Despre rafting

La fel ca majoritatea sporturilor în aer liber, raftingul, în general, a devenit mai sigur de-a lungul anilor și se poate spune că este cel mai sigur dintre sporturile pe ape. 

Datorită acestui fapt poate fi folosit ca program de familie, așa-numitul rafting de familie. Cea mai importantă caracteristică a unei excursii de rafting este că participanții trebuie să își sincronizeze mișcările, de aceea este o activitate de team building îndrăgită. Raftingul este sportul de vâslit care este cel mai recomandat pentru a începe vâslitul în apele râurilor, deoarece este cel mai sigur.

Rafturile vin în câteva forme diferite. Cea mai comună plută simetrică în care încap 6-12 persoane și așa-numitele bărci de trekking (plute în linie) în care pot sta 2-3 persoane. În cazul plutei, în fiecare ambarcațiune se află un ghid, în cazul plutei în linie există un ghid experimentat la fiecare a cincea ambarcațiune, dar numărul minim de ghizi pe o excursie este de 2. De obicei, un ghid este cu caiacul.

Cea mai bună perioadă pentru a face excursii de rafting este atunci când se topește zăpada (aprilie-iunie ). Această perioadă a anului este între aprilie și mai. Râurile Buzău și Jiu pot fi vâslite tot sezonul.    

Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital
Recomandări
Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital

Unde poţi face rafting în România

Rafting pe Jiu

Jiu este locul perfect pentru rafting pe tot parcursul anului, fiind unul dintre cele mai interesante râuri de rafting din România.

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe E79 dinspre Petroșani sau Târgu Jiu.

Traseele de rafting:

Traseul 1: Secțiunea canion – cu plecare de deasupra Lainici, lungime: 13 km, 2-3 ore

Traseul 2: Partea inferioară – începând mai jos de Lainici, lungime: 9 km, 2-3 ore

Nivel de dificultate: 1,5 km – ușor-mediu

Jiu este unul dintre cele mai mari râuri care curge spre sud din Carpații Meridionali. Două râuri, Jiul de est, care vine din Munții Retezat, și Jiul de vest, care vine din Munții Parâng și Godeanu, formează Jiul, chiar înainte de a-și croi drum în munți, într-un canion adânc, îngust și stâncos, oferind priveliști frumoase pentru turiști.

Partea superioară a râului este unul dintre cele mai spectaculoase locuri pentru rafting din țara noastră. Curbele strânse, stâncile uriașe și porțiunile cu valuri mari sunt tot ce ai nevoie pentru o excursie de rafting grozavă.

Rafting pe Buzău

Buzău este cel mai apropiat râu cu ape albe de București. Pentru că apa din lacul Siriu este folosită pentru a produce energie electrică, zi de zi, pe partea inferioară a râului, nivelul apei este suficient de ridicat pentru rafting chiar și în lunile secetoase de vară. 

Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024
Recomandări
Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe DN 10 dinspre Brașov sau Buzău.

Traseul 1: Pornind de sub lacul Siriu, lungime: 10 km, 2-3 ore

Traseu 2: Pornind de deasupra lacului Siriu, lungime: 7 km, 2-3 ore

Nivel de dificultate: ușor-mediu

Acesta este cel mai important râu care traversează județul Buzău, adunând pârâurile și izvoarele din Munții Ciucaș și din Carpații de sud-est. Râul Buzău se varsă în puternicul Siret.

Acolo unde râul traversează Carpații, de-a lungul anilor a sculptat în roca sedimentară un defileu foarte îngust, cu roci de gresie uriașe și rotunde, perfect pentru pasionații de ape albe. Sub acest defileu, în anii 1960 a fost construit un baraj mare, iar astăzi Lacul Siriu oferă o priveliște magnifică.

Traseul 1 de pe cursul inferior al râului Buzău este ideal pentru rafting, cu bărci de 6-9 persoane, valuri uriașe și roci mari și frumoase, ceea ce face ca această experiență să fie de neuitat pentru toată lumea.

Traseul 2 este un traseu mult mai tehnic, potrivit pentru plute în linie de 2-3 persoane, sau caiace de ape albe.

Rafting pe Cerna

Cerna este regele râurilor din România. Peisajul și dificultatea tronsonului îl fac un „must paddle” pentru orice pasionat de rafting.

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe E70 de la Caransebeș sau Orșova, pe DN67D până la Băile Herculane.

Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei
Recomandări
Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei

Traseul 1: 4 km km, 1,5-2, 2-3 ore

Traseul 2: 8 km, 2-3 ore

Traseul 3: în aval de baraj, până la 8 km

Cerna își are izvorul în partea de sud-est a Munților Godeanu și se varsă în Dunăre în apropiere de orașul Orșova. Partea superioară a râului se numește Cernișoara. 

Cu un bazin de 1.433 km pătrați și o lungime de 84 km, Cerna sculptează o vale tectonică erozivă, cu numeroase defileuri, destul de adânci uneori. Pe el se află un lac artificial (Tierna), chiar înainte de a traversa Băile Herculane, pentru a perpetua vechiul toponimic de la Dierna. Cursul superior al Cernei face parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Raftingul pe cele două trasee oferă o experiență minunată. Albia râului este îngustă, cu multe curbe, pietre mari și stânci. 

Rafting pe râul Lăpuș

Defileul Lăpușului este unul dintre locurile neatinse din România.

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe E58 și DJ 109F la Răzoare, pe drumul spre Târgu Lăpuș.

1. Traseu scurt 14 km, râul Sălnița-Buteasa, 2,5-3,5 ore

2. Traseu lung: 42 km, Răzoare- Remecioara, una sau două zile, în funcție de nivelul râului 

Râul Lăpuș este un afluent al râului Someș. Se formează în Munții Țibleșului la confluența izvoarelor Izvorul Alb și Izvorul Negru. Râul Lăpuș curge prin Târgu Lăpuș și alte șase vâlcele precum: Lăpuș, Rogoz, Răzoare, Aspra, Remetea Chioarului, Săcălășeni. Râul are o lungime de 112 km, iar lângă Răzoare vâlcelele formează defileu.

Rafting pe râul Mureș

Râul Mureș este un loc ideal pentru începători sau pentru cei care vor să se bucure de frumusețile naturale ale văii, în timp ce vâslesc pe apa sa prietenoasă și limpede.

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe DN15 dinspre Reghin sau Toplița.

Traseu: Între Neagra și Răstolița, lungime 20 km, aproximativ 3-4 ore

Grad de dificultate: ușor

Mureșul este unul dintre cele mai lungi râuri din România, izvorăște din Munții Hașmaș, curge prin Depresiunea Gheorgheni și separă două regiuni muntoase Munții Călimani de Munții Gurghiu.

Valea Mureșului este una dintre cele mai lungi (peste 50 km) și mai frumoase din țară, oferind peisaje de neuitat pentru drumeții și vâslași.

Rafting pe Crișul Repede

Crișul Repede este unul dintre cele mai cunoscute râuri de rafting din România. Traseul ușor de rafting și peisajele naturale renumite îl fac un obiectiv turistic popular pentru grupuri și chiar pentru familii cu copii. Raftingul poate fi organizat cu bărci de 2 sau 6 persoane.

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe E60 dinspre Cluj sau Oradea, cu trenul din aceleași direcții.

Crișul Repede izvorăște din Munții Apuseni (Gilău), traversează bazinul Huedinului trece prin Huedin, Ciucea, Ales și Oradea. Este un afluent al râului Tisa. Trece printr-un defileu calcaros, cu stânci uriașe, peșteri și peisaje de o frumusețe aparte.

Rafting pe râul Arieș în Munții Apuseni

Pentru cine dorește să participe la o excursie relaxată și să se bucure de frumoasele peisaje din Munții Apuseni, râul Arieș este ideal.

Cum se ajunge acolo: Cu mașina pe DN75 dinspre Turda sau Câmpeni.

Traseu: Între Salciua și Ocoliș, lungime 13 km, aproximativ 2,5-3 ore

Râul Arieș izvorăște din Munții Bihor, trece prin Munții Apuseni și se varsă în râul Mureș. Este un râu cu o lungime de 164 km. Nivelul apei permite să fie organizate excursii de vâslit chiar și în timpul verii, folosind plute cu două locuri în linie.

Prețuri

Prețurile pentru o sesiune de rafting încep de la 150 de lei pentru o persoană adultă, ajungând și până la 250-350 de lei pentru o persoană. 

Pentru copii, prețurile încep de la 100 de lei până la 180-200 de lei.

Totodată, există reduceri pentru grupuri de peste 20 de persoane. 

La fața locului vei primi instructaj și echipament complet, de la costum, încălțăminte, vestă de salvare și căști.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cele mai frumoase chei din România!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Știrileprotv.ro
Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
De sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 7, patru zodii îl prind pe Dumnezeu de un picior. Se întâmplă lucruri deosebite pentru ele
FANATIK.RO
De sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 7, patru zodii îl prind pe Dumnezeu de un picior. Se întâmplă lucruri deosebite pentru ele
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
GSP.RO
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
FANATIK.RO
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Observatornews.ro
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac
HOROSCOP
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI