Minunații trandafiri împodobesc grădinile și casele oamenilor, fiind apreciați pentru frumusețea lor, dar și pentru faptul că nu sunt flori pretențioase, iar plantarea și îngrijirea lor pot fi făcute cu ușurință.

Scurtă istorie a trandafirilor

Trandafirul este o plantă perenă ornamentală din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice.

Studii făcute de geologi au arătat că trandafirii au apărut pe Pământ chiar înaintea omului. Oamenii de știință au identificat urme de petale de trandafiri pe bucăți de cărbune vechi de peste 50 de milioane de ani.

Prima mențiune despre trandafiri datează încă din secolul al IV-lea î.Hr. și a provine din Grecia Antică. Potrivit istoricului Teofrast, grecii culegeau trandafirii, dar se ocupau și de cultivarea tufelor de trandafiri.

Romanii foloseau de asemenea petalele de trandafiri pentru a decora străzile pe care treceau armatele victorioase. Iar chinezii erau încă din antichitate maeștri în arta decorării grădinilor de trandafiri.

În perioada Evului Mediu sunt menționate mai multe specii de trandafiri sălbatici, unele dintre ele folosite în scopuri ornamentale, altele în scopuri medicinale, dar și în cosmetică. În Europa, până în anul 1750 se cunoșteau doar specii de trandafiri sălbatici. După acest an, marii exploratori europeni au adus, din Estul Îndepărtat, specii noi de trandafiri. Spre deosebire de trandafirii existenți până atunci în Europa, cei aduși din Asia înfloreau de mai multe ori pe an. Așa au apărut grădinile de trandafiri și a luat naștere arta amenajării grădinilor de trandafiri.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Cultivarea pe scară largă a trandafirilor ca plante decorative a început abia după anul 1900.

Specii de trandafiri

În întreaga lume există peste 200 de specii de trandafiri și nu mai puțin de 30.000 de soiuri. Coloristica acestor flori atât de iubite variază de la roșu, roz, alb, galben și se pot găsi în combinații unice, unele de-a dreptul spectaculoase.

Trandafiri tufă

Trandafiri tufă
Trandafiri tufă de grădină

Tufele de trandafiri sunt superbe, ele fiind cultivate atât în grădini, cât și în parcuri. Ele pot ajunge la înălțimi ce variază între 1,2 și 3,5 metri și reprezintă o combinație între trandafirul clasic și hibrizii de trandafiri. Trandafiri tufă sunt parfumați, rezistenți, durabili și longevivi. Unele dintre cele mai cunoscute specii sunt Schneewittchen sau Petticoat cu flori albe. Acestor specii de trandafiri le plac locurile însorite, inundate de lumină.

Trandafiri cățărători

Trandafiri cățărători
Specii de trandafiri cățărători
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Trandafirii cățărători pot depăși 3 metri înălțime. Aceștia sunt ușor de îngrijit și sunt rezistenți la insectele dăunătoare. Majoritatea înfloresc doar o dată pe an și au un parfum mai puțin intens decât restul trandafirilor. Trandafirii cățărători au nevoie de suport precum împletiturile de nuiele sau arcuri speciale pentru flori cățărătoare.

Trandafiri de ceai hibrizi – Teahibrid

Trandafiri Teahibrid
Trandafiri Teahibrid

Trandafirii de ceai hibrizi sau trandafiri teahibrid se găsesc în diverse în culori. Aceste specii au fost create prin încrucișarea a două tipuri de trandafiri, inițial prin hibridarea perpetuelor hibride cu trandafiri de ceai.

În comparație cu alte specii, trandafirii teahibrid au la capătul lăstarului o singură floare mare, plină și parfumată, fiind una dintre cele mai îndrăgite flori tăiate.

Trandafiri pitici

Cu o înălțime de la 15cm până la 65 de cm, trandafirii pitici sunt perfecți pentru ghivece și jardiniere, mai ales datorită faptului că au flori mici, colorate și numeroase. Nu toți trandafirii pitici sunt parfumați, acest lucru depinzând de soiul din care fac parte.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

Trandafirii Moss

Moss se consideră a fi una dintre cele mai vechi specii de trandafiri. Aceștia sunt parfumați și foarte rezistenți. Ei înfloresc doar vara, iar toamna fac fructe, bine cunoscutele măceșe.

Trandafiri Floriunda

Atingând înălțimi de la 60 cm până la 1,4 metri acești trandafiri cresc în tufe și înfloresc pe tot parcursul verii, până toamna târziu.

Trandafirii Rugosa

trandafiri Rugosa
Specii de trandafiri Rugosa

Aceasta e o specie de trandafiri clasici, mari, cu o bună rezistență la majoritatea insectelor dăunătoare. Termenul de “rugosa” se referă la frunzele trandafirului ce au texturi diferite, cu striații.

Trandafirii Gallica

De o culoare roșu închis și formând o tufă verticală cu țepi fini ce poate atinge 1,2 metri, trandafirii Gallica, sunt cei mai vechi trandafiri cultivați în Vest. Aceștia datează încă de pe vremea Imperiului Roman și sunt toleranți cu solurile mai puțin fertile.

Trandafirii Grandiflora

trandafiri Grandiflora
Specii de trandafiri Grandiflora

Grandiflora reprezintă o combinație de hibrizi de trandafiri și trandafiri floribunda. Pot atinge până la 2,5 metri înălțime și au flori mari. Ca și hibrizii de trandafiri, doar unele specii sunt parfumate, iar altele sunt mai puțin rezistente la boli și insecte.

Trandafirii Damasc

Trandafiri roz de dulceață Damasc
Trandafiri de dulceață Damasc

Această specie este cultivată adesea în mănăstirile din Europa, fiind folosită mai ales în scopuri medicinale, dar și pentru a prepara dulceață de trandafiri. Trandafirii Damasc au un colorit ce variază de la alb, la roz intens și au un miros puternic. Sunt mai mari decât trandafirii Gallica, însă au o rezistență scăzută la eventualele boli sau dăunători.

Plantarea trandafirilor

Trandafirul se înmulțește atât prin semințe, dar mai ales prin drajoni, butași, marcotaj, altoire. Trandafirii preferă soluri cu textură lutoasă, permeabilă, bine drenate și bogate în substraturi nutritive. Nu sunt favorabile solurile cu reacție acidă și nici cele cu tendință alcalină accentuată.

Plantarea trandafirilor se face, de obicei, toamna, dar cu mare atenție, pentru că acest lucru trebuie făcut înainte de apariția primului îngheț. Dacă alegeți să îi plantați toamna, faceți în jurul butașului o grămăjoară cu înalțimea de 10-20 de centimetri pentru a proteja planta de îngheț.

De asemenea, plantarea trandafirilor se poate face și primăvara, în luna martie sau în aprilie, în funcție de condițiile de vreme.

  • Alegerea butașilor de trandafiri este cel mai important pas pentru a avea flori frumoase. Trandafirii trebuie să fie cumpărați din surse de încredere, asigurându-ne că aceștia arată bine și sunt sănătoși.
  • Înainte de plantarea trandafirilor se recomandă ca aceștia să fie ținuți în apă o oră sau două. Apoi se plantează în locuri luminoase, bătute de soare întrucât aceste flori iubesc lumina solară, căldura.
  • Mocirlirea rădăcinilor este foarte importantă și nu trebuie omisă această etapa, chiar dacă pare mai complicată și este mai puțin plăcută. Cum trandafirii sunt plante cu rădăcină lemnoasă, mocirlirea este obligatorie. Mocirla se face la fața locului, într-o găleată adâncă. Compoziția mocirlei trebuie să fie formată din părti egale de apă și pământ la care se adaugă mranița.
  • Butașii trebuie să fie plantați într-o gaură suficient de adâncă și cât mai mare care să permită rădăcinilor să fie acoperite complet la plantare.
  • Țineți trandafirul pe loc în timp de umpleți groapa, apoi scuturați-l puțin pentru ca solul să se distribuie printre rădăcinile sale
  • După plantarea trandafirilor, aceștia trebuie să fie bine udați. După ce apa se bine absorbită, puteți pune în jurul plantei pământul rămas.

Îngrijirea trandafirilor în funcție de anotimp

Trandafirii sunt mari iubitori de soare și apă, astfel că este important să le asiguri necesarul de apă pe tot parcursul anului.

Tăierea trandafirilor

Tufele de trandafiri au nevoie de două tăieri anual, la care se adaugă, în funcție de cât de bogate sunt tufele și de modul în care evoluează una-două tăieri de formare pe parcursul verii.

Tăierea trandafirilor
Tăierea trandafirilor în funcție de anotimp

Tăierea trandafirilor primăvara este esențială, acesta fiind etapa care asigură întinerirea tufei și producția de flori. Tăierea corectă primăvara este mai importantă decât tăierea de toamnă și corectează efectele produse de iarnă asupra tufei.

Tăierea trandafirilor primăvara este secretul pentru plante viguroase, înflorire abundentă și flori frumoase.

Operațiunea de tăiere a trandafirilor se face, cel mai bine, în a doua jumătate a lunii martie. Prima operație este îndepărtarea ramurile bătrâne şi uscate. Tăietura se face deasupra unui mugure, mereu oblic pe direcția pe care vrem să se dezvolte în viitor lăstraul.

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă

Chiar dacă sunt plante destul de rezistente, trandafirii pot fi răpuși de ger. Din acest motiv, este necesar să le asiguri toate condițiile de care au nevoie pentru a supraviețui peste iarnă. În zonele de deal și munte, unde temperaturile pot fi foarte scăzute, aceștia trebuie mușuroiți la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lui noiembrie cel târziu.

Îngrijirea trandafirilor în ghiveci

Trandafiri pitici în ghiveci
Trandafiri pitici în ghiveci

Trandafirii în ghiveci au nevoie de un vas mai mare decât diametrul lor și de un sol special. Pote fi folosit pământul clasic pentru flori, dar este recomandat să se amestece o parte nisip și două părți pământ înainte de a pune rădăcinile trandafirului. Ghivecele de plastic rețin mai mult umezeala, pe când în vasele ceramice udatul trebuie făcut mai des iar solul bine controlat înainte de a udă trandafirul.

Fiind vorba despre o plantă care stă în ghiveci are neapărată nevoie de un îngrășământ special pentru trandafiri, pe care îl poți găsi în orice florărie.

Cum se păstrează florile de trandafiri în vază

Trandafiri în vază
Cum se păstrează trandafirii în vază

Înainte de a pune trandafirii tăiați în vază, taie aproximativ 2 cm din cozile acestora, la un unghi de 45º, pentru a debloca canalele tulpinelor, apoi pune florilecu cozile în maximum 5 cm de apa. Dacă este prea multă apă, cozile putrezesc și apa nu mai ajunge să hidrateze floarea. Dacă este prea puțină apă, florile se dezhidratează.

Pe lângă apa, florile au nevoie și de nutrienți. Așadar, poți adăuga o linguriță de zahăr.

Ține vaza într-un loc cât mai răcoros și ferită de razele directe ale soarelui. Căldură prea mare accelerează dezhidratarea și, în plus, favorizează dezvoltarea bacteriilor în apă.

Curiozități despre trandafiri

  • După multiple experimente de încrucișare a mai multor specii de trandafiri, floricultorii au obținut în 2009 pigmentul căutat ani de-a rândul – trandafirul albastru.
  • Trandafirul negru este, de fapt, de culoare roșu-aprins, culoarea neagră fiind doar o iluzie.
  • Uleiul pur de trandafiri este unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale din lume. Sunt necesare peste 2000 de kilograme de petale de trandafiri pentru a se obține jumătate de litru de ulei de trandafir.
  • Se spune că Napoleon apela la leacurile băbești când venea vorba să-și ajute armata. Acesta oferea ofițerilor săi câte un săculeț cu petale de trandafiri pentru a le fierbe în vin alb, crezând că licoarea astfel obținută, un fel de apa de trandafiri, ajută la vindecarea rănilor provocate de gloanțe.
  • Petalele de trandafiri pot fi folosite pentru diverse tratamente naturiste în diverse afecțiuni: conjuctivita, acneea, amigdalita, parodontoza, tratamente cosmetice pentru ten și buze crăpate.
  • Trandafirul are un conținut ridicat de antioxidanți, magneziu, fier și este considerat cea mai bogată sursă de vitamina C.
  • Recordul deținut pentru cel mai înalt trandafir este de 7 metri înălțime.
  • Cel mai bătrân trandafir din lume are peste 1000 de ani și încă se găsește pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania.
  • Cel mai scump trandafir din lume se numește Juliet și obținerea lui a durat 15 ani și a costat peste 3 milioane de dolari.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Roxana22   •   22.08.2023, 21:28

un articol util

Mada21   •   17.08.2023, 00:43

Trandafiri 🌹sunt foarte frumoși,eu am un soi de trandafiri foarte foarte frumos ,are culoarea roșu închis.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI