– Slăbeşti şi nu ştii de ce. Nu ţi-ai propus să scapi de nişte kilograme, deci nu ţii o dietă cu acest scop, nici nu s-au produs alte schimbări în stilul tău de viaţă – nu faci mai mult sport ca înainte, nu munceşti până la epuizare, nu ai o supărare care să te macine. Deci nu găseşti nici o explicaţie a faptului că slăbeşti văzând cu ochii. Dar medicul tău o poate găsi, cu ajutorul unui set de analize. Cauzele pot fi multiple, de la diabet zaharat la probleme ale glandei tiroide, tuberculoză, afecţiuni hepatice, infecţie cu tenie sau tumori maligne.
– Febra nu cedează. Nu eşti răcit(ă) şi totuşi faci febră. Iei aspirină sau un tratament naturist şi degeaba: temperatura scade pentru moment, apoi revine. Sau, şi mai şi, nu cedează măcar o clipă. Temperatura mare este un simptom caracteristic multor afecţiuni, de la cele infecţioase (virale sau bacteriene, toxiinfecţii alimentare, “boala sărutului” – mononucleoza infecţioasă, infecţii ale tractului urinar, infecţii respiratorii, tuberculoză, HIV) la gastroenterită, artrită reumatoidă sau diverse forme de cancer (limfom, leucemie, cancer renal etc.).
– Te sâcâie tusea. O tuse persistentă, fără o cauză determinată şi care nu cedează la tratamentul cu antitusive şi/sau antibiotice, poate semnala un număr mare de afecţiuni. Primele la care te poţi gândi sunt problemele respiratorii (astm bronşic, bronhopneumopatie obstructivă – BPOC, rinosinuzită cronică sau cancer pulmonar). Dar tusea mai poate semnala refluxul gastroesofagian sau agravarea unor boli cardiace (prin apariţia unui edem pulmonar). Aviz fumătorilor: nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic în cazul în care tusea voastră veche, “tabagică” îşi schimbă caracterele şi devine “altfel”.
– Te doare capul aşa, ca din senin. Cine îşi bate capul cu… o durere de cap? Dacă apare rar şi trece de la sine sau cu o pastilă, chiar nu merită săţi baţi capul. Dar o migrenă care “loveşte” frecvent, pe nepusă masă, fără un motiv evident şi, orice ai face, nu te lasă, trebuie luată în serios. Fiindcă ea poate semnala un anevrism cerebral sau o stenozare vasculară (dilatarea sau îngustarea vaselor cerebrale), schimbări la nivel hormonal, sinuzite acute, obezitate (surplusul ponderal ridică nivelul general al inflamaţiilor în organism), glaucom, meningită, arterită sau nevralgie de trigemen.
Respiri greu? Poate ai o problemă cardiacă şi nu ştii
E un chin să tragi aer în plămâni sau, din contră, respiri într- un ritm prea accelerat? Şi această anomalie poate avea cauze nebănuite: de la bronşite, afecţiuni pulmonare cronice şi astm până la cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, stări de anxietate sau atacuri de panică.