MENIU CAUTĂ
15 Oct. 2016 16:55

STUDIU: Lipsa banilor ne dă dureri de cap. La propriu

Distribuie

Aproape jumătate dintre români (46%) acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puțin o dată pe lună și mai mult de jumătate din cei afectați acuză astfel de simptome săptămânal, arată un studiu.

Potrivit cercetărilor, patru din 10 români nu au experimentat aproape niciodată astfel de stări. Odată cu înaintarea în vârstă, atât ponderea celor care acuză lunar astfel de dureri, dar și frecvența crizelor cresc. O persoană tânără de până în 30 de ani se plânge de dureri de cap în medie de 1.4 ori pe lună, în timp ce în rândul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instalează mult mai frecvent, în medie de 2.5 ori pe lună.

Mai predispuse unor stări de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educație scăzut, dar și persoanele văduve și cele care locuiesc în mediul rural.

Studiul indică și o legătură puternică între nivelul de trai și frecvența instalării unor astfel de episoade. Cu cât veniturile sunt mai scăzute, cu atât mai mare este și incidența durerilor de cap.

Pentru 46% dintre românii afectați cel puțin o dată pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare după cel mult o oră, în timp ce pentru mai mult de jumătate durerile dispar în general după câteva ore sau chiar după o zi.

Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare strânse și în care relațiile cu șefii sau colegii sunt mai tensionate se asociază cu o durată mai mare a crizelor.

Cel mai frecvent, aceste dureri sunt localizate în zona frunții (41% dintre cei afectați anual) sau sunt dureri generalizate în toată zona capului (29%). Relativ frecvente sunt și durerile în zona oculară (20%) sau a tâmplelor (19%).

Comentarii