Mergi direct la conținut »
Sri Lanka, lacrima Oceanului Indian. Destinația exotică care își caută turiștii

Țara cu 1.600 de kilometri de plaje exotice părăsite de turiști așteaptă revenirea acestora în lunile de iarnă europeană.

De Ramona Mânzat,

Oceanul verde-turcoaz e la fel de agitat ca în fiecare zi. În stânga și în dreapta, kilometri de plajă cu nisip fin auriu. Singurul zgomot e cel al valurilor care se sparg la câțiva metri. Râsetele unor copii se aud din ce în ce mai aproape. Sunt patru frați, cel mic, neștiind încă să meargă prea bine, este ținut în brațe de sora cea mare. Își dau ghionturi unul altuia, iar unul dintre băieți se apropie curajos. Arată cu degetul spre crema de plajă. Îi fac semn să o ia și pare foarte bucuros. Îi place mirosul parfumat. I-o  arată surorii sale. Timidă, fata nu vrea să o încerce, așa  că mi-o aduce înapoi și zice “Thank you”. Se îndepărtează câțiva metri și își iau în primire cauciucul atârnat de un cocotier pe post de leagăn.

Copii pe malul oceanului

Întâmplarea autentică se desfășura pe o plajă din Sri Lanka, în urmă cu trei ani. Copiii localnici sunt însă, cu siguranță, și acum la fel de lipsiți de griji. Nu însă și părinții lor, tot mai preocupați că trebuie să le micșoreze porția de orez cu curry. Pentru că între timp mulți dintre ei și-au pierdut locul de muncă, plajele sri-lankeze rămânând pustii după atacurile teroriste din aprilie.

În urmă cu un an, Lonely Planet anunța destinația anului 2019 – Sri Lanka! Acum, puțini oameni  iau în calcul Sri Lanka ca destinație de vacanță. Cel mai sângeros atac terorist din acest an, cu 250 de victime, a lovit crunt, în aprilie, țara insulară cu formă de lacrimă, lăsând-o fără una din principalele sale surse de venit.

Și, totuși, un articol publicat recent de CNN Travel susține cu cifre statistice că Sri Lanka pare să își revină mult mai repede decât alte țări afectate de atacuri teroriste. Sunt invocate măsurile de securitate luate de autorități și prețurile scăzute, iar un expert în travel a vorbit pentru CNN chiar despre spiritul de solidaritate al celor care iubesc călătoriile cu cei care acum au mare nevoie de ei.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

De ce ați alege o vacanță în Sri Lanka?

pentru că zona de sud-vest e în lunile următoare un Paradis tropical, cu plaje cu nisip fin, mărginite de păduri de cocotieri și palmieri, unde la 30 de grade, uitați de iarnă. Plecând din capitala Colombo, spre sud găsiți stațiunile Beruwala, Bentota, cu hoteluri cu piscine mari și cu grădini luxuriante. Urmează Hikkaduwa, descoperită încă din timpul coloniștilor englezi, și care era în anii 70 o destinație la modă pentru hipioți. Apoi sunt Unawatuna, unde oceanul e mult mai liniștit și se poate înota cu ușurință, și Mirissa, de unde se fac excursii pentru a vedea balenele. Și la Tangalle sunt zone întinse de plajă, fără multe hoteluri, dar cu vile mai mult sau mai puțin luxoase.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Beach bar Mangrove Cabanas

pentru că puteți alege o cazare ca Mangrove Cabanas (https://www.beachcabana.lk/ ). Direct pe nisip sunt un beach bar, cinci cabane simple de lemn și încă două bungalow-uri, mult mai spațioase, printre cocotieri. Bungalow-urile nu au geamuri. În schimb, unde în mod normal ar fi fost geamuri, lemnul e așezat la o anumită distanță pentru a putea pătrunde lumina naturală, iar pentru mai multă intimitate au niște rulouri de bambus pe interior. Noaptea adormi în sunetul valurilor, iar dimineața te trezesc păsărelele. Aici se poate înota în tumultuosul Ocean Indian, pentru că un șir de stânci formează o piscină naturală unde te poți bucura de apa caldă a oceanului. În alte zone, din cauza curenților puternici, e periculos să înoți. Sau poți alege o vilă din zona Talpe, aflată pe un deal în mijlocul junglei. The Horizon Hill Top Villa (https://www.thehorizonvilla.com/ ) e o proprietate foarte aproape de Jungle Beach, o plajă mică, dar plină de vegetație, asemănătoare plajelor thailandeze.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

Templul Dintelui

pentru că insula este încărcată de istorie. Pot fi vizitate unele din cele mai vechi orașe antice  -Anuradhapura și Polonnaruwa  – cu palate, temple, teatre, aflate în patrimoniul UNESCO.  Sau Sigiriya, o fortăreață din secolul al V-lea, cu o grădină spectaculoasă și picturi murale perfect  conservate. Sau templul din stâncă de la Dambulla, cu ale sale 153 de statui ale lui Buddha. Sau orașul Kandy, ultima capitală a Regatului Sri Lanka, cu Templul Dintelui, a cărui denumire provine de la faptul că ar adăposti chiar un dinte al lui Buddha. Sau Galle, orașul cu fortul lui construit de portughezi (1588) și consolidat de olandezi (1649), care a rezistat și devastatorului tsunami din 2004.

O parte din statuile lui Buddha de la Dambulla

pentru pește și fructe de mare. În general, se pregătesc la grătar, dar cu niște sosuri specifice, mai mult sau mai puțin picante. Iar la Sha Sha (https://sites.google.com/site/shashaseafood/ ), o colibă pe malul mării aproape de Mangrove Chalets, meniul nu îl alegi de pe o foaie de hârtie, ci de pe farfurii pe care îți e prezentată captura zilei: pește, calamari, creveți.

pentru ceai.  Aici produc englezii ceaiul pe care îl ambalează și îl exportă în toată lumea. Zona de dealuri verzi e complet diferită de restul țării și cel mai bine se vizitează cu trenul pe ruta Ella –  Nuwara Ellyia. Pe linia construită acum mai bine de 100 de ani de englezi mai circulă vagoane construite în urmă cu peste 30 de ani la Arad, această rută fiind considerată una dintre cele mai pitorești călătorii cu trenul din lume.

Parcul Natural Yala sau Udawalawe

pentru elefanți și balene. O zi în Parcul Natural Yala sau Udawalawe te aduce aproape de elefanți, crocodili, cerbi, căprioare. Iar când, în zona Mirissa, ai norocul să vezi o balenă albastră, poți fi sigur că ai avut parte de o experiență greu de egalat.

Dar mai ales pentru oameni. Prabath și Pradeep te duc oriune în siguranță, în ciuda nebuniei traficului local. Lasantha te servește cu cea mai mare grijă și e atent la orice ai avea nevoie. Bandula te învață să te ridici pe placa de surf. Și toți vor fi tot timpul cu zâmbetul pe buze.

Cum ajungi în Sri Lanka?

Cel mai ușor este să zbori de la București la Colombo, cu compania FlyDubai. Un zbor dus-întors costă aproximativ 500-550 de euro, dar la ofertă specială poți să iei un bilet și cu 350-400 de euro. Ai nevoie de pașaport valabil încă cel puțin șase luni de la intrarea în Sri Lanka și trebuie să aplici online pentru viză, care se eliberează pentru o perioadă de 30 de zile. Taxa de viză de 30 de dolari a fost suspendată pentru cetățenii Uniunii Europene până pe 30 ianuarie 2020.

Close
Închide
  Close