MENIU CAUTĂ

Ştii ce să faci dacă te îneci cu mâncare?

Distribuie

Cea mai eficientă metodă în cazul în care te îneci cu mâncare e manevra Heimlich, adică salvarea de la sufocare. Aceasta trebuie executată imediat după ce cuiva i-au pătruns în trahee sau în laringe alimente, iar persoana respectivă are senzaţie de sufocare. Iată ce trebuie să faci în cazul în care te confrunţi cu o asemenea situaţie:

  • Dacă ţi se întâmplă acest lucru când eşti singur acasă, plasează-ţi pumnul deasupra ombilicului şi apasă-l puternic cu cealaltă mână. O altă modalitate ar fi să te apleci cu abdomenul peste spătarul unui scaun şi să comprimi până când iese dumicatul.
  • În cazul unui adult, poziţionează-te în spatele lui şi plasează-ţi un pumn în abdomenul acestuia, deasupra ombilicului. Prinde pumnul cu cealaltă mână şi trage în sus, apăsând abdomenul cu putere, încât să ridici picioarele victimei de pe sol.
  • Pentru copii de peste un an, plasează pumnul pe abdomenul micuţului, deasupra ombilicului, şi cu degetul mare orientat către abdomen comprimă. Prinde pumnul cu cealaltă mână şi trage în sus, comprimând abdomenul, dar nu atât de puternic încât să-l ridici de la sol, cum se face în cazul unui adult.
  • Sugarul care s-a înecat cu mâncare sau cu un obiect trebuie aşezat pe antebraţ cu faţa în jos, susţinându-i capul cu mâna, astfel încât acesta să fie mai jos decât toracele. Aplică cinci lovituri scurte şi ferme pe spatele bebeluşului, între omoplaţi. Dacă nu se eliberează căile aeriene, se susţine capul şi se întoarce copilul pe coapsă cu faţa în sus şi cu capul în jos. Se pun două-trei degete pe partea inferioară a sternului şi se apasă de cinci ori de jos în sus. Corpul străin se îndepărtează cu degetele numai dacă poate fi văzut în gura micuţului.
  • Dacă persoana care se îneacă este însărcinată sau obeză, cel mai indicat este să apeşi în zona pieptului şi nu a abdomenului, brusc, până elimină restul de mâncare.

Nu bea apă!
Evită să bei apă ca măsură de prim ajutor în caz de înecare cu alimente. Un pahar cu apă nu te va ajuta să înghiţi mai bine, ci dimpotrivă, îţi va obtura singura cale de respiraţie, iar sufocarea poate fi iminentă.
Bagă în geantă şi câteva pastile
Dacă mergi la grătar, în funcţie de problemele pe care ştii că ţi le-ar putea provoca grăsimile din carne, e bine să ai la tine şi câteva medicamente pentru digestie.

  • Împotriva colicilor: scobutil, papaverină sau no spa. Se iau la primele simptome.
  • Contra greţii: metoclopramid, nexium. De luat când apar stări de vomă.
  • Favorizează digestia: triferment, colebil. Se iau după masă.
  • Scad secreţia gastrică acidă: ranitidină, zantag, famotidină, dicarbocalm.
Comentarii