Fursecuri cu ghimbir
Ingrediente: 300 g făină, o cană de zahăr, un pachet de margarină, 100 g ulei, 100 ml borş, două linguriţe de bicarbonat, o linguriţă esenţă de rom, un plic de zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare, o lingură de ghimbir pudră.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se face un aluat gros. Se întinde o foaie de 5 mm şi se taie în diverse forme, care se pun în tava cu hârtie de copt şi se bagă 30-40 de minute la cuptor, la foc mic până se rumenesc puţin.
Plăcintă cu mere
Ingrediente: aluat – 350 g zahăr, 110 ml ulei, 180 ml apă, 350 g făină, o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi puţin oţet; umplutură – 1 kg mere, 3 linguri de zahăr, scorţişoară.
Preparare: merele rase, amestecate cu zahărul şi scorţişoară după gust, se călesc la foc mic. După ce s-au înmuiat şi au scăzut, se iau de pe foc şi se pun într-o sită, pentru a se răci şi a se scurge excesul de suc. Se face aluatul, astfel: se pun într-un bol zahărul, uleiul şi apa. Se pune şi bicarbonatul stins cu oţet, apoi se adaugă, treptat, făina (nu este obligatoriu să se folosească toată, important este ca aluatul să rămână moale şi elastic). Se amestecă, se frământă puţin şi se împarte aluatul în două bucăţi egale. Se întinde prima foaie, apoi se pune în tava tapetată. Se distribuie uniform merele răcite, apoi se aşază a doua foaie, care se înţeapă din loc în loc cu furculiţa. Se bagă tava în cuptorul încălzit la foc mediu şi se ţine cam 30-40 de minute (depinde de cuptor). Se poate pudra cu zahăr, dacă se consideră că nu e suficient de dulce.
Salam de biscuiţi
Ingrediente: 500 g biscuiţi simpli, 500 g rahat, 100 g unt de cocos, 250 g miez de nucă, două linguri de cacao, 200 ml apă, două linguriţe esenţă de rom; ornat: nucă de cocos sau biscuiţi
Preparare: Se rup biscuiţii în bucăţi mai mici. Rahatul se taie în bucăţi medii şi se pune împreună cu apa într-un vas, pe foc şi se lasă la topit, amestecând din când în când. După ce s-a topit se adaugă cacaoa, esenţa de rom şi se ia vasul de pe foc. După ce s-a mai răcit, se adaugă untul de cocos, se amestecă iar apoi se adaugă biscuiţii şi nuca şi se încorporează bine totul. Se pune o folie de plastic pe blatul de lucru, se presară pe ea fulgi de cocos sau biscuţi sfărâmaţi foarte bine (ca un pesmet) şi se pune compoziţia. Cu ajutorul foliei de plastic se strânge amestecul de biscuiţi sub forma unui sul, ca un salam, şi se dă la rece până a doua zi când se taie în felii.