În stațiunea Durău merg atât cei pasionați de sporturile de iarnă, cât și cei care iubesc traseele montane și ieșirile în natură, în restul anului.

Despre stațiunea Durău

Stațiunea Durău este o localitate turistică montană din județul Neamț, parte a comunei Ceahlău. Este situată la poalele masivului Ceahlău, pe versantul de nord-vest al acestuia, la o altitudine de 780-800 metri. Durău se află la o distanță de 9 km de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița.

Statiunea Durau

Climatul subalpin, cu un aer ozonat de o mare puritate, este perfect pentru cei care vor să scape de anemie, nevroză astenică sau, pur și simplu, simt nevoia de a se reface după un examen greu sau un efort fizic prelungit. Aerul curat, fară praf și particule alergice și atmosfera ozonată sunt principalii factori naturali de cură din stațiunea Durău.

Cum ajungi la Durău

Căi de acces: DN 15 (Turda-Tg.Mures-Piatra Neamţ-Bacău) cu derivaţie pe DJ 155 F din Bistricioara(16 km) sau de la Bicaz-baraj(28 km).

Trasee montane din stațiunea Durău

Pentru iubitorii muntelui, de la Durău, se poate pleca în drumeții spre Vârful Ocolasu Mare – 1.907 m și Vârful Toaca – 1.904 m. Traseele montane de pe Masivul Ceahlău, recent reamenajate, reprezintă cel mai mare punct de atracție turistica din aceasta zona. Pe unul din traseele care urca muntele Ceahlău, turiștii pot admira cascada Duruitoarea, cu un impresionant jet de apa și zgomot asurzitor.

Trasee montane din stațiunea Durău – Cascada Duruitoarea
  • Stațiunea Durău – Cabana Fântânele – Cusma Dorobanțului – Stânca Panaghiei – Cabana Meteo – Vârful Lespezi – Cabana Dochia

Marcaj: banda roşie;
Timp de parcurs: 3h – 3h 30 min la urcare, 2 h 20 min la coborâre
Diferenţă de nivel de 1180 m. Lungime de parcurs de 7,3 km. Grad de dificultate mediu.

  • Staţiunea Durău – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea – Poliţa Ariniş – Piciorul Şchiop – Cabana Dochia

Marcaj: cruce roşie;
Timp de parcurs: 4 h 30 min – 5 h
Diferenţă de nivel de 1240 m urcare şi 310 m coborâre. Lungime de parcurs de 7,5 km. Grad de dificultate: mediu.

Pârtii de schi în Durău

Statiunea Durau, destinatie pentru iubitorii sporturilor de iarna

Stațiunea Durău reprezintă o destinație de vacanță ideală în orice sezon. Poți merge la Durău și dacă ești pasionat de sporturile de iarnă, aici existând pârtia de ski Poiana Soarelui.

Aceasta este ideală pentru săniuș și ski, atât pentru începători, cât și pentru avansați. Există și teleschi pe această pârtie, care urcă pe o distanță de 350 de metri.

Stratul de zăpadă este mediu iar sezonul de ski durează, în mod obișnuit, din decembrie până în martie. Pârtia are o lungime de 375 m un nivel de dificultate mic, cu o diferență de nivel de 35 m.

Pe pârtia de schi de la Durău nu se găsesc nici instalație de iluminat nocturnă și nici tunuri de zăpadă artificială, însă acest lucru nu reprezintă un impediment pentru turiști.

Obiective turistice în stațiunea Durău și în apropiere

  • Parcul Național Ceahlău – care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare, ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.
  • Cheile Bicazului – Reprezintă una dintre cele mai frumoase și impresionante atracții naturale din România. Fiind una dintre puținele legături existente între Moldova și Transilvania, foarte aproape de stațiunea Durău, Cheile Bicazului oferă un adevărat spectacol pentru șoferii și călătorii care vizitează zona.
  • Ansamblul Mănăstirii Durău – Biserica „Buna Vestire” pictată de Nicolae Tonitza -, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.
Manastirea Durau
  • Biserica de lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.
  • Ansamblul schitului „Sf. Ana” din Ceahlău, construcție sec. XVIII – XIX, monument istoric.
  • Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zid de incintă) din Ceahlău, construcție sec. XVII-XIX, monument istoric.
  • Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi muzeu) din Bicaz, construcție 1908-1912, monument istoric.
  • Ruinele Palatului Cnejilor (secolul al XVI-lea) cu biserica (din anul 1639, refăcută în 1823) cu turn de apărare. Palatul a fost construit de familia Cantacuzino, fiind deseori loc de refugiu pentru boieri, de unde treceau în Transilvania. A fost totodată loc de refugiu pentru revoluționarii din 1848. Ruinele Palatului se afla în satul Ceahlău, fiind într-o stare avansată de degradare.

Urmărește-ne pe Google News