Ce este zborul cu parapanta

Este una dintre cele mai crude și mai pure forme de zbor. Implică utilizarea unei parapante, în care pilotul stă într-un ham care este suspendat de o aripă mare, curbată din țesătură. 

Nu există niciun motor, piloții se lansează alergând și obținând portanță. Curbura aripii permite unui pilot experimentat să planeze pe distanțe lungi și să urce la altitudini mari. Conducerea se realizează prin tragerea mânerelor care se află lângă fiecare umăr.

Parapanta este una dintre cele mai simple forme de zbor și cel mai ușor de inițiat. Este un hobby popular pentru cei care nu numai că se bucură de îndemânarea și emoția zborului, dar se bucură și de aer liber, și de priveliști uimitoare.

Cu toate acestea, ca și alte forme de zbor, zborul cu parapanta necesită timp pentru a învăța și a-l stăpâni. Există pericole implicate, iar pierderea controlului, schimbarea bruscă a vremii și echipamentul prost manevrat pot duce la moarte.

Cum să te dai cu parapanta

Mai întâi trebuie să duci parapanta pe dealul unde vei face saltul. Ține cont de faptul că greutatea parașutei poate varia între 6 și 15 kg. 

Când urci pe deal, tot ce îți trebuie este o aripă de parapantă. În calitate de pilot de parapantă, trebuie să ai grijă să te asiguri că terenul nu este obstrucționat de nimic, cum ar fi copaci sau structuri. 

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Pilotul de parapantă ar trebui să alerge în josul dealului, și nu este nevoie să alerge prea repede, deoarece vântul va ajuta deja suficient. Tipul de parapantă sportivă folosită este proiectat pentru o decolare și o aterizare mai ușoară. 

Este întotdeauna o alegere mai bună să înveți de la cineva care predomină în acest sport. Și datorită cursurilor de parapantă din diverse locuri, poți aduce cu ușurință acest sport extrem în viața ta.

Reguli de zbor cu parapanta

Primul lucru la care trebuie să fii atent atunci când te dai cu parapanta este vântul. Dacă faci parapantă fără să fii atent la vânt, parașuta ta se poate închide sau poți avea dificultăți în a te controla.

Căștile trebuie purtate la toate zborurile. În plus, vizibilitatea în timpul zborului nu trebuie să fie mai mică de 1800 m.

Zonele de zbor selectate trebuie să fie adecvate pentru zbor. Nu ar trebui să existe obstacole, cum ar fi copaci sau arbuști. 

Trebuie luate în considerare zonele de decolare și aterizare, acoperirea vântului etc. În plus, în zona de zbor trebuie să fie disponibilă o trusă de prim ajutor.

Orice persoană sub 100 de kilograme poate face parapantă, cu excepția femeilor însărcinate, a pacienților cu astm, a celor cu boli de inimă și a celor cu epilepsie.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Ce echipament este necesar pentru zborul cu parapanta

Aripi

După cum îți poți imagina, primul material este reprezentat de aripi, care sunt realizate din materiale speciale pentru acest sport. Modelele de aripi care trebuie folosite variază în funcție de condițiile meteo. 

Frânghii

Realizate cât mai fin, aceste frânghii se împart în: frânghii de suspensie și frâne. Deși frânghiile par foarte subțiri, ele sunt capabile să suporte o greutate mare.

Harnașament

Hamul funcționează ca scaunul pilotului atunci când se zboară cu parapanta.

Casca

Atunci când te dai cu parapanta, trebuie să porți o cască de protecție ca măsură de precauție pentru orice accident.

Ochelari de soare

Este o idee bună să ai la tine o pereche de ochelari de soare pentru a îți proteja ochii de soare.

Parașută de rezervă

În prezent, majoritatea piloților de parapantă zboară cu o parașută de rezervă. Cu toate acestea, aceasta ar trebui să fie folosită doar atunci când pilotul este complet sigur că nu poate recăpăta controlul parapantei. 

Deschiderea unei rezerve prezintă noi riscuri, cum ar fi faptul de a nu putea controla locul de aterizare, precum și de a se produce un „candlesticking” (când aripa principală și parașuta intră în contact și se răsucesc una în cealaltă). 

Jocul lui Grindeanu: șef la Camera Deputaților, locul de unde Dragnea și Ciolacu au condus cu mână de fier partidul
Recomandări
Jocul lui Grindeanu: șef la Camera Deputaților, locul de unde Dragnea și Ciolacu au condus cu mână de fier partidul

În eventualitatea unui candlesticking, mulți piloți de competiție poartă două rezerve. În calitate de parapantist, este mai bine să te asiguri că ai o pregătire adecvată și că poți face față condițiilor dificile sau că le poți evita complet, decât să zbori prin orice, știind că ai o rezervă.

Când este cel mai bun moment pentru zborul cu parapanta

Dacă vrei să încerci acest sport, există câteva lucruri de luat în considerare în ceea ce privește momentul potrivit. Sezonul nu este foarte important pentru parapantă, însă dacă este prea vânt, nu ar trebui să o faci.

Atunci când bate foarte tare vântul, te poți pierde în direcția vântului și cel mai probabil nu vei putea să te controlezi. 

Unde te poţi da cu parapanta în România

Bunloc – Brașov

Acest loc de zbor se află în apropierea frumosului oraș Brașov. Instalaţia de transport pe cablu oferă acces la decolare chiar lângă marginea pădurii. 

Locul oferă condiții de zbor care te pot duce între 1500 și 2000 m până la nivelul mării. Odată ce ajungi la peste 2000 m este posibil să zbori spre sud până la Piatra Mare – 1900 m.

 De acolo, în funcție de condiții poți zbura spre est spre munții Ciucaș sau spre vest spre munții Bucegi. 

Postăvaru – Brașov

Un loc potrivit pentru toți piloții de parapantă. 

Situată lângă stațiunea de schi Poiana Brașov, această zonă de zbor este preferată de toată comunitatea de parapantiști din zonă.

Decolarea este la 1700 m, iar accesul se face cu telecabina din Poiana Brașov.

Locul oferă condiții de zbor în înălțime. De aici, există multe posibilități de zbor: spre vest spre munții Bucegi, spre est spre Piatra Mare și munții Ciucaș. Cea mai bună direcție pentru cross country este spre nord traversând platoul Brașovului apoi peste zona Miercurea Ciuc și Sfânta Ana.

Caraiman – Brașov

Caraiman face parte din munții Bucegi, care sunt cele mai mari vârfuri din apropierea Brașovului, cu cele mai impresionante locuri de zbor. Este o zonă potrivită pentru toți piloții de parapantă. 

Bâlea – Făgăraș

Nu este potrivit pentru piloții începători. Lacul Bâlea este situat la o altitudine de 2040 m în munții Făgăraș. 

Decolarea se face în apropierea faimosului drum Transfăgărășan, pe fața nordică a muntelui.

Zona este potrivită pentru zborul în înălțime, deoarece în spatele decolării se află o creastă imensă de până la 2400 m.

Condițiile de zbor pot fi calme, iar plafonul aici poate ajunge la peste 3500 m, condiții în care este posibil să se zboare deasupra lanțului montan principal înainte și înapoi.

În a doua parte a zilei se poate face zbor de cross country spre munții Bucegi și Postăvaru sau spre lacul Sfânta Ana.

Șumuleu – Harghita

Locul perfect pentru toți piloții. Acesta este un alt loc bun pentru a începe zborurile în apropiere de Miercurea Ciuc. Accesul la decolare se face cu mașina și după 5 minute de mers pe jos.

Micul deal oferă condiții meteo calme și seara condiții de întoarcere. Cele mai bune zboruri se pot face spre est traversând Carpații Orientali în zona de câmpie a regiunii Moldovei. 

Lacul Sfânta Ana – Harghita

Un loc de zbor pentru toți piloții. Zona este situată în apropiere de Tușnad. Există spațiu pentru decolare mare, de pe iarbă, chiar lângă lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România.

Condițiile de zbor sunt blânde. Este un loc bun pentru a începe un zbor record pe direcția nord, urmând Carpații Orientali până la granița cu Ucraina. Este o rută pitorească deosebită.

Parâng – Hunedoara

Munții Parâng sunt una dintre cele mai înalte creste muntoase din România și din Carpații Meridionali, cu cel mai înalt vârf, Parângu Mare, care atinge 2.519 m. 

Principalele decolări sunt situate nu departe de orașul Petroșani.

Locul de zbor Parâng este utilizat în principal din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie. Cel mai bun sezon de zbor este între iunie și septembrie. Este posibil să se zboare în orice alt anotimp, deși nu prea are sens. Cu toate acestea, piloții locali păstrează o tradiție de Anul Nou: zboruri de celebrare de la Parâng la ora 12:00 a.m. în fiecare an la 1 ianuarie.

Locul de zbor este operat de un club local și este renumit printre parapantiști.

Cât costă să zbori cu parapanta 

Prețurile încep de la 200-300 de lei, iar cei începători pot sări cu instructori și piloți profesioniști. Ca să zbori singur, durează ceva până capeți experiență.

Pe timpul verii, poți găsi oferte care îți permit să ai parte de o astfel de aventură pentru prețuri modeste, începând de la 130 de lei. 

Majoritatea acestor zboruri se fac cu piloți și instructori și costă între 100 și 400 de lei, în funcție de locație și durată. 

Echipamentul va fi asigurat de club și tot ce trebuie să faci este să asculți instrucțiunile și să te bucuri de zbor și priveliște.

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Locuri de vizitat în Bulgaria, aproape de România. Cele mai importante obiective turistice!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

andreea28s 11.01.2024, 11:31

mai sunt locuri de sarit in Rametea, Cluj, Hunedoara, dar punctul de pornire este la altitudine de 800-900 m

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.