Vapoare de luptă
E un joc clasic, în doi. Fiecare partener îşi ia o foaie de hârtie şi desenează câte două careuri punctate, cu axele pe orizontală numerotate de la 1 la 10, iar axele pe verticală – de la A la J. Fiecare jucător conturează pe unul din careuri vase de luptă – un cuirasat (n.r. – navă) pe patru pătrăţele, un distrugător pe trei, un submarin pe două şi un alt crucişător pe două pătrăţele. Al doilea careu rămâne gol.
Odată ce vasele au fost desenate pe ascuns, fiecare jucător trage câte o lovitură, pe care o semnează în careul gol – de pildă A4, C8 etc. – în timp ce partenerul său le notează pe careul cu nave şi spune dacă lovitura a reuşit sau nu. Ideea este să scufunzi vasele adversarului înainte ca ale tale să fie distruse.
Construieşte pătrate
E un joc în doi, care pare simplu, dar nu e deloc aşa… Desenaţi pe o foaie de hârtie o reţea de puncte în formă de pătrat. E bine ca laturile pătratului să aibă cel puţin zece puncte. Fiecare jucător trasează, pe rând, câte o linie între două puncte.
Obiectivul este de a închide o căsuţă, desenând ultima latură a unui pătrăţel. Jocul urmează paşi simpli, pe măsură ce majoritatea liniilor sunt trasate, apoi se fac lanţuri de căsuţe, unul după celălalt, până când reţeaua se umple. Fiecare jucător trebuie să marcheze căsuţele pe care le-a făcut în culori diferite. La un moment dat, merită să sacrifici un şir mic de căsuţe pentru a câştiga unul mai mare.
Jocuri preluate din “Cartea pericolelor pentru băieţi”, Editura Vellant