Straja se află la o altitudine de peste 1400 de metri și mai este cunoscută drept ”perla de pe Valea Jiului”, fiind una dintre cele mai vizitate stațiuni montane din zonă.

Despre Stațiunea Straja

Staţiunea Straja este localizată în judeţul Hunedoara în inima Munţilor Vâlcan, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni.

Complexul turistic din stațiunea Straja este format din peste 200 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002.

Munţii Vâlcan se situează în sud-vestul Carpaţilor Meridionali. Împeună cu Munţii Mehedinţi, ei închid la sud arcul carpatic cuprins între Jiu şi Dunăre. Culmea principală se înalţă la peste 1400 m.

În partea de est se remarcă grupul înălţimilor Straja – Mutu, iar în extremitatea de vest Creasta Oslei. Spre nord, Munţii Vâlcan sunt limitaţi de Jiul de Vest, care îi separă de Munţii Godeanu (între Pasul Jiu-Cerna şi gura Văii Soarbele), apoi de Munţii Retezat între gura Văii Soarbele şi Câmpu lui Neag.

Statiunea Straja
Statiunea Straja

Prima datare a localităţii este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea.

Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României. În acest oraş se află cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni.

Cum ajungi la Straja

Dinspre Petroşani sau dinspre Târgu Jiu, pe DN 66, la intersecţia de la Livezeni se urmează pe DN 66A indicatorul „Lupeni”.

După 15 km, în Lupeni, în zona cartierului Braia, se urmează indicatorul „Straja” şi, după aproximativ 7 km, se ajunge în stațiunea Straja. În zona de agrement Brăiţa, există o parcare păzită, unde se poate lăsa maşina şi, cu ajutorul telegondolei, un mijloc de transport rapid şi sigur, se poate ajunge în Straja.

Pârtii de schi în stațiunea Straja

Partii de schi in Straja
Partii de schi in Straja

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalație de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiază și de instalație de nocturnă, aceasta făcând posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Pârtiile sunt în formă de evantai astfel form\ndu-se suprafețe schiabile în lungime de până la 5 km.

Pârtiile de schi din stațiunea Straja pot fi alese în funcție de nivelul fiecăruia de cunoștințe, existând atât pârtii ușoare, medii, dar și cu grad ridicat de dificultate.

Fiind așezate pe un versant nordic, pârtiile au zăpadă din noiembrie până în aprilie. Datorită numărului mare și a dispunerii lor diferite pe verticală muntelui, la Straja se poate schia chiar și în condiții meteo dificile.

 • Pârtia Straja -Lungime: 8,1 km
 • Pârtia Lupului -Lungime: 519 m
 • Pârtia Lupului II -Lungime: 750 m
 • Pârtia Canal -Lungime: 1,4 km
 • Pârtia Canal II -Lungime: 1,2 km
 • Pârtia Constantinescu -Lungime: 1,1 km
 • Pârtia Sf. Gheorghe -Lungime: 700 m
 • Pârtia Mutu -Lungime: 1,3 km
 • Platoul Soarelui -Lungime: 400 m
 • Pârtia Telegondolă -Lungime: 3,2 km
 • Pârtia Vf. Straja -Lungime: 1 km
 • Pârtia de începători -Lungime: 100 m

Obiective turistice în stațiunea Straja

Stațiunea Straja este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar aleTransilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea ţării şi au murit peste 1.500 de ostaşi români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

 • Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala provinciei romane Dacia, întemeiată după cucerirea statului dac de către Traian
 • Cetatea Banița, o cetate dacică acceibila doar alături de un ghid specializat și cu echipament specializat de alpinism.
 • Castelul Corvinilor – palatul medieival al Hunedoarei -, aflat la 70 de km de Lupeni.
Obiective turistice in Straja - Castelul Corvinilor
Obiective turistice in Straja – Castelul Corvinilor
 • Schitul Straja este un schit ortodox cu hramurile: Înălțarea Sfintei Cruci și Sfinții Împărați Constantin și Elena, aflat în apropierea Crucii Eroilor. Schitul cuprinde o bisericuță din lemn și câteva chilii și datează din 1999. Intrarea în schit se face printr-un tunel artificial de 57 de metri, unde există icoane ale sfinților dispuse după zi și lună conform calendarului creștin-ortodox.
 • Crucea Eroilor cu o înălțime de 18 metri și o lățime de 9 metri, este un monument închinat celor 800 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial.
 • Drumul Crucii este o procesiune cu 14 popasuri, fiecare popas făcându-se în dreptul unui ansamblu, troiță plus basorelief reprezentând scena respectivei opriri. Procesiunea este efectuată din anul 2000 și este realizată de preoți ortodocși.
 • Mascota din stațiunea Straja este un urs bătrân numit Baloo, care trăiește într-un țarc la intrarea în stațiune.

Activități și trasee în Straja

Iubitorii de natură și sport au la dispoziție un parc de aventură în stațiunea Straja care conține 3 tiroliene de lungimi diferite, poduri suspendate de mai multe feluri, pereți de escalada și un circuit de ateliere cu lungimea de 225m.

Pasionații de trasee montane au la dispoziție 20 de trasee de lungimi și dificultăți diferite, dar pot face și mici excursii la obiectivele din zona: Cheile Buții, poarta de intrare în Parcul National Retezat, Cheile Banița, cu peisaje și căderi de apa spectaculoase, Peștera Bolii, unde sunt amenajatate poduri suspendate, aflii legende străvechi și poți vedea portretul Fecioarei Măria format în stâncă sau Valea Marii, cascadele și Sfinxul Lazarul.

Citeşte şi:

Stațiunea Păltiniș – ce poți face în cea mai veche stațiune din țară

Stațiunea Voineasa – trasee montane și obiective turistice în Vâlcea

Stațiunea Arieșeni – oaza de relaxare din Apuseni. Trasee și obiective turistice

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021