Cuprins:
Sos de roșii picant – rețetă
Preparare: 60 min.
Ingrediente:
2 kg roșii bine coapte
- un kg ardei capia roșu
- 5 ardei iuți
- o căpățână usturoi
- 300 ml apă
- 100 ml ulei
- 4 linguri zahăr
- sare
- piper
Preparare:
Roșiile curățate de coajă, ardeii capia și cei iuți curățați de semințe și usturoiul curățat se pun în vasul robotului de bucătărie și se mixează până se obține o pastă. Dacă nu ai robot de bucătărie, le poți da prin mașina de tocat carne.
Compoziția obținută se pune la fiert într-un vas de inox împreună cu zahărul, uleiul și apa. Se lasă să dea în clocot, se adaugă sare și piper, după gust, și se mai lasă la fiert 20-30 de minute, până se obține un sos gros. Se pune în borcane sterilizate în prealabil, închise ermetic cu capac. Se întorc pe capace și se lasă să se răcească așa. Se depozitează apoi în cămară, la temperatura camerei.
Sos de ardei iute cu pătrunjel – rețetă
Preparare: 45 min.
Ingrediente:
- 10 ardei iuți
- 4 ardei capia
- 5 legături pătrunjel
- o legătură busuioc proaspăt
- o căpățână usturoi
- 2 legături ceapă verde
- 4 linguri oțet din vin roșu
- o lingură suc de lămâie
- 150 ml ulei
- 100 g miez de nucă
- sare
- piper
Preparare:
Se spală, se curăță și taie cât mai mărunt ceapa și usturoiul curățate, după care se pun în bolul unui robot de bucătărie. Se adaugă pătrunjelul, busuiocul și se mixează o tură. Se pun apoi oțetul, uleiul, sucul de lămâie, miezul de nucă, ardeii iuți curățați și ardeii capia curățați de cotor și semințe și se mai mixează până se obține o pastă.
Se pune sosul în borcane închise ermetic cu capac. Borcanele se învelesc în prosoape de bucătărie și se fierb la bain-marie, până dă apa în clocot, apoi se trag de pe foc și se lasă la răcit în apă. Se scot după ce s-au răcit complet și se depozitează în cămară.
Sos de prune cu ceapă – rețetă
Preparare: 50 min.
Ingrediente:
- un kg prune bine coapte
- 5 cepe roșii
- 250 g zahăr
- 200 ml oțet din vin roșu
- un baton scorțișoară
- un vârf de linguriță anason
Preparare:
Se curăță prunele de sâmburi. Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt.
Se pun apoi prunele și ceapa într-un vas cu zahărul, oțetul, scorțișoara și anasonul.
Se lasă 30 de minute la fiert din momentul în care au ajuns la punctul de fierbere.
Se pune sosul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil, se acoperă cu capac și se lasă la răcit, acoperite cu un prosop de bucătărie. După ce s-au răcit, se pot depozita în cămară. Sosul se consumă alături de brânzeturi maturate sau friptură de porc.
Costica2023 • 09.12.2023, 11:53
Sos de roșii, sos de mere, sos de ardei, îmbuteliate pentru iarnă, delicioase