Piure
Timp: 30 minute
Preţ: 15 lei
Ingrediente: 1 kg de urzici, apă, sare, făină, o lingură de ulei, 3 linguri de făină, 3 linguri mari de smântână, 500 ml lapte, 4-5 căţei de usturoi
Preparare: urzicile se spală şi se curăţă. Se pune la fiert o oală cu apă şi când clocoteşte se adaugă urzicile, se pune capacul şi se dau în câteva clocote ca să se înmoaie. Apoi se clătesc cu apă rece şi se scurg. Se mixează într-un blender şi se lasă deoparte. Se face sosul. Uleiul se pune într-o tigaie şi apoi se adaugă făina şi se amestecă repede. Apoi se toarnă laptele fierbine şi se amestecă continuu până se îngroaşă puţin sosul. Se adaugă peste el piureul de urzici, amestecând. Apoi se pune piper, sare, usturoiul tăiat feliuţe şi smântâna. Se mai lasă 2-3 minute pe foc şi e gata.
Supă
Timp: 20 minute
Preţ: 10 lei
Ingrediente: 0,5 kg urzici, 2 cartofi, 2 cepe, 3 căţei de usturoi, sucul de la o lămâie, sare, piper
Preparare: se spală şi se curăţă urzicile. Se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă să dea într-un clocot, două. Se adaugă cartofii curăţaţi, spălaţi şi ceapa curăţată şi spălată. Când sunt fierte şi legumele, se pasează toate, se adaugă sare, piper şi usturoiul pisat. La sfârşit se pune sucul de lămâie. Se poate servi cu smântână.
Plăcintă
Timp: 60 minute
Preţ: 20 de lei
Ingrediente: aluat- 500 g făină, 300 ml apă, 3 linguri ulei de măsline,
o linguriţă de sare, 25 g drojdie; umplutura: 300 g brânză, o ceapă, 3 linguri ulei de măsline, 500 g urzici, sare, piper; ulei şi făină pentru tavă, 1 gălbenuş pentru uns plăcinta
Preparare: Se dizolvă drojdia în apa călduţă, se amestecă făina cu sarea şi se frământă un aluat, adăugând şi uleiul de măsline. Se lasă să crească la cădură până îşi dublează volumul. Se aleg şi se spală urzicile. Ceapa se taie peştişori şi se căleşte în ulei până se rumeneşte uşor. Se adaugă urzicile rupte în bucăţi peste ceapă şi se călesc împreună până se înmoaie. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă în cratiţă să se răcească.
Se împarte aluatul în două. Se întinde prima parte într-o tavă rotundă, unsă cu ulei şi tapetată cu făină, apoi se presară brânza sfărâmată şi urzicile călite. Se pune deasupra a doua bucată de aluat. Se presară cu făină, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă deoparte aproximativ 15 minute. Se încinge cuptorul la 200 de grade. Apoi plăcinta se unge cu gălbenuşul şi se dă la cuptor pentru 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade şi se continuă coacerea aproximativ 30 de minute, până se rumeneşte bine.