MENIU CAUTĂ
28 Sep. 2008 10:41

Strugurii, buni în caz de anemie şi tensiune

Distribuie

3766-93515-struguri.jpgToamna vine cu o bogăţie de roade - mere dulci, pere zemoase, prune, nuci, gutui şi, bineînţeles, struguri albi sau negri, delicioşi ca desert sau transformaţi în vin. Fiecare din aceste fructe ne ajută să ne păstrăm sănătatea. Ne vorbeşte despre proprietăţile lor medicul Libertăţii, Lawrence Chukwudi Nwabudike.

Strugurii

Delicioasele fructe ale viei sunt utile în combaterea anemiei şi a epuizării resimţite după stările febrile. În plus, ajută la scăderea tensiunii (sunt bune, prin urmare, pentru hipertensivi), iar sucul obţinut din struguri roşii, consumat în cantităţi mari, ajută la tratamentul hemofiliei. Pieliţa strugurilor conţine substanţe care duc la scăderea colesterolului, proprietate care se păstrează şi după transformarea fructelor în vin. Din acest motiv, în ţările unde se consumă mult vin roşu, riscul de infarct e foarte mic. Æi frunzele de viţă sunt folosite în medicină. Acţionează ca dezinfectant şi pot opri sângerările locale. Sub formă de ceai sau infuzie, ajută la scăderea colesterolului şi a glucozei din sânge, fiind astfel un adjuvant la tratamentul diabetului zaharat.

3766-93516-mere.jpgMerele

Zicala Un măr pe zi ţine medicul departe' e cât se poate de adevărată. Mărul conţine mulţi carbohidraţi, deci e o sursă bună de energie. De asemenea, are fibre alimentare, care grăbesc tranzitul intestinal şi ajută la scăderea colesterolului, împiedicând dezvoltarea aterosclerozei şi prevenind infarctul. Mărul nu are mai multă vitamina C decât alte fructe; totuşi, combinaţia de vitamine B şi C îl fac un bun fortifiant al sistemului imunitar. Iar datorită antioxidanţilor pe care îi conţine e un bun apărător împotriva cancerului de colon. Cidrul făcut din mere era folosit în antichitate pentru eliminarea calculilor renali şi biliari.

Gutuile

3766-93517-gutuie.jpg

Cu un conţinut important de carbohidraţi, fibre alimentare, apă şi vitamine, gutuile sunt hrănitoare, energizante şi bune în combaterea constipaţiei. Previn şi tratează colicile abdominale, dacă sunt consumate crude. Sub formă de infuzie, tratează diareea la copii, iar dacă adăugaţi miere, aveţi remediul ideal pentru tuse.


Nucile

Bogate în acizi graşi nesaturaţi, nucile sunt utile în combaterea bolilor cardiace. În urma a numeroase studii, oamenii de ştiinţă au demonstrat că extractele de nucă3766-93519-nuci.jpg menţin elasticitatea vaselor de sânge, împiedică formarea depunerilor de grăsimi şi diminuează nivelul de glucoză din sânge, grăbind regenerarea pancreasului în cazul bolnavilor de diabet. În medicina chineză, nucile sunt menţionate ca remediu pentru afecţiunile sistemului nervos, în bolile de piele şi de rinichi şi pentru tratarea impotenţei. În antichitate, nucile verzi erau folosite pentru combaterea viermilor intestinali, iar infuziile din scoarţa nucului se utilizau în caz de eczeme sau herpes. În homeopatie, nuca tratează afecţiunile cutanate, insomnia şi balonarea.

Perele

3766-93522-pere.jpgÎnrudite cu merele şi gutuile, perele sunt bogate în vitaminele B şi C, precum şi în fibre alimentare. Acestea se găsesc imediat sub pieliţă, de aceea e important ca fructele să nu fie curăţate, ci doar bine spălate, înainte de a fi mâncate. Perele combat constipaţia, diminuează nivelul colesterolului şi previn cancerul, în special cel de colon. Sucul proaspăt de pere acţionează ca diuretic şi e util în tratarea gutei şi reumatismului. E un bun energizant şi ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi.


Prunele

3766-93521-prune.jpgBogate în fibre alimentare, prunele sunt un remediu excelent împotriva constipaţiei. Totodată, ajută la scăderea colesterolului, combaterea reumatismului şi tratarea bronşitei şi a astmului. Prunele conţin o cantitate importantă de antioxidanţi, fiind utile în prevenirea cancerului şi întârzierea îmbătrânirii.

Comentarii