Ce este sosul Meuniere și cum se prepară

Sosul Meuniere ste un sos clasic al bucătăriei franceze, apreciat pentru gustul său delicat și ușor acidulat. Se servește de obicei cu preparate din pește, cum ar fi sole meuniere, care este o specialitate a bucătăriei franceze, dar poate fi folosit și cu alte tipuri de carne sau legume.

Sosul meuniere își trage numele de la cuvântul „meunier”, care se referă la un morar, adică o persoană care lucrează într-o moară de făină. Numele sosului se referă la făina folosită pentru a face sosul. Într-adevăr, sosul Meuniere se prepară prin topirea untului într-o tigaie și adăugarea de făină, ceea ce creează o pastă numită „roux”.

Odată ce rouxul este format, se adaugă supă de pește ori smântână pentru a crea o bază lichidă pentru sos. Apoi, se adaugă suc de lămâie, ierburi și condimente. Cele mai comune ierburi folosite în sosul Meuniere sunt pătrunjelul și tarhonul.

Sosul este apoi gătit până când se îngroașă și devine omogen. Se servește de obicei fierbinte și poate fi turnat peste pește sau legume înainte de servire. 

Sosul Meuniere este ușor și acidulat, ceea ce îl face o completare excelentă pentru preparatele din pește sau fructe de mare. De asemenea, este destul de versatil și poate fi folosit cu o varietate de alte ingrediente pentru a crea mâncăruri delicioase și gustoase.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Cu ce să îl mănânci

Sosul Meuniere este un sos care poate fi folosit pentru a însoți o mare varietate de feluri de mâncare. În mod tradițional, este asociat cu preparate din pește, în special cu sole Meunière, care este un fel de mâncare clasic în bucătăria franceză. 

Sosul Meuniere este, de asemenea, adesea servit cu alte tipuri de pește, cum ar fi somonul, bibanul de mare, păstrăvul sau fructe de mare, cum ar fi scoicile sau creveții.

Sosul Meuniere poate fi folosit și cu alte tipuri de carne, precum cea de pui sau de porc. Acesta poate adăuga o notă suplimentară de savoare unor mâncăruri simple, cum ar fi un piept de pui la grătar, sau unui fel de mâncare mai elaborat, cum ar fi o friptură de porc.

În afară de carne și fructe de mare, acest sos poate fi folosit și pentru a însoți legumele. Este deosebit de gustos cu legume verzi, cum ar fi fasolea verde sau sparanghelul. Dar el poate fi folosit și cu ciuperci sotate pentru a crea o garnitură gustoasă.

Gustul delicat și picant al acestui sos îl face un accesoriu excelent pentru o gamă largă de mâncăruri. Adaugă o notă de rafinament și eleganță mâncărurilor simple și este, de asemenea, suficient de versatil pentru a fi folosit în rețete mai elaborate.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Rețetă de sos Meuniere

  • 50 g de unt
  • 2 linguri de făină
  • 1/2 cană de supă de pește
  • 1/4 cană de vin alb sec
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat

Într-o cratiță, se topește untul la foc mediu-jos. Se adaugă făina și se amestecă constant pentru a obține un roux. 

Continuă să amesteci până când roux-ul devine maro deschis.

Adaugă supa de pește și vinul alb, amestecând constant pentru a evita formarea de cocoloașe. Adu totul la fierbere și redu focul pentru a fierbe timp de aproximativ 5 minute.

Adaugă sucul de lămâie și pătrunjelul proaspăt tocat. Adaugă sare și piper după gust. Servește sosul picant Meuniere pe peștele, carnea sau legumele preferate.

Acest sos poate fi preparat în avans și reîncălzit chiar înainte de servire. Se potrivește deosebit de bine cu orice fel de mâncare din pește, dar îl poți pune și peste pui, curcan, porc, fructe de mare sau chifteluțe. 

Sfaturi utile pentru un sos reușit

Iată câteva sfaturi pentru realizarea unei rețete reușite de sos:

Folosește unt clarifiat: untul clarifiat este cel mai bun, deoarece nu se arde ușor și dă o aromă mai pură și mai bogată sosului.

Asigură-te că făina este bine încorporată: pentru a evita formarea de cocoloașe, adaugă făina dintr-o dată și amestecă bine până când amestecul este omogen.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Nu fierbe sosul: după ce adaugi supa de pește și vinul alb, nu lăsa sosul să dea în clocot. Prepară-l la foc mic pentru a evita ca acesta să fie prea gros.

Adaugă sucul de lămâie la sfârșitul gătitului: pentru a evita ca gustul de lămâie să fie prea puternic, adaugă-l la sfârșitul gătitului și ajustează cantitatea în funcție de gustul tău.

Folosește ierburi proaspete: pentru o aromă mai proaspătă și mai aromată, folosește ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjel sau arpagic, mai degrabă decât cele uscate.

Asezonează la sfârșit: gustă sosul înainte de a-l servi și ajustează condimentele cu sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust.

Urmând aceste sfaturi simple, ar trebui să obții un sos Meuniere delicios, care să adauge o notă de rafinament preparatelor tale.

Istoria sosului Meunier

Istoria sosului Meuniere datează din bucătăria tradițională franceză și, în special, din bucătăria din regiunea Normandiei. 

Numele sosului provine de la cuvântul „meunier”, care înseamnă „moară de făină”. Sosul Meunière a fost creat pentru a însoți mâncărurile din pește proaspăt, care era adesea pescuit în râurile din Normandia.

Acest sos a devenit popular în Franța în secolul al XIX-lea, când restaurantele au început să servească mai regulat preparate din pește, iar bucătăria franceză a devenit o referință culinară la nivel mondial.

Sole Meuniere – felul tradițional francez de mâncare

Sole Meuniere este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare care utilizează acest sos. Acest preparat constă într-un file proaspăt de limbă de mare tăvălit în făină și apoi gătit în unt până când devine auriu și crocant. Sosul Meunière este apoi adăugat peștelui pentru a-i conferi o aromă picantă și delicată.

Astăzi, sosul Meuniere este încă o parte importantă a bucătăriei tradiționale franceze, dar este servit în multe restaurante din întreaga lume.

Cine a inventat sosul Meuniere

Rețeta de limbă de mare Meuniere, care este asociată cu sosul francez celebru, este un preparat culinar tradițional francez. 

Este dificil de stabilit cu exactitate cine a inventat această rețetă, deoarece probabil că a apărut din ingredientele și tehnicile de gătit disponibile în regiunea de coastă a Franței.

Cu toate acestea, este probabil ca rețeta să fi fost popularizată după 1900 de bucătarul Auguste Escoffier, care a prezentat-o în cartea sa „Le Guide Culinaire”. 

Cine a fost Auguste Escoffier

Escoffier a fost un renumit bucătar francez care a influențat bucătăria franceză modernă și a ajutat la popularizarea multor feluri de mâncare franțuzești clasice în întreaga lume. 

Sosul Meuniere în sine este un sos francez clasic și a fost probabil dezvoltat de bucătarii francezi de-a lungul timpului, folosind ingrediente locale și tehnici de gătit tradiționale.

Auguste Escoffier a fost un bucătar francez născut în 1846 și decedat în 1935. Este considerat unul dintre cei mai influenți bucătari din istoria bucătăriei franceze și a contribuit la punerea bazelor bucătăriei moderne așa cum o cunoaștem astăzi. 

Escoffier a lucrat în multe restaurante prestigioase din Franța și din străinătate, inclusiv la Hotelul Ritz din Paris.

El a scris, de asemenea, mai multe cărți de bucate, inclusiv cea mai faimoasă carte a sa, „Le Guide Culinaire”, care a fost publicată în 1903. 

Această carte a devenit o referință pentru bucătarii din întreaga lume și a contribuit la standardizarea tehnicilor culinare și a rețetelor clasice franceze. Cartea conține peste 5.000 de rețete, inclusiv preparate clasice precum sosul Bearnaise, sosul Hollandaise și sosul Meuniere.

Escoffier a fost, de asemenea, unul dintre primii bucătari care a introdus organizarea personalului de bucătărie, care este folosită în prezent în multe restaurante din întreaga lume. A fost, de asemenea, un susținător al utilizării de produse de calitate, de sezon, precum și al importanței prezentării și decorării preparatelor.

Astăzi, bucătăria franceză continuă să fie influențată de tehnicile și rețetele stabilite de Auguste Escoffier, care este considerat unul dintre cei mai mari bucătari din istoria bucătăriei franceze.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce este sosul Toum și cum se prepară!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Costica2023   •   12.12.2023, 13:32

Delicat, bogat în unt, lămâie, pătrunzător, perfect pentru pește

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:38

Foarte interesant acest articol

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:38

Este prima data când aud de acest sos.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
O tânără de aproximativ 20 de ani s-a aruncat de la etajul 5 al unui bloc din Brașov. Femeia ar fi născut recent
Observatornews.ro
O tânără de aproximativ 20 de ani s-a aruncat de la etajul 5 al unui bloc din Brașov. Femeia ar fi născut recent
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI