Antiinflamatoarele se iau cu mâncare
Aspirina, ibuprofenul, indometacinul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt prea blânde cu stomacul, iar pentru a preveni durerile este bine să le iei cu o gustare uşoară sau cu un pahar de lapte. Este şi cazul corticosteroizilor – prednison, metilprednisolon – care se iau pentru boli reumatismale. Neplăcerile digestive sunt exacerbate dacă amesteci aceste medicamente cu alcoolul.
Paracetamolul se ia pe stomacul gol
Pentru a-şi face efectul mai repede, paracetamolul se poate lua pe stomacul gol. Nu e bine să-l combini cu alcool fiindcă împreună încarcă prea mult ficatul. Tot pe stomacul gol se iau anumite antibiotice şi antifungice – penicilină, ciprofloxacin, amoxicilină, cefalosporin, tetraciclină – însă dacă îţi provoacă dureri de stomac le poţi lua cu o gustare uşoară.
Anticoagulantele, care împiedică formarea de cheaguri, ar putea deveni ineficiente dacă ai o dietă bogată în vitamina K pentru ca aceasta contribuie la coagularea sângelui. Dacă faci un astfel de tratament nu exagera cu ficatul, broccoli, spanacul, conopida, varza de Bruxelles.
Antidepresivele nu se combină cu murături şi carne afumată
Inhibitorii de monoaminoxidază, cunoscuţi ca inhibitori MAO, se administrează în cazuri de depresie şi este important să nu fie combinaţi cu alimente bogate în tiramină, adică alimente murate, afumate, marinate, uscate sau fermentate: sos de soia, tofu, banane, drojdie, stafide, smochine uscate, brânzeturi, vinuri etc. Tiramina este o substanţă care combinată cu inhibitorii MAO poate duce la creşterea rapidă a tensiunii arteriale, dureri de cap puternice şi pierderea cunoştinţei. Alimentele de mai sus sunt interzise şi la câteva săptămâni de la terminarea tratamentului.
Citeşte materialul intergral pe unica.ro