MENIU CAUTĂ
13 Iun. 2015 15:35

TRUCURI: Cum îţi asiguri un somn odihnitor

Distribuie

Nu lua cartea cu tine în pat!

Lectura este o ocupaţie relaxantă, nu-i aşa? Da... şi nu. O poveste pasionantă te ţine conectat(ă) - hai să mai citesc o pagină, încă una - şi uite-aşa ratezi momentul optim pentru somn! Recomandarea este să citeşti câteva pagini stând pe canapea sau în fotoliu, iar când simţi că te ia somnul, să fugi în pat.

Dacă vrei linişte…

Unei persoane sensibile la orice zgomot, până şi ticăitul ceasului îi poate alunga somnul. Nu mai spunem de zgomotele de afară, mai ales dacă locuieşti lângă o stradă intens circulată, sau de sforăitul partenerului! Sfatul nostru: dotează-te cu dopuri pentru urechi.

Fă exerciţii de respiraţie

Insomnia provoacă nervi, agitaţie. Ca să te calmezi, fă exerciţii de respiraţie: inspiră profund şi apoi dă aerul afară încet. Vei vedea că te relaxezi, uşor, uşor şi apoi te ia somnul…

Relaxează-ţi musculatura

Contractă şi relaxează pe rând diferitele grupe de muşchi ai corpului, concentrându- te asupra fiecăreia în parte. Acest exerciţiu reduce stresul şi asigură un somn de calitate.

Alege perna potrivită

Dacă dormi pe burtă, ai nevoie de o pernă foarte moale, aproape plată, pentru ca poziţia corpului să fie una comodă, relaxată. Dacă dormi pe o parte sau pe spate, perna trebuie să fie mai înaltă şi mai fermă, pentru a susţine corect ceafa.

Ultima soluţie: părăseşte patul

Dacă nimic nu funcţionează – adică orice ai face, nu vine somnul, iar tu te enervezi tot mai rău că trece noaptea şi nu te poţi odihni, ridică-te din pat! O activitate care nu cere multă energie, ceva relaxant, cum ar fi să asculţi muzică în surdină, bând un ceai, sau să citeşti o carte uşoară – îl poate aduce pe Moş Ene pe la gene…

Comentarii