de minute.
-se obțin cartofii crocanți și aromați.

Cartofi noi la cuptor cu rozmarin

Rețete cu cartofi
Cartofi noi la cuptor

Una dintre cele mai gustoase rețete cu cartofi noi este cea cu rozmarin, la care se poate adăuga și un dovlecel mic.

Ingrediente:

 • 1 kg cartofi noi,
 • un dovlecel,
 • 3-4 linguri de ulei de măsline,
 • sucul de la o lămâie,
 • rozmarin, cimbru,
 • o legătură de usturoi verde,
 • sare, piper.

Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade. Se spală cartofii, se taie felii subțiri și se așază într-o tavă din ceramică. Din loc în loc, între ei, se pune câte o felie de dovlecel. Se amestecă uleiul cu sucul de lămâie, rozmarin și cimbru, sare și piper după gust și usturoiul verde tăiat și se toarnă în tavă. Se pun la cuptor până se rumenesc și se servesc calzi, cu rozmarin proaspăt.

Mâncăruri cu cartofi

Tocană de cartofi cu ciuperci

Mâncare de cartofi cu ciuperci
Mâncare de cartofi cu ciuperci

Ingrediente:

 • 5-6 cartofi noi,
 • un ardei capia,
 • 3 fire de ceapă verde,
 • 400 g ciuperci brune,
 • 4 linguri de ulei, 4 ouă,
 • 6 linguri de mozzarella rasă,
 • o legătură de pătrunjel,
 • sare, piper,
 • mărar.

Mod de preparare: cartofii se spală bine si se fierb în coajă. După ce s-au răcit, se curăță și se taie în sferturi. Ciupercile se călesc în cele 4 linguri de ulei. După ce scad, se adaugă ceapa mărunțită și ardeiul tăiat cubulețe și se călesc și acestea 3 minute. Se lasă la răcit, apoi se combină cu cartofii. Se bat ouăle cu sare și se toarnă peste legume, se adaugă pătrunjelul tocat, mozzarella și piper. Se pune compoziția într-un vas din ceramică și se dă la cuptor pentru 20-25 de minute, la temperatură mare (200 grade). Se servește cu mărar tocat.

Budincă cu cartofi

Ingrediente:

 • 500 g cartofi;
 • 3 ouă;
 • 200 g brânză telemea de oaie;
 • 50 g unt; o lingură de pesmet;
 • 100 g caşcaval;
 • 200 ml smântână;
 • verdeaţă pentru ornat.

Preparare: Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă. Când au fiert, se scot şi se lasă la răcit, după care se curăţă de coajă şi se taie felii de maximum 1 cm grosime. Într-o tavă tapetată cu unt şi pesmet se aşază feliile de cartofi, alternând cu straturi de brânză rasă, caşcaval şi smântână. Se bat ouăle şi se toarnă deasupra compoziţiei. Se dă tava la cuptor până se rumenesc bine cartofii. Se servesc calzi sau reci, cu verdeaţă tocată deasupra, ca atare sau ca garnitură.

Salate cu cartofi

Salată franțuzească cu cartofi

Salată cu cartofi
Salată cu cartofi

Ingrediente:

 • cartofi noi,
 • sare,
 • o legătură de ceapă verde,
 • câteva roșii cherry,
 • busuioc proaspăt,
 • muguri de pin;
 • pentru sos – ulei de măsline, oțet balsamic, muștar de Dijon, un pic de miere, sare și piper după gust.

Preparare: se încălzește cuptorul și se așază într-o tavă unsă cu ulei cartofii noi, spălați bine și tăiați în felii groase. Se sărează și se lasă la rumenit 20 de minute, cât să devină aurii și să fie copți la mijloc. Apoi se amestecă bine cu ceapa tăiată, câteva roșii cherry tăiate în două și mugurii de pin. Se toarnă dressingul și se amestecă, apoi se adaugă un pic de busuioc proaspăt.

Salată orientală

Salată orientală cu cartofi
Rețete cu cartofi- salată orientală

O rețetă simplă de salată orientală poate fi oricând o opțiune gustoasă și la îndemână pentru a prepara cartofii.

Ingrediente:

 • 500 g cartofi (fierți în coajă);
 • o roşie mare; castraveţi;
 • 2 ardei, unul roşu şi unul verde;
 • 100 g măsline;
 • 1 ceapă roşie;
 • 2 ouă;
 • 40 g muştar;
 • pătrunjel sau leuştean proaspăt;
 • 200 g ulei;
 • sare, piper.

Mod de preparare: Roşia, castraveții, ceapa, ardeii şi măslinele se tăie mărunt, la fel şi cartofii după ce au fiert și s-au răcit puțin. Pentru maioneză, un ou se fierbe şi altul se separă de albuş, în combinaţie cu muştarul şi uleiul. Se amestecă toate ingredientele într-un bol, se adaugă și sosul de maioneză făcut și se pune salata la rece pentru 30 de minute.

Curiozități despre cartofi

 • În medie, o persoană consumă, la nivel global, aproximativ 33 de kilograme de cartofi într-un an
 • Cel mai mare cartof din lume a fost cultivat de un fermier englez în 2010 și cântarea 3.76 kg
 • China este cel mai mare producător de cartofi din lume.
 • Culturile de cartofi sunt printre cele mai prietenoase cu mediul înconjurător. Sunt ușor de crescut, nu necesită prea multă apă și nici prea mult îngrășământ.
 • Cartoful este prima legumă cultivată în spaţiu. În 1995, NASA a creat un program prin care urmărea crearea unei surse de hrana în spaţiu, pentru astronauţii aflaţi în misiune.
 • Cartofii prăjiţi au fost descoperiţi dintr-o greşeală. Acest lucru s-a întâmplat când bucătarul şef al regelui Ludovic-Filip al Franţei a încercat să reîncălzească mâncarea deja pregătită pentru rege, care întârziase la masă.
 • Se spune că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi, cele două ingrediente, cartoful şi laptele (sau untul), acoperind împreună toate vitaminele şi minerale necesare supravieţuirii.
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șoc în Spania, cu cine susține presa că Shakira s-ar iubi. El a divorțat anul trecut după o relație de 11 ani
GSP.RO
Șoc în Spania, cu cine susține presa că Shakira s-ar iubi. El a divorțat anul trecut după o relație de 11 ani
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Playtech.ro
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Rusia s-a apropiat de România cu 1.000 de km după anexarea celor 4 regiuni. Care vor fi urmările pe viitor
Observatornews.ro
Rusia s-a apropiat de România cu 1.000 de km după anexarea celor 4 regiuni. Care vor fi urmările pe viitor
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Știrileprotv.ro
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Şapte zodii care vor depăşi încercări grele în 2023. Balanţele sunt avertizate
FANATIK.RO
Şapte zodii care vor depăşi încercări grele în 2023. Balanţele sunt avertizate
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase