Persoanele care prezintă un risc mai ridicat de complicații grave ca urmare a gripei sunt: copiii cu vârsta sub cinci ani, adulții de peste 65 de ani, gravidele, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care suferă de boli cronice (astm, diabet, afecțiuni cardiace, afecțiuni renale) sau obezitate. Vaccinul antigripal anual este recomandat în special în cazul acestor persoane.
Inițial, gripa seamănă cu o răceală banală, respectiv se manifestă prin secreții nazale, dureri de gât, strănut.
Atenție! Nu confunda răceala cu gripa.
Răceală sau gripă? Care este diferența?
În cazul gripei, o afecțiune mai gravă, care în cazuri extreme poate fi mortală, pe lângă simptomele prezentate mai sus, pacientul prezintă și febră de 39-40 de grad, dureri musculare, frisoane, dureri puternice de cap. De aceea, chiar și în caz de răceală sau gripă trebuie să te prezinți cât mai repede la medic. Acesta va face diferența rapid și va recomanda tratamentul adecvat.
Simptome de gripă
În cazul gripei, o afecțiune mai gravă, care în cazuri extreme poate fi mortală, pe lângă simptomele prezentate mai sus, pacientul prezintă și febră de 39-40 de grade, dureri musculare, frisoane, dureri puternice de cap. De aceea, trebuie să te prezinți cât mai repede la medic. Acesta va face diferența rapid și va recomanda tratamentul adecvat.
- febră de 39-40 de grade Celsius
- dureri musculare, mai ales de spate, brațe și picioare
- frisoane
- dureri de cap
- tuse seacă, persistentă
- oboseală
- slăbiciune musculară
- congestie nazală
- dureri de gât
Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.