Lămâile conţin acid citric, vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, magneziu şi potasiu. Toate întăresc imunitatea şi luptă împotriva infecţiilor. Toate citricele sunt bogate în flavonoide, antioxidantul cel mai des întâlnit în fructe şi legume.
Chiar dacă are gust acru, sucul de lămâie are un efect alcalin deosebit de puternic, luptând împotriva excesului de aciditate care este responsabil de multe boli, printre care şi reumatismul. Pentru a reduce durerile reumatismale, puteţi bea o lămâie stoarsă într-un pahar cu apă călduţă, repetând acest lucru de 2-3 ori pe zi.
Datorită uleiului volatil, lămâia, care e bactericidă, poate fi utilizată în infecţii digestive şi respiratorii. Experimente făcute cu zeama de lămâie au demonstrat că aceasta distruge bacteriile provocatoare de malarie, holeră, difterie şi febră tifoidă. Ea poate fi folosită şi în afecţiunile hepatice, fiind un stimulent excelent şi un bun detoxifiant, precum şi în calmarea crizelor hepato- biliare. Acidul citric din lămâi dizolvă depozitele de calciu şi pietrele la rinichi.
Lămâile sunt un tonic cardiac, redau elasticitatea arterelor, ducând şi la scăderea colesterolului. Acestea luptă cu hipertensiunea. Lămâile sunt folosite ca adjuvante în afecţiunile vasculare (varice, flebite), antihemoragice, îndeosebi în hemoragiile nazale.
Sunt antianemice, activând funcţia leucocitară. Duc la scăderea glicemiei, putând fi folosite cu succes de către diabetici. Lămâile stopează înmulţirea celulelor canceroase. Cercetătorii au observat că, alături de merişoare, lămâile au o activitate eficientă împotriva proliferării celulelor canceroase în cancerul de ficat.
Sucul de lămâie e unul dintre cele mai bune remedii în afte, amigdalite, ba chiar în otite, rinite, sinuzite.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail sanatate@libertatea.ro