„În cazul afecţiunilor coloanei, fie că e vorba de lumbago cronic sau, mult mai grav, de hernie de disc, trebuie evitată orice forţare a spatelui – în termeni medicali, eforturile fiziologice izometrice”, susţine doctorul Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls. Iată ce ne este interzis când suferim de spondiloză:
MUTATUL MOBILEI
Această acţiune solicită extrem de mult coloana şi este interzisă.
CĂRATUL GREUTĂŞILOR
Când mergi la cumpărături, evită să ridici mai mult de două-trei kilograme. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul în care mergi la sala de fitness şi lucrezi cu gantere. Dacă te încăpăţânezi să ridici greutăţi foarte mari, rişti să rămâi înţepenit(ă).
MIŞCĂRILE BRUŞTE
Dacă îţi place să dansezi, este indicat să-ţi controlezi foarte bine mişcările, pentru că orice bruscare a coloanei poate pune capăt instantaneu „distracţiei”.
FRIGUL
Frigul şi, în special, variaţiile mari de temperatură pot face mult rău coloanei vertebrale. Problemele se acutizează dacă deschidem fereastra când suntem transpiraţi sau pornim aerul condiţionat şi stăm în dreptul lui.
CĂLĂRIA
E un sport solicitant pentru coloană. De asemenea, lucrul în con- strucţii, la pavaje, unde se folosesc picamărele, nu este recomandat, din cauza trepidaţiilor.
TOCURILE
Când sunt foarte înalte, tocurile schimbă poziţia anatomică a corpului şi modifică mersul. De aceea, fiecare pas este resimţit de coloană ca o lovitură şi poate provoca dureri acute de spate.
GENŞILE MARI
Sunt accesorii la modă, dar persoanele bolnave de spondiloză ar trebui să poarte genţi care să aibă cel mult două kilograme.
POZIŞIILE VICIOASE
Statul pe un scaun incomod sau spălatul rufelor în cadă, în poziţia aplecat, un timp îndelungat, pot duce la blocări ale coloanei. La fel se poate întâmpla şi din cauza statului în picioare ore în şir.
CURĂŞENIA
Este o activitate care solicită coloana, dar făcută cu măsură nu va avea efecte grave. Asta înseamnă că poţi mătura sau aspira, dar nu şi să te urci pe scaune pentru a curăţa şifonierul sau ferestrele.
Pot apărea probleme în timpul sarcinii,
Când eşti gravidă, e ca şi cum ai purta o greutate tot timpul, dar sarcina nu este contraindicată, cel puţin în cazul afecţiunilor mai uşoare ale coloanei. Dacă este o sarcină bine dezvoltată şi reţii apă, este recomandat să restrângi tot mai mult din activităţile fizice spre luna a IX-a, ca să nu ai probleme.
Cum tratezi fazele acute ale bolii?
Potrivit doctorului Laurenţiu Luca, atunci când afecţiunile coloanei se acutizează se recomandă repaus la pat, pe saltea ortopedică (pat tare, cu placă dedesubt), cu căldură locală (pernă electrică sau săculeţ cu nisip) şi tratament injectabil. Acesta din urmă constă în substanţe antiinflamatorii, analgezice şi decontracturante musculare. Se poate ajunge la infiltraţii lombare şi, în cel mai grav caz, la operaţie. Atât vara, cât şi iarna se recomandă purtarea unui brâu pentru susţinerea musculaturii şi, în funcţie de specificul şi afecţiunile fiecărei persoane, se poate recurge la gimnastică medicală şi la cure de fizioterapie. Sunt indicate şi masajele. Acestea trebuie să fie uşoare şi se pot face cu unguente antiinflamatorii.