Ieșirea din țară cu propriul automobil implică o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a porni la drum. Dincolo de pregătirea tehnică a mașinii și de documentele care nu trebuie să-ți lipsească din bagaj pentru o călătorie peste hotare, în bugetul de vacanță trebuie inclus un alt reper foarte important. Este vorba despre taxele de trecere și vinietele pe care va trebui să le plătești pentru utilizarea autostrăzilor și șoselelor din țările europene pe care le vei străbate.

Pentru a știi câți bani trebuie să aloci pentru aceste taxe, în articolul de astăzi ți-am pregătit un ghid complet cu valorile taxelor de drum, precum și modul în care acestea se pot plăti în funcție de statul pe care îl vei tranzita.

În ce țări se plătesc taxe de drum

Înainte de toate, trebuie să știi că fiecare stat european are propriile reguli în ceea ce privește taxa de drum și vinieta. Câteodată, aceste informații pot crea destul de multă confuze în rândul conducătorilor auto din țara noastră când aceștia călătoresc în străinătate. Este important de știut că în unele țări nu există taxe de trecere, în timp ce în altele taxele se plătesc doar în cazul în care dorești să călătorești pe anumite sectoare de drum.

Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid
Recomandări
Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid

În Europa există câteva țări în care este necesară achiziționarea unei viniete sau a unei taxe de drum pentru a utiliza anumite autostrăzi sau șosele sau porțiuni din acestea. Este important să știi faptul că informațiile despre viniete și taxele de drum pot suferi modificări în timp, așa că este recomandat să verifici informațiile actualizate de la surse oficiale înainte de a porni într-o călătorie în afara țării.

În ce ţări europene ai nevoie de vinietă şi cât te costă taxa de drum - Imagine cu un punct vamal de intrare în România
Fiecare stat european are propriile reguli în ceea ce privește taxa de drum și vinieta

Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial ADAC (n.n. – Clubul Automobilistic German), în 16 țări din Europa există un sistem de taxare în funcție de distanța parcursă de automobile. Este vorba de Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Polonia, Italia, Croația și Grecia. Același sistem de taxare este aplicabil și în țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Norvegia, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia și Belarus. În aceste țări plata se efectuează la trecerea prin punctele de taxare.

Ploile se extind în toate regiunile, iar temperaturile continuă să scadă: „Minimele vor coborî la valori negative”
Recomandări
Ploile se extind în toate regiunile, iar temperaturile continuă să scadă: „Minimele vor coborî la valori negative”

În funcție de țară, plata taxei de drum specifică fiecărui stat se va face la intrarea sau la ieșirea de pe autostradă la stațiile de taxare. Trebuie știut însă faptul că nu toate autostrăzile și șoselele din rețeaua de drumuri din Europa sunt cu plată.

În ce țări este obligatorie vinieta

În același timp, există câteva țări de pe Bătrânul Continent care necesită taxe speciale pentru poduri, tuneluri și diverse treceri. În această categorie intră Țările de Jos, Belgia, Danemarca, Suedia, Elveția, Austria, Italia, Franța, Andorra, Muntenegru și Albania.

Mergând mai departe, trebuie menționat faptul că în alte opt țări europene, între care se numără și România, șoferii au nevoie de o vignetă atât pentru a circula pe drumurile de pe teritoriul acestora. În afară de țara noastră, în această categorie mai regăsim Bulgaria, Austria, Elveția, Slovacia, Slovenia, Cehia și Ungaria. În aceste state, taxarea se face, ca și în România, prin intermediul unei viniete, care este valabilă pe drumurile naționale/europene și pe autostrăzi.

În ce ţări europene ai nevoie de vinietă şi cât te costă taxa de drum - Imagine cu mai multe viniete lipite pe parbrizul unui automobil.
În unele ţări, după achiziția vinietei, aceasta trebuie lipită pe parbriz, într-un loc vizibil
Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”
Recomandări
Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”

Vinietele sunt emise pentru diferite durate de valabilitate, și anume o săptămână, o lună, un an și așa mai departe. Acestea se pot cumpăra de obicei atât de la benzinării, cât și online ori de la diverse puncte de vânzare.

Taxe electronice și viniete digitale

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul ADAC, în țări precum Portugalia și Polonia sunt folosite sisteme de plată electronică pe diferite secțiuni ale unui drum. Numărul de kilometri pe care îi parcurge un șofer cu mașina personală este înregistrat cu ajutorul unui transponder care se poate achiziționa.

Pe de altă parte, în țări precum Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România și Bulgaria, șoferii sunt obligați să plătească o vignetă electronică. În Austria, spre exemplu, pe lângă vigneta care trebuie lipită la loc vizibil pe parbriz, există și o vignetă digitală. Cu toate acestea, vinieta este valabilă doar pentru 18 zile din momentul în care a fost comandată online sau prin intermediul aplicației dedicate. Nu în ultimul rând, în Italia (la nord de Milano), Anglia (Londra) și Irlanda (Dublin) există anumite sectoare de drum pentru care șoferii trebuie să se înregistreze online în prealabil.

Vinieta elvețiană nu poate fi achiziționată online

În Austria, vinieta este obligatorie doar pentru a circula pe autostrăzi, însă pentru anumite drumuri alpine și pentru tuneluri se percep taxe separate. Cei mai mulți turiști care vizitează această țară cu mașina personală optează pentru vinieta de 10 zile, care costă 9,90 euro.

Prețul vinietei electronice în Bulgaria pentru o săptămână, valabilă în 2023, pentru autovehiculele cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone (inclusiv) este de aproape 7 euro. Există și așa-numita „e-vinieta”, vinietă de week-end, care costă 4,6 euro. Vinieta bulgărească se poate achiziţiona online de pe site-ul bgtoll.bg, care are şi o secţiune în limba română.

Dacă vei circula în Elveția pe autostrăzi sau pe drumurile naționale din clasa 1 și 2 va trebui să achiziționezi o vinietă, se precizează pe site-ul MyCarAssistant. Spre deosebire de alte țări europene, precum Ungaria sau Bulgaria, vinieta elvețiană nu poate fi achiziționată online pentru că nu există încă o platformă, aplicație sau website care te poate ajuta cu achiziția mai ușoară a vignetei pentru Elveția. Autoritățile din această țară urmează să introducă un astfel de sistem până la sfârșitul anului curent. După achiziția vinietei, aceasta va trebui lipită pe parbriz, într-un loc vizibil, pentru ca autoritățile locale să poată verifica valabilitatea acesteia.

În ce ţări europene ai nevoie de vinietă şi cât te costă taxa de drum - Imagine cu un panou care anunţă un punct de vânzare a vinietei în Austria.
În Austria, vinieta de 10 zile costă 9,90 euro

Dacă vei ajunge în Slovacia poți cumpăra vinietă din benzinării, de la automatele din punctele de trecere a frontierei, precum și de la punctele de vânzare din orașele regionale selectate. Vinieta slovacă are un tarif de 10 euro pentru 10 zile și, la fel ca în Elveția, trebuie lipită pe parbriz la loc vizibil. Aceasta poate fi achiziționată și online pentru autovehiculele de până în 3,5 tone, iar prețul este același cu cel al vinietei fizice.

Chitanța vinietei de la Ungaria trebuie păstrată 2 ani!

Dacă traseul pe care ți l-ai propus pentru vacanță va cuprinde autostrăzi și drumuri expres din Slovenia vei avea nevoie de vinietă, care este administrată de compania Dars. Vigneta  pentru această țară poate fi cumpărată doar online de la începutul acestui an (tarifele le regăsești în tabelul de mai jos). De asemenea, pentru autovehiculele de cel mult 3,5 tone, începând cu luna februarie, se pot cumpăra viniete doar din benzinării sau din service-uri Dars.

Și pentru Cehia vei avea nevoie de vinietă valabilă pentru a putea circula pe autostrăzi. Prețul unei viniete pentru 10 zile costă 13 euro, in timp ce una valabilă timp de o lună de zile costă 18 euro.

Vinieta pentru Ungaria costă de la 15 euro pentru 10 zile până la 130 de euro (cea pe un an). Poate fi achiziționată fizic chiar și pe teritoriul țării noastre, de la benzinăriile situate în apropiere de graniță. În Ungaria, există mai multe opțiuni de cumpărare, de la benzinării, la agenții de turism și alți distribuitori. Atenție! Pentru a fi scutit de surprize neplăcute, trebuie să păstrezi chitanța timp de 2 ani după data expirării vinietei.

Taxe de drum și viniete în Europa: cât costă și ce pățești dacă nu plătești

ȚARĂPREȚ VINIETĂ/ZILEPREȚ VINIETĂ/LUNĂPREȚ VINIETĂ/ANAMENDĂ
Bulgaria6,64 €/7 zile13,8 €44,45 €150 €
Austria9,90 €/10 zile29 €/2 luni96,40 €Taxă de 120 € sau amendă 300 €
România3 €/7 zile7 €/1 lună 13 €/3 luni28 €80 €
Elveţia42 €Taxă de 175 € plus costul vinietei
Slovacia12 €/10 zile17 €60 €de la 80 €
Slovenia15 €/7 zile30 €110 €Între 300 și 800 € sau 150 € pe loc
Cehia13 €/10 zile18 €61 €de la 195 €
Ungaria15 €/10 zile25 €130 €Taxă de 50 €

Sursă: ADAC.de şi bgtoll.bg

Vezi şi ce țări au ieșire la Marea Mediterană!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. E peste Mamaia în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
FANATIK.RO
Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. E peste Mamaia în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Viva.ro
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Libertateapentrufemei.ro
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant
FANATIK.RO
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Știrileprotv.ro
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
Unica.ro
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani, pe motiv că aparţine altei parohii: "Să vă fie rușine că trimiteți acasă o bătrână în cârje"
Observatornews.ro
Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani, pe motiv că aparţine altei parohii: "Să vă fie rușine că trimiteți acasă o bătrână în cârje"
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie
HOROSCOP
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI